02.09.2011. / 15:57

Autor: Hina

EU uveo embargo na uvoz sirijske nafte

Europska unija je u petak uvela embargo na uvoz sirijske nafte zbog nastavka represije režima Bašara al-Asada prema prosvjednicima koji traže demokratske promjene, doznaje AFP iz europskih diplomatskih izvora.

EU neće uvoziti sirijsku naftuEU neće uvoziti sirijsku naftuEuropska unija je u petak uvela embargo na uvoz sirijske nafte zbog nastavka represije režima Bašara al-Asada prema prosvjednicima koji traže demokratske promjene, doznaje AFP iz europskih diplomatskih izvora.

Embargo stupa na snagu odmah, ali će za ugovore u tijeku stupiti na snagu 15. studenoga, dodaje isti izvor.

Sirija proizvodi oko 400.000 barela nafte na dan, od čega oko 150.000 barela na dan izvozi u europske države, ponajprije Nizozemsku, Italiju, Francusku i Španjolsku. Čak 95 posto nafte EU uveze iz Sirije.

Europska unija također je odlučila zamrznuti sredstva i uskratiti vize za četvero sirijskih poslovnih ljudi koji navodno financiraju režim Bašara al-Asada. Na udaru sankcija su i tri sirijske tvrtke, među kojima jedna banka.

Zabranu uvoza sirijske nafte uveo je i SAD, ali je taj potez simboličke naravi jer Amerikanci ne uvoze sirijsku naftu.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika