03.09.2011. / 11:44

Autor: Hina

Josipović: Osimski i Rimski sporazumi više nisu prijepor

Nakon posjeta talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana Zagrebu u srpnju predsjednik Josipović izjavio je da je Italija napokon prihvatila da joj Hrvatska plati 35 milijuna eura odštete po Osimskim sporazumima

Giorgio Napolitano i Ivo Josipović. Foto: PixsellGiorgio Napolitano i Ivo Josipović. Foto: PixsellPitanje Osimskih i Rimskih sporazuma više nije politički prijepor, a odnosi Hrvatske i Italije dosegli su razinu s koje će i pitanje talijanskog preuzimanja odštete po Osimskim sporazumima vrlo brzo biti realizirano, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović u intervjuu za subotnje izdanje Novog lista.

Naime, nakon posjeta talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana Zagrebu u srpnju predsjednik Josipović izjavio je da je Italija napokon prihvatila da joj Hrvatska plati 35 milijuna eura odštete po Osimskim sporazumima.

"Ta isplata još nije realizirana", rekao je Josipović, odgovarajući na pitanje novinara Novog lista. "Ali ne dvojim da su naši odnosi došli do razine s koje taj problem može biti vrlo brzo riješen. Uostalom, ima li ijednog razloga da sumnjamo u riječi našeg osvjedočenog prijatelja predsjednika Napolitana", dodao je Josipović.

Josipović i Napolitano večeras će nazočiti koncertu "Hrvatska i Italija zajedno u Europi" u pulskoj Areni. Prije koncerta, u prostorijama Zajednice Talijana u Puli, dvojica predsjednika susrest će se s predstavnicima Zajednice Talijana, s udrugama esula te predstavnicima Saveza antifašista. Prigodom samog koncerta dvojica će se predsjednika obratiti javnosti Zajedničkom izjavom, koja se dotiče kontroverznih pitanja iz prošlosti i zajedničke budućnosti Hrvatske i Italije u ujedinjenoj Europi.

Predsjednik Josipović u intervjuu Novom listu ističe da "novac u problemskom okviru" Osimskih i Rimskih sporazuma ionako nije najvažniji. "Zato je uostalom Italija odbijala prihvatiti novac koji su joj Hrvatska i Slovenija, a prije Jugoslavija, nudile. Međutim, postoje sporazumi koji su pravno valjani i obvezuju sve strane. Politički, nijedna država ne dovodi u pitanje njihovo ispunjavanje. No, rekao bih da se do sada nisu bili stekli politički, ili ako hoćete civilizacijski uvjeti za finalizaciju predviđenih financijskih aranžmana", rekao je hrvatski predsjednik.

Danas, kada su Hrvati, Slovenci i Talijani kao narodi protagonisti povijesnih prijepora izašli iz ideoloških tabora, može se lakše pogledati u prošlost i vidjeti da je zlo zlo, rekao je Josipović. Zlo nema naciju i zlo treba osuditi, dodao je. "Moramo moći uzajamno priznati onima koji nisu Hrvati, nisu Slovenci ili nisu Talijani da imaju pravo na spomen patnje zbog žrtava, zbog gubitka, pravo na tugu i poštovanje", naglasio je predsjednik Josipović, naglasivši da on i talijanski kolega Napolitano rade na "oslobađanju suvremenih odnosa od opterećenja prošlosti".

Odgovarajući na pitanje što za Hrvatsku i Italiju, a što za same pripadnike talijanske zajednice u RH, znači večerašnji susret dvojice predsjednika u Puli, Josipović je rekao kako se radi o "samo jednom malom koraku za veliku priliku zajedničkog života u Europi".

"Očekujem da tu priliku svi dobro iskoristimo. Kao predsjednik RH iskreno sam ponosan na činjenicu da sam predsjednik i naših Talijana, a da je moj talijanski kolega Napolitano predsjednik talijanskih Hrvata. Ponosan sam što ćemo u prilici 20. obljetnice hrvatske državnosti i 150. obljetnice ujedinjenja Italije, u Puli, u Areni, zajedno proslaviti naše zajedništvo u ujedinjenoj Europi", kazao je Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika