02.09.2011. / 16:02

Autor: Hina

Norveška policija priznala moguće pogreške

Šefica norveške policijske tajne službe koju su kritizirali jer je prebrzo ocijenila i izjavila da se zločinački plan Andersa Behringa Breivika nije mogao predvidjeti, promijenila je mišljenje te u razgovoru za list Aftenposten priznala da su možda počinjene neke pogreške.

Norveška policija priznaje da je pogriješilaNorveška policija priznaje da je pogriješilaŠefica norveške policijske tajne službe koju su kritizirali jer je prebrzo ocijenila i izjavila da se zločinački plan Andersa Behringa Breivika nije mogao predvidjeti, promijenila je mišljenje te u razgovoru za list Aftenposten priznala da su možda počinjene neke pogreške.

"Moramo skrušeno priznati da smo možda i počinili neke pogreške te da smo možda krivo procijenili prioritete", rekla je Janne Kristiansen, direktorica norveške policijske tajne službe za list Aftenposten. Nakon krvavih napada koje je ekstremist Breivik počinio 22. srpnja, javnost je napala Kristiansen, jer je brzopleto zaključila da njihove službe nisu mogle otkriti aktivnosti njihova počinitelja, jer je on djelovao kao "vuk samotnjak".

"Čak ni istočnonjemački Stasi ne bi uspio locirati i otkriti tu osobu", rekla je još 25. srpnja, samo tri dana nakon krvoprolića koje je rezultiralo ubojstvom 77 osoba, uglavnom mladih.

Norveška policijska tajna služba posjedovala je popis s imenima osoba, među kojima je bilo i Breivikovo ime, koji je putem interneta od jedne poljske tvornice kupovao gnojivo i neke kemijske proizvode od kojih se može napraviti bomba. No tajne službe nisu procijenile da bi trebalo početi pratiti njegove aktivnosti, jer se Breivik, iznimno aktivan u javnom izražavanju svojih rasističkih stajališta, tada nije nalazio u kartoteci Službe.

"Tada je naša procjena bila drukčija, a o svemu će konačnu riječ imati neovisno povjerenstvo što ga je 12. kolovoza osnovala norveška vlada", rekla je Kristiansen. Svrha formiranja povjerenstva je izvući pouku iz Breivikovih napada i poboljšati metode rada različitih administracija. Rad povjerenstva trebao bi biti zaključen do 10. kolovoza 2012. Kristiansen je također kazala kako ne namjerava podnijeti ostavku. "Neću otići sada kad je najteže. Kada ste za upravljačem najvažnije je za njim ostati dok ne prođe najteže", rekla je.

Vezane vijesti

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Stručnjak: Breivik je bolestan ali ne i psihotičan

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik boluje od poremećaja u razvoju i neuropsihijatrijskih poremećaja ali nema paranoidnu shizofreniju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika