01.09.2011. / 16:24

Autor: Nacional.hr

Vlada mijenja skandaloznu odluku: 'Kozmetičke' izmjene Zakona o umjetnoj oplodnji

Premijerka Kosor naglasila je kako su najviše oštećene žene koje su otišle u mirovinu a uplaćivale su u II. stup

Jadranka Kosor i Darko Milinović (Foto: T. Smoljanović)Jadranka Kosor i Darko Milinović (Foto: T. Smoljanović)

Na današnjoj vladinoj sjednici prihvaćena je i dopuna Zakona o medicinskoj oplodnji prema kojoj se ograničenje oplodnje najviše tri jajne stanice ne primjenjuje na parove kojima je utvrđen nedostatak spolnih stanica.

Dakle, takav će izuzetak biti dopušten samo u teškim slučajevima neplodnosti. Radi se, podsjetimo, o izmjeni jednog od najkontroverznijih i najkonzervativnijih zakona u modernoj hrvatskoj povijesti. Rečeni je zakon naišao na brojne kritike oporbe, ali i struke, budući da je liječenje neplodnosti bilo dozvoljeno samo za bračne parove i one koji dokažu kako su u vezi najmanje tri godine.

Uz to, Zakonom se zabranjivalo zamrzavanje embrija, ograničio se broj oplođenih jajnih stanica koje se se mogle koristiti i zahtijevalo se od donatora da otkriju osobne informacije kojima se može pristupiti kada dijete napuni 18 godina. Takve rigidne legislative ponukale su brojne parove s ovim problemima da pomoć pronađu u inozemstvu.

Novi umirovljenici mogu birati žele li mirovinu iz I. ili II. stupa

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i Nacrt prijedloga odluke o dopuni Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima. Naime, već se duže vode prijepori oko toga koliko će radnici koji su bili u dobi između 40 i 50 godina kada se 2002. godine uvodila reforma mirovinskog osiguranja i koji su se tada uključili u II. mirovinski stup, imati manje mirovine od "starih" umirovljenika.

Stoga je Vlada u Sabor uputila dopune Zakona prema kojima će oko 95 tisuća građana moći izabrati žele li izaći iz II. stupa i sav ušteđeni novac prebaciti u I. ili će nastaviti štedjeti u II. stupu.

Premijerka Kosor naglasila je kako su najviše oštećene žene koje su otišle u mirovinu a uplaćivale su u II. stup. Ostvarivanjem prava na isplatu mirovine iz prvog stupa ona bi im se mogla povećati za 500 do 1000 kuna.

Ministar Popijač zaključio je kako će se ovim dopunama ispraviti anomalija kojom su oni oštećeni.

Iako je bilo najavljeno da će Vlada odobriti uplaćivanje 100 kuna dodatka na mirovinu umirovljenicima, odustalo se od takve ideje nakon što je takav potez oštro kritizirao čelnik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Hrelja, nazvavši taj potez "kupovinom glasova".

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 01.09.11. 21:01

ZAŠTO SE ŠUTI O ONOJ SLUŽBENICI IZ MINISTARSTVA ŠTO JE POKRALA 145000 KN?


registracija
2/6/11

stereo, 02.09.11. 06:48

Hura !! dozvoljena oplodnja u predizbornoj, jebite se !!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika