02.09.2011. / 08:23

Autor: Hina

Preuranjena nadanja Beograda: Prije 'rješavanje' Kosova pa onda status kandidata

Inzistiranje Komisije na nužnosti postizanja napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje da su nade Srba da će automatski dobiti status kandidata za članstvo bile preuranjene, dodaje francuska agencija

ArhivaArhivaEuropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u četvrtak je, uoči pregovora u Bruxellesu između Beograda i Prištine, izvršio pritisak na Srbiju da normalizira odnose s Kosovom.

"Podsjećam na dobro poznato stajalište Europske komisije, prema kojem ukoliko priznavanje Kosova nije preduvjet za integraciju Srbije u Europu, neophodno je ipak pronaći riješenja za više neriješenih problema koji sprječavaju normalizaciju odnosa", priopćio je Štefan Fuele.

Nakon sastanka u Bruxellesu s vođom Srpske napredne stranke (SNS) Tomislavom Nikolićem, povjerenik je pozvao SNS i srbijanske čelnike da djeluju na "odgovoran i konstruktivan način u razdoblju koje slijedi".

Fuele nije išao tako daleko kao njemačka kancelarka Angela Merkel koja je ozlovoljila Srbe prošli tjedan u Beogradu poručivši im da ukoliko žele dobiti status kandidata za EU moraju polučiti rezultate u dijalogu s Kosovarima i svakako raspustiti paralelne administrativne institucije na sjeveru Kosova, navodi France presse.

Inzistiranje Komisije na nužnosti postizanja napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje da su nade Srba da će automatski dobiti status kandidata za članstvo bile preuranjene, dodaje francuska agencija.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
9/4/10

imela, 02.09.11. 09:24

Priprema se novi rat: Srbija protiv EU.


registracija
20/8/10

McCoy, 02.09.11. 09:59

Imela, glup vam je komentar.
U Srbiji, kao i u Hrvatskoj, postoji pad podrske ulasku u EU. Moje licno misljenje je da Srbija treba da se strpi do dobijanja statusa kandidata, nije neophodno posto-poto uci u Uniju.
S druge strane, Hrvatsku izgleda samo ulazak u Uniju spasava kompletnog kolapsa na ekonomskom planu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika