02.09.2011. / 15:50

Autor: Hina

Srbija i Kosovo nastavili dijalog u Bruxellesu

Predstavnici Srbije i Kosova započeli su u petak u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije novi krugu pregovora, koji su u srpnju prekinuti nakono što se dvije strane nisu uspjele dogovoriti oko carinskih pečata što onemogućava trgovinsku razmjenu.

U Bruxellesu nastavljaju pregovore o KosovuU Bruxellesu nastavljaju pregovore o KosovuPredstavnici Srbije i Kosova započeli su u petak u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije novi krugu pregovora, koji su u srpnju prekinuti nakono što se dvije strane nisu uspjele dogovoriti oko carinskih pečata što onemogućava trgovinsku razmjenu.

Srbija ne dopušta ulazak na svoj teritorij proizvodima koji nose pečat Republike Kosovo, na što je Priština uzvratila uvođenjem embarga na robu iz Srbije. Kosovska vlada je nakon toga poslala carinike na dva granična prijelaza Jarinje i Brnjak kako bi se provodila odluka o embargu što je izazvalo otpor Srba na sjeveru Kosova. Ta dva granična prijelaza su sada pod nadzorom NATO-ovih snaga na Kosovu (KFOR).

Voditelj srbijanskog pregovaračkog izaslanstva Borko Stefanović izrazio je prije početka susreta optimizam da će se postići dogovor oko carinskih pečata.

"Nadamo se da ćemo danas imati neke konkretrne rezultate, pogotovo oko pitanja carinskih pečata i zemljišnih knjiga te da će se nakon toga dogovora situacija normalizirati, da će se smanjiti napetosti i započeti protok robe", rekao je Stefanović.

Šefica kosovskog izaslanstva, potpredsjednica vlade Edita Tahiri rekla je da je zadnji krug pregovora otkazan jer Beograd "nije htio kompromis i danas ćemo vidjeti je li promijenio mišljenje oko carinskih pečata".

Ona je dodala da će se također razgovarati i o energetici, telekomunikacijama te sudjelovanju Kosova u regionalnim inicijativama. Srbija inzistira da Kosovo na svim sastancima sudjeluje pod oznakom UNMIK-a, što je za Prištinu neprihatljivo.

Srbija se nalazi pod pritiskom EU-a da normalizira odnose s Kosovom ako želi krajem ove godine dobiti kandidatski status. Beograd je očekivao da će uhićenje dvojice haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića biti dovoljno, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel za nedavnog posjeta Srbiji rekla kako je potrebno normalizirati odnose s Prištinom i rasformirati paralelne strukture na sjeveru Kosova.

Vezane vijesti

Stefanović: Barikade su ispunile svoju svrhu

Stefanović: Barikade su ispunile svoju svrhu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, prema mišljenju jednih, je odlučujuća pred ocjenu Vijeća Europe o napretku Srbije i Kosova u procesu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika