02.09.2011. / 12:51

Autor: Nacional.hr

"Hrvatska omča"

'Hrvatska dokumentima o trgovini oružjem ucjenjivala Janeza Janšu'

Tijekom razgovora Pelicarić je Adamiču rekao i kako se boji kako bi se moglo svašta dogoditi, pogotovo ukoliko u javnost dospiju stvari koje su se događale od 1990.-1992. godine, a što bi za slovensku poltiku bilo "krajnje neugodno"

Janez Janša i Ivo SanaderJanez Janša i Ivo SanaderDogovor tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše i hrvatskog Ive Sanadera o prestanku incidenata u Piranskom zaljevu te o rješavanju graničnog pitanja nije bio samo uspjeh diplomacije.

Naime, kako piše slovenski tjednik Mladina, dogovor između Hrvatske i Slovenije zapravo je rezultat ucjene hrvatskih vlasti koja je slovenskoj političkoj eliti prijetila objavom dokumenata s početka 1990-ih iz kojih je vidljivo da je Slovenija vodila nezakonitu trgovinu oružjem.

U lipnju 2007. godine, dva mjeseca prije postizanja načelnog sporazuma o rješavanju pitanja granice, sastali su se slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Orožen Adamič i pomoćnik tadašnje ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović, Neven Pelicarić.

Na tom sastanku, o kojem je Ljubljanu Adamič obavijestio putem diplomatskog depeša, Pelicarić je Adamiču uručio diplomatsku notu zbog informacija koje su objavili neki mediji, a prema kojima je slovenska obavještajna agencija SOVA prisluškivala Sanadera.

Foto: Naslovnica MladineFoto: Naslovnica MladineTijekom razgovora Pelicarić je Adamiču rekao i kako se boji kako bi se moglo svašta dogoditi, pogotovo ukoliko u javnost dospiju stvari koje su se događale od 1990.-1992. godine, a što bi za slovensku poltiku bilo "krajnje neugodno". Iako se u depeši ne navodi da se Pelicarićeva insinuacija odnosi na nezakonitu trgovinu oružjem, Mladina ističe kako o njenoj važnosti svjedoči cijeli niz primatelja, na čije je adrese odaslana.

Među primateljima, osim slovenskog ministarstva vanjskih poslova, našli su se i premijer Janez Janša, ali i projektna grupa slovenskog ministarstva vanjskih poslova koja se trebala pozabaviti granicom s Hrvatskom.

Podsjetimo, u ljeto 2007. godine Hrvatska i Slovenija sporile su se oko toga kako riješiti granično pitanje. Hrvatska je inzistirala da pitanje rješava treća, neutralna strana poput suda u Haagu ili međunarodnog pomorskog suda u Hamburgu, dok se Slovenija pozivala na potpisan sporazum između Drnovšeka i Račana.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
17/8/11

foringas, 02.09.11. 16:52

pa prisluškivali jesu. zar ste zaboravili slučaj zapljene vozila obavještajne organizacije slovenije za prisluškivabje na teritorije hrvatske a kojeg smo im vratili? ucjena čime? Patriju? a kupovali su u hrvatskoj(i još kupuju) a hrvatska je morala prodati im Elan i ne može upisati zemlju na sebe ako ima dvostruko državljanstvo. i ko če na kraju odrediti granicu? i na moru i na kopnu? preko Mure su vadili šljunak 15-17 god.
i našim ljudima priječili odlazak na svoje zemlje.itd. zaro ja ne kupujem več 20 god. ništa slovenskoga.
a bili smo susjedi, koje smo spašavali od tenkova JNA u 6-dnevnom ratu gdje su izginuli turski šoferi i naši kamioni .


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika