02.09.2011. / 11:25

Autor: Deutsche Welle

Nestabilni odnosi

Balkanski populizam - Kad 'obične' političke izjave uzdrmaju cijelu regiju

Odnosi u regiji doživljavaju uspone i padove, ocjenjuje Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku u Beogradu. Nakon dobrih slijedi serija - loših poteza. Odnosi nisu stabilni, tvrdi Popović za Deutsche Welle.

Photo: HaloPix/PIXSELLPhoto: HaloPix/PIXSELLOdnosi u regiji doživljavaju uspone i padove, ocjenjuje Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku u Beogradu. Nakon dobrih slijedi serija - loših poteza. Odnosi nisu stabilni, tvrdi Popović za Deutsche Welle.

„To sve znači da moramo još mnogo raditi. Kad kažem mi mislim i na institucije ali i na civilni sektor, gospodarstvenike i sve ostale, kako bi ova regija postala potpuno stabilna. Na taj način regija ne bi mogla uzdrmati ni neka ozbiljnija akcija, a kamoli nekakve izjave političara, kao što je sada slučaj. Dakle, to što obične izjave političara mogu uzdrmati cijelu regiju svjedoči o tome da je stanje još uvijek nestabilno, i da još uvijek nismo, da tako kažem, s obje noge na zemlji".

Srbija, kao jedna od ključnih zemalja regije, svakako znatno utječe na odnose na jugoistoku Europe. Koliko je taj utjecaj pozitivan, a koliko je negativan, upitali smo našeg sugovornika:

„Potezi Srbije su ponekad pozitivni, a ponekad negativni. S novom vladom od 2008. godine imamo ozbiljno poboljšanje, ali s druge strane uvijek imamo ekscese gdje neki ljudi izlete u javnost s nekim izjavama, prije svih, naravno to ne treba kriti, riječ je o ministru vanjskih poslova Vuku Jeremiću. On ne samo da ne radi u korist pomirenja i razvoja regije, nego i jako često, sad već mislim čak i svjesno, radi na tome da naruši regionalne odnose kad god to može".

Dragan Popović smatra da u smislu poboljšanja odnosa treba raditi na dva polja: jedno je suradnja i razmjena ljudi, dobara i ideja, kretanje ljudi, zajednički projekti, i sve ono što su neke zajedničke komparativne prednosti. Drugo važno polje je suočavanje s prošlošću. "Mi dakle moramo ustanoviti što se to dogodilo u prošlosti, da izvučemo neke pouke iz toga, i da te pouke ugradimo u našu institucionalnu memoriju", smatra Popović.

"Svakodnevni posjeti"

Zijad Bećirović, direktor Ifimes instituta iz Ljubljane, kaže za Deutsche Welle da se čelnici iz regije često sastaju, ali da su konkretni rezultati svih tih susreta prilično skromni:

„Na neki način i sami ti državnički posjeti su devalvirani, bez obzira u kojem statusu, da li su to radni ili neformalni posjeti. A oni se pokušavaju predstaviti u javnosti kao neki uspjeh. Ja mislim da bi čak i s manje posjeta, ukoliko bi namjere lidera u regiji bile istinske, mogli puno više postići nego tim skoro svakodnevnim susretima. Mada, generalno je dobro da se sastaju lideri u regiji, ali ipak mislim da je u ovom trenutku toga previše, a efekta malo."

Regionalni paket u EU

Bosna i Hercegovina je pri tome jedna regionalna specifičnost, i naravno da ti odnosi utječu i na samu BiH, ali i BiH onda također utječe na odnose u regiji, ocjenjuje Bećirović:

„Mislim da je situacija na terenu, bar kako mi to znamo u Ifimesu, puno bolja nego što se to prikazuje kroz djelovanje političkih elita u Bosni i Hercegovini, koje vrlo često ne štede riječi i upotrebljavaju tešku retoriku. Stoga mislim da bi nakon ulaska Hrvatske u EU trebalo vrlo ozbiljno razmisliti o tome da i ostale države regije u paketu uđu u Europsku uniju. Zato jer bi se na taj način u paketu rješavali problemi, koji nisu samo individualni, nisu vezani za bilateralne odnose, nego i šire, i to bi bio značajan doprinos stabilizaciji same regije."

Manipulacije ljudima i medijima

"Čini mi se da je stanje regionalnih odnosa sada ipak dosta dobro", kaže za Deutsche Welle Katarina Pavić, predsjednica Mreže mladih Hrvatske. "Ponekad se može dobiti dojam da su ti odnosi gori nego što jesu zbog djelovanja medija", smatra ona i dodaje:

„Ja ne bih tendeciozno promatrala tu činjenicu i govorila: odnosi su loši. Odnosi su loši utoliko koliko dnevna politika može nešto iskoristiti za prikupljanje političkih bodova. Time se jako puno manipulira, i to je loše. Međutim, odnosi među ljudima, među običnim ljudima, postaju sve bolji, posebno u svjetlu rata i poslijeratne stvarnosti. Ne možemo možda očekivati spektakularne rezultate, ali možemo očekivati da se o tome objektivno izvještava i da se ne manipulira ljudima. Imate tako vijest da je netko probušio gume srpskim turistima u Hrvatskoj. Ne kažem da je to lijepo, ali to ide na naslovnicu. Ali, kad se srpski turisti vrate nakon 20 godina u Jelsu na Hvaru, pa vide da su im tamo donijeli namještaj koji im je netko oduzeo prije 20 godina, onda to nije vijest".

Igra s emocijama

"Ako promatramo institucionalno djelovanje, onda su aktivnosti predsjednika Hrvatske Ive Josipovića pozitivne za regionalne odnose", ocjenjuje Pavić. S druge strane, imamo i korake koji ne doprinose poboljšanju odnosa, naglašava ona:

„Znamo da su sada izbori u Hrvatskoj za tri mjeseca. Onda znamo da trenutna vladajuća opcija vrlo često manipulira svojim glasačima, i to je jedna igra s emocijama koja svakako ne doprinosi poboljšanju tih odnosa", zaključuje Katarina Pavić.

Autor: Ivica Petrović, Beograd

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
17/4/10

insajder1, 02.09.11. 14:11

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/274757/Tadic-i-lideri-regiona-pevali-uz-tamburase Oni se zezaju i boli ih uvo :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika