02.09.2011. / 16:27

Autor: Hina

Vatromet nepotizma

Čelnici HAC-a prijavljeni zbog zapošljavanja nestručnih osoba i unaprjeđenja podobnih

Zagrebačko općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv šestorice odgovornih osoba u Hrvatskim autocestama (HAC) koje tereti da su bez natječaja u tom javnom poduzeću zaposlili osobe bez stručne kvalifikacije za poslove koje su obavljali.

Uprava HAC-a optužena je za nekoliko kaznenih djelaUprava HAC-a optužena je za nekoliko kaznenih djelaZagrebačko općinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv šestorice odgovornih osoba u Hrvatskim autocestama (HAC) koje tereti da su bez natječaja u tom javnom poduzeću zaposlili osobe bez stručne kvalifikacije za poslove koje su obavljali.

Navevši samo inicijale, godišta i funkcije okrivljenih Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama objavilo da je optužni prijedlog pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podnesen zbog zlouporabe položaja i ovlasti protiv bivših direktora HAC-a Marija Crnjaka i Jurice Prskala, članova uprave Josipa Sapunara, Marija Lovrinčevića i Ivice Mlinarevića te zamjenika direktora Sektora za održavanje i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Željka Krapljana.

Osim za nezakonito zapošljavanje, bez provedenog natječaja što je neophodno u javnim tvrtkama, osumnjičene se tereti i za "razmještanja pojedinih 'podobnih' zaposlenika na rukovodeća radna mjesta", čime su, kako tvrdi Državno odvjetništvo provodili "kadrovsku politiku kontrole rukovodećih funkcija".

Čelnike HAC-a tereti se za ukupno pet nezakonitih zapošljavanja, u razdoblju od kraja 2004. do ožujka 2009. Među nezakonito zaposlenima bio je i optuženi Krpljan, koji je kasnije na položaju direktora Sektora i sam mimo zakona zapošljavao ljude bez potrebnih kvalifikacija. S nekima od njih čak je potpisao i ugovor o radu, iako po tvrdnjama državnog odvjetništva, nije imao ovlaštenje za zastupanje tvrtke.

U tužiteljstvu navode da su članovi HAC-ove uprave Krapljanu omogućili da nakon što je zaposlen kao direktor jednog sektora preseli na čelo drugog, za što također nije imao kvalifikacije, te da je u HAC-u nastavio raditi i nakon što je "uslijed nezadovoljstva zaposlenika" bio opozvan s tog radnog mjesta.

Vezane vijesti

HAC 'gura' ENC

HAC 'gura' ENC

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona, danas su na konferenciji za novinare izvijestili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika