01.09.2011. / 19:45

Autor: Deutsche Welle

Europski ljubitelji košarke profitiraju od sindikalnih borbi u Americi

Nowitzki, Gasol, Parker - na Europskom prvenstvu u košarci koje se upravo održava u Litvi nastupa više zvijezda profesionalne američke košarkaške lige nego ikada. Razlog je borba oko radnih prava i novca u NBA-u.

Dirk NowitzkiDirk NowitzkiVlasnici klubova najjače košarkaške lige na svijetu NBA-a, i predstavici igračkih sindikata i dalje se ne mogu dogovoriti oko raspodjele novca, pa su igrači još 1. srpnja dobili - slobodno. U pitanje je dovedena i čitava iduća sezona koja bi trebala početi u studenom, ali njemačka košarkaška zvijezda i aktualni NBA-prvak Dirk Nowitzki ne vjeruje da će doista čitava sezona biti otkazana. "Što se sezona bude više bližila i ako doista prve utakmice budu otkazane, a igrači ne budu dobili svoj honorar, pregovori će postati puno ozbiljniji", vjeruje on. U svakom slučaju, ne namjerava tražiti drugi klub čak ni na određeno vrijeme, već nakon Europskog prvenstva uživati u neočekivanom odmoru.

Prosjek plaća - pet milijuna dolara

No, obje strane se i dalje čvrsto drže svojih pozicija, a one su udaljene, kako kaže šef sindikata košarkaša NBPA Billy Hunter, 800 milijuna dolara. On je savjetovao košarkaškim profesionalcima koji trenutno zarađuju kruh u Americi da potraže angažmane u drugim zemljama. Ni najnovija runda pregovora ove srijede (31.08.) nije donijela nikakve rezultate. Vlasnici klubova traže fiksno ograničenje svote za plaće igračima od 45 milijuna dolara po klubu. Time bi igrači dobili ukupno 800 milijuna eura manje od 4,3 milijarde koliko NBA u sezoni utrži. Šef NBA David Stern ukazuje na "susjednu" NFL ligu, najbogatiju na svijetu, koja je, kako argumentira, samo zato tako rentabilna, jer su se igrači složili s prosječnom godišnjom plaćom od dva milijuna dolara, dok je u košarkaškoj ligi prosjek pet milijuna. Zbog toga je, tvrdi Stern, NBA u gubitku koji ne može pokriti. "New York Daily News" pak navodi kako je šef NBA-a u sezoni 2009/2010. zaradio 23 milijuna dolara - baš kao i superzvijezda Kobe Bryant.

Europska košarka se nema što skrivati pred američkom

Ljubitelji košarke u Europi pak trljaju ruke od zadovoljstva - već dugo nisu na jednom europskom prvenstvu mogli vidjeti toliko zvijezda iz NBA-a. I sam Nowitzki je priznao da je nakon što je s Dallasom osvojio titulu prvaka NBA-a razmišljao o tome da propusti EP. Ali kako sada nema što raditi.... S obzirom na ovakav razvoj događaja proriče vrlo uzbudljivo i jako prvenstvo. Njemačka reprezentacija, unatoč Nowitzkom i Chrisu Kamanu iz Los Angeles Clippersa nije glavni favorit. To je za mnoge, pa i prvaka Nowitzkog, "bez dvojbe Španjolska".

Branitelj naslova prvaka ima ni manje ni više nego šest NBA-zvijezda u svom sastavu: braću Paua i Marca Gasola, Rudyja Fernandeza, Josea Calderona, Rickeya Rubija i Sergea Ibaku. No, konkurencija je ove godine iznimno jaka: i Francuzi imaju pored superzvijezde Tonyja Parkera još tri "pečalbara" iz SAD-a u svojim redovima, Italija i Turska po dva. Osim toga, Nowitzki smatra da se europska košarka ionako nema što više skrivati pred američkom. "Tu se već odavno igra košarka na vrhunskom nivou", tvrdi on. Najbolji primjer je bilo, kaže, olimpijsko finale 2008. kada je Španjolska gotovo svladala SAD iako je on igrao sa svim NBA-zvijezdama.

Autori: Stefan Nestler/ Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milano posuđuje Radoševića, zainteresirana i Cedevita

Milanska Olimpia nakon angažmana Richarda Hendrixa odlučila je hrvatskog košarkaškog reprezentativca Leona Radoševića uputiti na posudbu, a najbliže… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika