02.09.2011. / 12:39

Autor: Hina , Nacional.hr

U Meksiku otkrivena drevna palača Maja

"Ovo je otkriće prvi arhitektonski dokaz urbanog života drevnih Maja u gornjem toku rijeke Usumacinta u regiji Ocosingo", navodi se u priopćenju Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH)

Wikipedia (ilustracija)Wikipedia (ilustracija)Na arheološkom lokalitetu Plan de Ayutla u meksičkoj državi Chiapas skupina meksičkih arheologa otkrila je dvije tisuće godina staru palaču iz razdoblja domorodačke civilizacije Maja, prenosi web stranica ABC cultura.

"Ovo je otkriće prvi arhitektonski dokaz urbanog života drevnih Maja u gornjem toku rijeke Usumacinta u regiji Ocosingo", navodi se u priopćenju Nacionalnog instituta za antropologiju i povijest (INAH).

U priopćenju se ističe da su u području arheoloških iskopina u džunglama Selva Lacandona gdje je otkrivena palača pronađene pogrebne iskopine s početka nove ere. Direktor projekta Luis Alberto Martos objasnio je da je riječ o prvom dokazu obitavanja drevnih Maja u razdoblju između 50. godine prije nove ere i 50. godine nove ere u tome području. Prema njegovim riječima, dosad su najraniji dokazi datirali u 250. godinu.

Novootkrivena palača sastoji se od "soba sa zidovima širine oko jedan metar, zaobljenih kutova, što je značajka rane arhitekture Maja", dodao je Martos. Kasnije su građevine na toj lokaciji građene između 250. i 800. godine nove ere i odgovaraju razdobljima rane i kasne klasične civilizacije Maja, kada je to mjesto igralo važnu političku ulogu.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika