03.09.2011. / 13:51

Autor: Nacional.hr

WIKILEAKS:

'Mladen Bajić iscrpno izvještavao Amerikanace o istragama'

"Radi se o neistinama koje su, ako su doista tako napisane, zapravo kompilacija medijskih napisa i mašte osobe koja ih je sastavljala, a s ciljem da se prikaže da je potpisnik izvješća dobro obaviješten", demantirao je Bajić

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Državni odvjetnik Mladen Bajić detaljno je brifirao američko veleposlanstvo o radu svoga ureda, a te su informacije proslijeđivane u Washington, pokazuju povjerljivi dokumenti koje je jučer objavila zviždačka stranica WikiLeaks. Prema pisanju Novog lista, Bajić je bio poprilično detaljan po pitanju brifiranja američkih diplomata, do te razine da im je pokazivao dokaze u slučajevima (među ostalim i iz afere Spice) čije bi istrage po zakonu trebale biti tajne. Također, pokazivaju objavljeni dokumenti, Bajić je navodno najavljivao i optužnice koje su tek trebale biti podignute, među ostalim i onu u aferi Kamioni, čiji su glavni protagonisti Berislav Rončević te njegov pomoćnik Ivo Bačić.

Iz izvještaja je vidljivo i kako je Bajić 23. prosinca 2009., četiri dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, otkrio političkom tajniku veleposlanstva Chrisu Zimmeru kako istražuje čak tri predsjednička kandidata čija imena tada nije htio otkriti do kraja istrage.
Veleposlanstvo je zatim špekuliralo kako je malo vjerojatno da se tu radi o Milanu Bandiću i Nadanu Vidoševiću, jer bi jedan od njih mogao završiti u drugom krugu. Uostalom, kako su istaknuli, "šef Uskoka Dinko Cvitan prije nam je rekao da ne mogu prikupiti dovoljno dokaza da bi optužili Bandića za korupciju".

Novi list navodi kako je Bajić vezano za Podravku i aferu "Spice" američkim diplomatima detaljno objašnjavao shemu po kojoj je novac navodno izvučen iz tvrtke.
Bajić se navodno sastajao s Zimmerom u više navrata, i to u razdoblju nakon Sanaderovog neuspjelog puča. Bajić mu je pričao o više istraga koje ciljaju prema Sanaderu i bivšim aktualnim ministrima, piše list.

"Nekoliko godina Bajić je izuzetno oklijevao s otvaranjem makar formalne istrage, a kamoli da bi tražio optužnice protiv visoko rangiranih dužnosnika, osim ako nije bio siguran da ima posve nepropusan slučaj", komentirao je veleposlanik James Folley na kraju izvještaja namijenjenog njegovim nadređenima.

"Radi se o neistinama koje su, ako su doista tako napisane, zapravo kompilacija medijskih napisa i mašte osobe koja ih je sastavljala, a s ciljem da se prikaže da je potpisnik izvješća dobro obaviješten. Osobito moji navodni komentari o tome tko podržavam rad državnih odvjetništava. Sve u tim izvješćima u to se vrijeme, manje ili više, moglo pročitati u hrvatskim medijima", komentirao je za Novi list glavni državni odvjetni objavljene depeše.
On tvrdi kako je američko veleposlanstvo doista tada raspolagalo određenim informacijama o pojedinim istragama, ali, ističe, samo u slučajevima u kojima je tražena međunarodna pravna pomoć.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 03.09.11. 21:08

Da Putinov glavni državni tužitelj progovori na ovakav način, pa i sa bratskom Bjelorusijom, a kamoli s Amerima, gulio bi po Gulazima i prije dočekao zamjenu magnetnih polova doli slobodu.

Kod nas je postalo nenormalno normalno a normalno nenormalno. Klasična inverzija društvenih vrjednota. I što je naj gore u cijeloj priči, nenormalce se predstavlja kao stupove društva i izbavitelje iz Egipatskog ropstva!

U bilo kojoj državi zapadne demokracije, ma kakva god bila prijetvorna, amoralna i licemjerna a kada se radi o vlastitoj nacionalnoj sigurnosti, bi mediji i javnost istog trenutka razapeli.

To nam puno govori o medijima koji su glavni kreatori tzv. kritične javnosti, njihovim vlasnicima, njihovim inkompatibilnim interesima u odnosu na nas te otuđenosti od onih od kojih žive.


registracija
14/8/09

NeMresBilivit, 04.09.11. 02:07

svasta! sta se ovaj novinar i narod cude? pa zar zaista jos ima onih koji misle da je hrvatska neovisna? zar zaista ne razumijete da je 1990. izglasana potpuna ovisnost o zapadu i igra po njihovom diktatu? pa dokle? kada cete vise shvatiti za*eb od prije 20 godina?


registracija
26/11/09

CH2710, 04.09.11. 11:30

Ovog ljigavca pod hitno u Remetinec... a na njegovo mjesto staviti poštenog i nekorumpiranog čovjeka... pa će svaki dan biti hapšenja u krugovima kradezenjara... toliko da neće biti dovoljno mjesta po zatvorima.

Istovremeno bi se država - kad se toj bratiji oduzme sve što su pokrali - mogla izvući iz krize.


registracija
23/6/09

Harmon, 04.09.11. 17:15

Ako je istina što prenosi WikiLeaks što još Bajić i Cvitan rade na funkcijama. zašto nisu smjenjeni i procesuirani???
A ti CH2710 ne trebaš stalno pokazivati koliki si idiot to je već odavno sasvim jasno, a i samo po sebi je normalno jer kakav drugačiji i može biti ljevičarski imbecil? No samo za tebe: Tvoj SDP je sklopljenim sporazumom za NEK oštetio državu za više nego, kada se sve zbroji iz, pa čak i izmišljenih afera HDZ-a. samo se o tome ne piše. A kada bi se o svemu što su napravili u manje od 4 godine na vlasti pisalo, trebalo bi ih potamaniti, kao što se to inače sa gamadi i izdajicama i dezerterima radi! Tako ti je to samo što imbecilno komunističko kopile izraslo na primitivnoj ljevičarskoj demagogiji to ne može shvatiti, a SDP trlja ruke od zadovoljstva što postoje retardirani kreteni poput tebe, tako da im demagogija nije uzalud, a i izborni glas je glas,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika