02.09.2011. / 19:05

Autor: Hina

Tadić uvjeren

Odnosi Hrvatske i Srbije najbolji u zadnjih 20 godina

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak na završetku summita šefova država jugoistočne Europe kako su aktualni odnosi između Srbije i Hrvatske najbolji u posljednjih 20 godina te ukazao kako su ostale ''serije'' problema koje treba dotaći i rješavati.

Boris Tadić i Ivo JosipovićBoris Tadić i Ivo JosipovićPredsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak na završetku summita šefova država jugoistočne Europe kako su aktualni odnosi između Srbije i Hrvatske najbolji u posljednjih 20 godina te ukazao kako su ostale ''serije'' problema koje treba dotaći i rješavati.

Te probleme treba rješavati racionalno a ne u atmosferi vrelih emocija, kazao je Tadić na tiskovnoj konferenciji povodom završetka summita te pozvao medije da doprinesu pozitivnoj atmosferi u kojoj će se ti problemi rješavati.

''Kao što vidite, rješavamo ih, korak po korak, i objektivno – naši politički odnosi su danas najbolji u posljednjih 20 godina naše zajedničke povijesti i to je dobra okolnost'', naveo je Tadić.

Dodao je kako ti odnosi nisu dovoljno dobri ali da vidi jedan pozitivan trend te da smatra da dvije zemlje imaju odličnu perspektivu ''i ne treba sada da se slomimo u razočaranju svi zajedno zbog toga što onda bljesnu varnice oko nekog određenog problema''.

Treba, kako je rekao, gledati središnji trend i promatrati taj proces kroz vrijeme koje je ispred nas. ''I na taj način mislim da možemo jednim korisnim optimizmom pridonijeti atmosferi u našim zemljama da se problemi rješavaju'', istaknuo je Tadić.

Na podsjećanje novinara kako je danas izjavio da ne voli ljude koji vole ratne zločince, misleći pritom i na premijerku Hrvatske Jadranku Kosor, te upitan je li ikada kritizirao ministra u srbijanskoj vladi Milutina Mrkonjića koji za bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića tvrdi da je patriot i heroj, Tadić je odgovorio kako nije rekao da ne voli ljude već da ne voli kada ljudi veličaju ratne zločince.

''Naravno da sam ga kritizirao, kao što sam kritizirao Jadranku Kosor'', kazao je Tadić, podsjetivši kako je svoj politički, i ne samo taj život posvetio borbi protiv ondašnje (Miloševićeve) vlasti u Srbiji, preuzevši na sebe brojne osobne rizike.

Dodao je kako će se u političkom smislu nastaviti boriti protiv svih koji podupiru one koji su činili ratne zločine i ''zločine protiv humanosti i ljudske vrste'', one koji su, kako je rekao, svojim djelima ustvari poništavali postojanje određenih kultura.

''Tu moramo biti krajnje objektivni i u vrijednosnom smislu potpuno čisti'', kazao je Tadić te naveo kako posebno smatra opasnim kada šefovi država i vlada daju potporu onima koji su osuđeni za ratne zločine.

To su, ustvrdio je, vrlo opasni politički akti sa dubokim i nesagledivim političkim i socijalnim konzekvencama.

Summit šefova država, deveti po redu, koji je održan kod arheološkog nalazišta Viminacijum nadomak srbijanskog mjesta Kostolca, završen je usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj se izražava opredijeljenost za nastavak pomirenja u jugoistočnoj Europi i izgradnju mirne i prosperitetne europske budućnosti.

Na skupu je sudjelovao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je na marginama summita imao bilateralne susrete s Borisom Tadićem, članom predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda Bakirom Izetbegovićem te glavnom ravnateljicom UNESCO-a Irinom Bokovom.

Na završnoj tiskovnoj konferenciji, na kojoj su se medijima obratili Tadić, Izetbegović i Bokova, objavljeno je da će domaćin narednog summita biti Bosna i Hercegovina.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 03.09.11. 05:53

Znam jedan odlican song hrvatskog banda, zove se kojoti... a pjesma HALUCINACIJA ;-) sorry ivo, kolikon god si mi drag...ali pucas u prazno, nema te ko cuti, pogotovo ne u beogradu !


registracija
18/12/09

slavonac031, 03.09.11. 16:22

Od velikog borca za novu pravednost ostala je samo ljigava hrvatska pizda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika