02.09.2011. / 17:43

Autor: Hina

Pahor SAD-u: Osigurajte nam izlaz na Jadran i pričat ćemo o zatvorenicima iz Guantanama

U pregovorima s SAD-om koji su prethodili potpisivanju Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom slovenski premijer Borut Pahor do zadnjeg se trenutka zauzimao za tzv. drugi Rehnov prijedlog o rješenju graničnog prijepora i prijetio nastavkom blokade hrvatskih pristupnih pregovora, otkrivaju dokumenti koje je među više od 250.000 američkih diplomatskih brzojava u petak objavila zviždačka organizacija Wikileaks, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Borut PahorBorut PahorU pregovorima s SAD-om koji su prethodili potpisivanju Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom slovenski premijer Borut Pahor do zadnjeg se trenutka zauzimao za tzv. drugi Rehnov prijedlog o rješenju graničnog prijepora i prijetio nastavkom blokade hrvatskih pristupnih pregovora, otkrivaju dokumenti koje je među više od 250.000 američkih diplomatskih brzojava u petak objavila zviždačka organizacija Wikileaks, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Tako objavljena depeša američkog državnog tajnika za jugoistočnu Europu Stuarta Jonesa od 3. rujna 2009. razotkriva da je Pahor u razgovoru s Jonesom energično odbio razgovarati o mogućnosti da Slovenija u sklopu zatvaranja Guantanama primi dva Ujgura koje su Amerikanci ondje držali pod sumnjom da su suradnici Al Kaide. Pahor je, kako je prenijela STA, Jonesu rekao da tim teškim pitanjem ne može opterećivati svoj parlament ako u međuvremenu ne bude riješeno pitanje graničnog prijepora s Hrvatskom koje je izazvalo blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

U drugom brzojavu koji ima nadnevak 5. listopada 2009. otkriva se da je tadašnji otpravnik poslova američke ambasade u Ljubljani Brad Freden prenio u Washington Pahorovu molbu da SAD odmah posreduju kako bi se zaključio arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske, ali je pri tome upozorio da Slovenija nipošto ne može pristati na promjenu tzv. Rehnova prijedloga broj dva od 15. lipnja iste godine. Taj je prijedlog po slovenskom shvaćanju osiguravao da Slovenija u sporu s Hrvatskom dobije neposredni izlaz na otvoreno more i to prije nego što Hrvatska zaključi pristupne pregovore s Europskom unijom.

Washington je u to vrijeme, otkrivaju brzojavi State Departmenta, Pahoru obećavao da će u slučaju da se nađe formula za okončanje spora arbitražom svojim utjecajem djelovati na Hrvatsku da sporazum prihvati, te utjecati na novog šefa oporbe Janeza Janšu kako se arbitraži ne bi protivio u Sloveniji i tako izazivao političke probleme Pahoru.

Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisali su Arbitražni sporazum kojim je rješavanje spora prepušteno arbitraži u Stockholmu 4. studenoga 2009., a sporazumom su pristupni pregovori odijeljeni od prijepora, te tako osigurana slovenska deblokada.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 02.09.11. 22:04

dobro je reko onaj američki veleposlanik,,, slovenci misle da imaju more. nikad u povijesti ga nisu imali i zahaljujući titu i hrvatima partizanima su dobili taj mali dio plažice i sad gamad bahata hoće još oteti daš im mali prst oni bi ti glavu otkinuli


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika