Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

Autor: Denis Latin

ELEMENTA LATINA

Crkvenčev nečuveni financijski izum

Plati ekstraporez, pa pljačkaj do mile volje!

Čuveni Račanov financijski i porezni genij Mato CrkvenacČuveni Račanov financijski i porezni genij Mato Crkvenac“U idućih trideset dana tražit ćemo rješenja u sferi poreznih zakona. Njihova je svrha uvesti dodatno oporezivanje za pravne osobe koje su nekretnine stekle u postupku privatizacije, a sada ih daju u najam i tako žive od rente, iako su se u pretvorbi i privatizaciji obvezale provesti razvojni program i nastaviti poslovanje. Događalo se da novi vlasnik otpusti namještenike, ugasi osnovnu djelatnost, rasproda pokretnu imovinu, a ostavi nekretnine na kojima se sada dobro živi. Ono što možemo učiniti jest da na taj način stečene prihode jače oporezujemo. Namjeravamo imovinu stečenu na nezakonit način, na temelju nalaza Državnog ureda za reviziju, usporediti s poreznim prijavama i plaćenim porezom. Na tako stečenu imovinu pokupit ćemo, dakle, porez.” Tako čuveni Račanov financijski i porezni genij Mato Crkvenac, još jednim od svojih “stimulativnih” rješenja, namjerava raščistiti dužnosnički i individualni lopovluk, koji bi, kako stvari stoje, njega i SDP-ovu nekompetentnu ekipu mogao stajati sljedećih izbora. Hrvatska bi po Račanu i Crkvencu mogla postati jedina “demokratska” zemlja na svijetu u kojoj je dopušteno činiti nezakonita djela, dakako, ako se na njih plati dodatni porez. U sljedećoj fazi račanovski osmišljenih bedastoća valja očekivati prijedlog da se i počinjenje ratnih i drugih zločina abolira, dakako, ako se plati odgovarajući porez.
Logičnim razlaganjem predloženih partitokratskih rješenja lako se uviđa u što se proteklih dvanaest godina pretvara Hrvatska. Umjesto države koja promovira rad, poštenje, humanost i pravednost, zahvaljujući političkim elitama koje smo svi zajedno proizveli, promovira se država koja je orijentirana na ozakonjenje nezakonitog, usmjeravajući pritom cjelokupnu društvenu energiju i sveukupno društveno i političko djelovanje u legaliziranje nelegalnog, amoralnog i društveno nekorisnog. Hrvatska država tako se još jednom pretvara u stroj za uzgajanje zla, koje, uz političku podršku koja za svaku stvar može pronaći pragmatično opravdanje, objašnjava korijene i uzroke moralnog rasula jedne zajednice.

Iz Vladina laboratorija račanovskih bedastoća svjetlo dana ugledala je još jedna ingeniozna inovacija: umjesto da pretvorbenim kriminalcima bude oduzeto ono što su protuzakonito stekli kao miljenici HDZ-ova režima, Račanov ministar financija 'prijeti' im da će njihova krađa biti dodatno oporezovanaPašalićevsko-račanovske smicalice

Najstrašnije je to što politička elita nastala na svenarodnom konsenzusu o politici novoga smjera svoju viziju iscrpljuje na konzerviranju nezakonitoga. U toj bjelodanoj činjenici kriju se svi razlozi posrtanja političke ekipe koja nije imala petlje i čiji se mandat iscrpio u bavljenju samom sobom.
Sva je sreća da se izvan pašalićevsko-račanovske smicalice krije pokoje zrnce nade. Stipe Mesić, najpopularniji hrvatski lider prema istraživanju švedskog instituta IDEA na 10.000 ispitanika u jugoistočnoj Europi, dobro dijagnosticira kad kaže da je politika koalicijske vlade koja stranački kadrovira u poduzećima posve pogrešna. “Poslije pobjede na izborima, koalicijska vlada uspostavila je koordinacije koje su odmah počele stranački dijeliti funkcije u privredi, što je totalno pogrešno”, rekao je Mesić skupini od 60-ak studenata, polaznika seminara u menedžmentu, ističući kako je prošlo vrijeme autoritarnih lidera. Mesić smatra da je Hrvatskoj potreban tolerantan lider s vizijom koji je sposoban za timski rad, vjerojatno aludirajući da Račan nije ništa od toga. Hrvatski predsjednik sasvim ispravno i pravedno smatra kako sada treba revidirati pretvorbu, provesti privatizaciju i stvoriti uvjete za privlačenje stranog kapitala. “Politiku moramo izbaciti iz privrede. Političari neka se bave klasičnom politikom. Menedžment ne smije biti sluga politike. Tko nema viziju budućnosti, politizira prošlost”, radikalno će presjeći sva koalicijsko-hadezeovska natezanja od kojih obični hrvatski građanin nema apsolutno ništa.
Ima i ekonomista koji nastupaju sa sličnih pozicija, braneći opći interes. Dr. Vladimir Lasić s Ekonomskog instituta u Zagrebu smatra kako je žalosno da su pravnici, suci i odvjetnici sudjelovali u namještanju takvog modela pretvorbe i privatizacije koju on proučava desetak godina. “To što sada dižu glas, znači da se bore da zaštite one koji su pljačkali ili da zaštite sebe zbog izravnog sudjelovanja u pljački. Nečuveno je da pravni sustav štiti krivce. Više nitko i ne pita gdje je novac koji je nestao, iako postoje dokumenti o tome gdje su ti novci i bez puno problema mogao bi se rekonstruirati njihov trag”, rezolutan je Lasić koji od koalicije traži da se pošteno ponese prema narodu, što znači da mu vrati novac, radna mjesta i pravo upravljanja, te da spere ljagu sa sebe.
Dr. Dražen Kalogjera, ministar u prvoj hrvatskoj vladi, kao nestranačka osoba, zbog takvog modela pretvorbe u ono je vrijeme podnio ostavku. Kalogjera se prisjeća kako se na sjednicama Manolićeve vlade uglas tvrdilo da ljudima ne treba dati dionice jer će ih oni zapiti. Prevladao je stav da sve treba proglasiti državnim i da će država prodavati komu ona bude htjela. “Dobili su političku vlast, a htjeli su i vlast nad imovinom, kako bi je mogli dijeliti kako i komu hoće. To je bila njihova temeljna ideologija. Taj je model bitno pridonio slomu hrvatskog gospodarstva”, prisjeća se danas bivši ministar Kalogjera.

Partitokracija na izdisaju

“Ako je netko bio 20 do 30 godina obični aparatčik, logično je da takav ne može ništa napraviti ni danas”, upravo tako točno i jasno opisuje akademik Ivan Supek ono što se događalo promjenom vlasti koja se bojala da će radnici zapiti dionice, a zapravo je ona zapila Hrvatsku i svoju političku budućnost.
Partitokratski sustav u Hrvatskoj je na izdisaju. Svi oni čije sinekure i lažna bogatstva počivaju na njemu sve su uplašeniji i u sljedećim će vremenima njihovo ponašanje određivati dobro znana sintagma o ranjenoj zvijeri. Supekova kritika partitokratskih privilegija u našeg omiljelog partitokrata Tomca izazvala je strah od povratka u “pretpolitičko doba” koje je opasno za demokraciju. Pače, dobro je za demokraciju, a loše za Tomca i drugove.
“Znamo kako smo dospjeli u ovu bijedu: ponajprije zbog pretvorbe koja je rezultirala pljačkom i predajom tvrtki u ruke nesposobnih ljudi. Sve je to rezultiralo podjelom hrvatskog naroda na tanki sloj bogataša i na velik broj osiromašenih, čime su upropaštene šanse za uspješnu tranziciju, kojoj smo se mogli nadati već i zbog toga što je ovdje, za razliku od Mađarske, Poljske, Češke, Bugarske postojao oblik samoupravljanja koji je uveo neke elemente tržišne privrede, konkurencije, dajući radnicima osjećaj suvlasništva. Kako govoriti o entuzijazmu i društvenom uzletu kad ljudi vide nemoral, prijevare i lakomost političara na novac i položaje?! To demoralizira”, jednostavnim riječima jedan akademik objašnjava naizgled nerješive društvene probleme.
Zbog najnovije intelektualne političke inicijative u Pavićevoj “močvari” već je nastala panika. Uvodničar zagrebačkog izdanja Politike stoga se sav preplašen pita je li politički angažman svećenika Grubišića u suprotnosti s njegovim članstvom u Vijeću HRT-a. Ipak, on je crkvena osoba pa bi bilo nezgodno jer bi to moglo podsjećati na slučaj naoružanog fratra Duke iz doba HDZ-a. Što će tek biti ako se Grubišiću pridruže Čović i Silobrčić, hoće li na izborima Ulaga dati prednost Alijansi za treću Hrvatsku, pita se Politikin komentator razotkrivajući tako cjelokupnu misiju i filozofiju Pavićeva koncerna koji se još uvijek zanosi da će svojim nelegalno zarađenim bogatstvom i dalje drmati Hrvatskom.
No ništa zato. Stigao je Čičak. On će zamijeniti notornog Leticu kojemu je istekao rok trajanja.
I s Čičkom se uvijek može sve dogovoriti, zar ne?!

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika