02.09.2011. / 16:15

Autor: Hina

IAEA pozvala na nuklearne pregovore

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je brojne države, među ostalim Izrael i arapske zemlje, na razgovore ove godine o nemirnom Bliskom istoku i nastojanjima da se svijet riješi nuklearnoga oružja, stoji u dokumentu objavljenom u petak.

Yukia AmanoYukia AmanoMeđunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je brojne države, među ostalim Izrael i arapske zemlje, na razgovore ove godine o nemirnom Bliskom istoku i nastojanjima da se svijet riješi nuklearnoga oružja, stoji u dokumentu objavljenom u petak.

Glavni direktor IAEA-e Yukiya Amano pisao je svim članicama agencije i pozvao ih na sastanak u Beču 21. do 22. studenoga.

Sudionici će raspravljati o dosadašnjim iskustvima i mogućnostima da se i na Bliskom istoku uvede zona bez nuklearnog oružja, prema uzoru na druge dijelove svijeta poput Afrike i Latinske Amerike.

Izrael i neke arapske zemlje dale su naslutiti da su spremne sudjelovati u takvim razgovorima koji bi, kažu diplomati, mogli poslužiti kao poticaj dijalogu i obnovi povjerenja u regiji.

Arapske zemlje kritiziraju Izrael zbog njegova navodnog nuklearnog arsenala, dok Izrael i SAD vide Iran kao najveću regionalnu nuklearnu prijetnju.

Vezane vijesti

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika