02.09.2011. / 19:23

Autor: Hina

Pelicarić opovrgava Mladinu: Razgovarali smo samo o prisluškivanju Sanadera

Ništa od tvrdnji koje je objavila slovenska Mladina, a u vezi s navodnim prijetnjama iz 2007. da će Hrvatska objaviti dokumente neugodne za slovensku politiku iz početka devedesetih, nije istinito, rekao je u petak za Hinu tadašnji pomoćnik ministrice vanjskih poslova Neven Pelicarić.

Neven Pelicarić (Foto: Spanair)Neven Pelicarić (Foto: Spanair)Ništa od tvrdnji koje je objavila slovenska Mladina, a u vezi s navodnim prijetnjama iz 2007. da će Hrvatska objaviti dokumente neugodne za slovensku politiku iz početka devedesetih, nije istinito, rekao je u petak za Hinu tadašnji pomoćnik ministrice vanjskih poslova Neven Pelicarić.

Po pisanju Mladine koja se poziva na diplomatsku bilješku slovenskog veleposlanika, Pelicarić je na sastanku sa slovenskim veleposlanikom Milanom Oroženom Adamičem "izrazio bojazan da se može svašta dogoditi, osobito ako u javnost izađu događaji iz 1990., 1991. i 1992.", što bi "bilo veoma neugodno za slovensku politiku".

Po riječima Nevena Pelicarića koji je danas veleposlanik u Španjolskoj, točno je samo da se taj sastanak dogodio. "Sastanak je bio toga dana. Pozvali smo veleposlanika Adamiča u ministarstvo da bismo raspravili tvrdnje iz tiska da je prisluškivan predsjednik hrvatske vlade. Uručili smo mu notu i tražili objašnjenje", rekao je Pelicarić.

Pelicarić kaže kako se "začudio" kad je vidio tekst iz Mladine i "ponovno provjerio našu bilješku". "Toga nije bilo. Sastanak je bio u našim prostorijama, i nije bilo druge teme. Poslije smo razgovarali o tehničkome pitanju tko će doći na Croatia summit", rekao je.

Pelicariću "nije jasno zašto" bi to bilo napisano "ako je to (veleposlanik Adamič) napisao u svojoj bilješci". "Nije me mogao krivo razumjeti, to se nije dogodilo. Nisam to rekao, niti bih to rekao", tvrdi Pelicarić koji kaže kako je pregledao "detaljnu bilješku" hrvatske strane i u njoj nije našao ništa od onoga što tvrdi slovenski list.

"Mladina" tvrdi kako je diplomatska bilješka dokaz kako je tadašnji slovenski premijer Janez Janša bio "ucijenjen" od strane hrvatske politike jer se bojao otkrića iz godina osamostaljenja, koje bi mogli sadržavati navodni dokumenti koje posjeduje Hrvatska, pa je zato za razliku od ranije vlade Antona Ropa sa Sanaderom pristao da se pitanje graničnog spora prepusti međunarodnom sudu, što je ranija vlada odbacivala, tvrdeći da je još na snazi tzv. parafirani sporazum Račan-Drnovšek.

U Janšinoj stranci tvrde da to nije istina i da su se medijske špekulacije slične ovoj već pojavljivale u slovenskim medijima.

Neki slovenski mediji bliži Janši tvrde pak da je riječ o novoj kampanji protiv oporbenog čelnika uoči početka suđenja u slučaju Patria u Ljubljani idućeg tjedna, te o napadu na oporbenog čelnika čija je stranka sve popularnija pred moguće prijevremene izbore.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika