01.09.2011. / 15:39

Autor: Hina

Anonimno pismo s prijetnjama smrću drugom čovjeku Vatikana

Državni tajnik, druga osoba Svete stolice, talijanski kardinal Tarcisio Bertone primio je anonimno pismo s prijetnjama smrću, piše u talijanskom tjedniku "Panorama" od četvrtka.

Tarcisio BertoneTarcisio BertoneDržavni tajnik, druga osoba Svete stolice, talijanski kardinal Tarcisio Bertone primio je anonimno pismo s prijetnjama smrću, piše u talijanskom tjedniku "Panorama" od četvrtka.

Vatikan je odbio komentirati tu informaciju.

Prema tjedniku, pismo je kardinalov ured predao vatikanskoj policiji, koja istražuje tko je njegov autor.

"Panorama" prenosi da pismo počinje citatom iz 1854. godine sv. Jeana Bosca, utemeljitelja salezijanaca, kongregacije kojoj pripada Bertone, o "velikom pokopu na dvoru".

U prosincu 1854., dok je kraljevski parlament Savoje raspravljao o prijedlogu zakona o ukidanju vjerskih redova, mladi svećenik iz Torina Giovanni Bosco rekao je kralju Victoru Emmanuelu II. da ga opsjedaju misli o skorim pogrebima na dvoru. Nakon toga pronašao je stare dokumente obitelji Savoje po kojima preci proklinju potomke ako budu radili protiv interesa Crkve.

Nekoliko članova kraljevske obitelji umrlo je nedugo poslije toga.

Autor anonimnog pisma optužuje kardinala Bertonea da ne zna donositi odluke i da bira suradnike po prijateljstvu, navodi tjednik.

Autor anonimnog pisma, koji možda dolazi iz redova Vatikana, spominje da će uskoro sadašnji glavni tajnik Vatikana, mons. Carlo Maria Vigano biti imenovan apostolskim nuncijem u Washingtonu.

Kardinala Bertonea državnim je tajnikom 2006. proglasio Benedikt XVI., čiji je bio suradnik dok je Joseph Ratzinger bio na čelu Kongregacije za doktrinu vjere. Tarcisia Bertonea, koji uživa povjerenje Pape, ponekad kritiziraju zbog slabog poznavanja diplomacije.

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 01.09.11. 15:51

Da se bar ta parazitska bratija hoće međusobno kolektivno pokokati... na svijetu bi bilo daleko, daleko manje zla.


registracija
7/3/11

medjimurec, 01.09.11. 16:20

Potpisujem CH2710


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika