01.09.2011. / 17:25

Autor: Hina

Kosor najavila izmjene Ovršnog zakona

Premijerka Jadranka Kosor na današnjoj je sjednici Vlade najavila za idući tjedan izmjene Ovršnog zakona koje bi trebale olakšati položaj građana nad čijom se imovinom provode ovrhe.

Jadranka Kosor (Foto: T. Smoljanović)Jadranka Kosor (Foto: T. Smoljanović)Premijerka Jadranka Kosor na današnjoj je sjednici Vlade najavila za idući tjedan izmjene Ovršnog zakona koje bi trebale olakšati položaj građana nad čijom se imovinom provode ovrhe.

Izmjenom zakona će se propisati dužnost uplatitelja zaštićenih primanja ovršenika da zaštićena primanja uplaćuju na poseban račun koji ne može biti predmetom ovrhe, rekla je Kosor.

Kod ovrha nad nekretninama propisat će se da na drugom i trećem ročištu nekretnina ne može biti prodana ispod polovine njezine utvrđene vrijednosti, dodala je Kosor.

U Hrvatskoj je trenutno blokirano oko 165.000 računa građana, a radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti građani su otvorili 78.142 računa, pokazuju podaci Fine.

Među iznosima nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnog oštećenja.

Također se ne provodi ovrha na iznos od dvije trećine prosječne neto plaće, a ako su primanja građanina manja od prosječne plaće ovrsi ne podliježu dvije trećine primanja.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
16/2/11

pro, 01.09.11. 18:22

Mjesecima se praviš gluha i slijepa, a svoju nebrigu za građane RH opravdavaš zauzetošću. Pogledaj istini u oči i priznaj da prakticiraš "pravednost"koja ne razlikuje žrtvu od nasilnika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika