02.09.2011. / 14:11

Autor: Hina

U tijeku izvanredno zasjedanje slovenskog parlamenta

Slovenski parlament počeo je u petak tijekom jutra s izvanrednim zasjedanjem na kojemu treba izabrati novog predsjednika nakon što je raniji predsjednik Pavel Gantar dao ostavku zbog povlačenja svoje stranke Zares iz Pahorove koalicijske vlade.

Slovenski parlament zasjedaSlovenski parlament zasjedaSlovenski parlament počeo je u petak tijekom jutra s izvanrednim zasjedanjem na kojemu treba izabrati novog predsjednika nakon što je raniji predsjednik Pavel Gantar dao ostavku zbog povlačenja svoje stranke Zares iz Pahorove koalicijske vlade.

Stranke sada oslabljene koalicije predložile su da se na to mjesto izabere Ljubo Germič, zastupnik Liberalnih demokrata (LDS) koji uz Pahorove Socijalne demokrate (SD) i dalje ostaju u vladi koja više nema parlamentarnu većinu.

Glasovanje se očekuje u kasnim večernjim satima jer u parlamentu i dalje traje rasprava o prvoj točki dnevnog reda koja zbog političkih i širih implikacija izaziva velike kontroverze.

Riječ je o inicijativi vlade i većine zastupnika stranaka lijevog centra da se zabrani referendum na kojemu bi se slovenski birači opredijelili o pitanju istospolnih zajednica.

Parlament je prije dva mjeseca većinom glasova potvrdio novi zakon o obitelji kojim se socijalna i druga prava osoba u homoseksualnim zajednicama izjednačavaju s pravima ljudi koji žive u istospolnim zajednicama. Za dio javnosti najkontroverznija odredba iz tog zakona je ona po kojoj bi takvi parovi mogli usvajati djecu, što se zapravo odnosi na djecu iz njihovih ranijih heteroseksualnih veza.

Iako vlada tvrdi da time, sukladno odluci ustavnog suda od prije dvije godine, ukida zakonsku diskriminaciju istospolno orijentiranih i da je zakon sukladan praksi u nekim europskim državama te odredbama europske konvencije o ljudskim pravima, oporbene stranke desnog centra zakonu koji se još ne primjenjuje žestoko se protive.

Zakon je osudila i Katolička crkva označivši ga kao zakonsku degradaciju klasične obitelji i veze muškarca i žene. Laičke organizacije u Katoličkoj crkvi u Sloveniji pokrenule su stoga inicijativu da se primjena zakona spriječi tzv. zakonodavnim referendumom na kojem bi se birači pitali jesu li za primjenu novog obiteljskog zakona ili su protiv toga, a u slučaju da se odluče protiv zakon se ne bi primjenjivao. Već u petak za održavanje referenduma prikupljeno je 10.000 od potrebnih 40.000 glasova koliko bi inicijatori, da bi referendum bio raspisan, trebali osigurati u sljedećih pet tjedana.

Parlamentarna većina zato je predložila da parlament na današnjoj sjednici od ustavnog suda zatraži mišljenje bi li takav referendum bio legitiman budući da smatra da bi moguće poništavanje zakona o obitelji na referendumu izazvalo "protuustavne posljedice" jer bi se "diskriminacija" istospolnih parova nastavila.

Ukoliko parlament odluči da se pitanje postavi ustavnom sudu, zakon se i dalje ne bi mogao primjenjivati, a sve do pravorijeka ustavnog suda bilo bi zaustavljeno i prikupljanja potpisa za njegovo održavanje. Time bi ova osjetljiva problematika bila isključena s "dnevnog reda" političkih rasprava u osjetljivom političkom trenutku. Pahorovu vladu naime ovog i idućeg mjeseca u parlamentu čeka više važnih glasovanja o novim ministrima te proračunskim dokumentima, a od svega toga ovisi i to hoće li krajem godine ili ne doći do prijevremenih izbora na kojima bi i pitanje obiteljskog zakona moglo biti eksponirano kao važna predizborna tema.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika