04.09.2011. / 13:00

Autor: Hina

Proces u državi Illinois

Hrvatski Srbi tužili američku tvrtku MPRI za progon srpskog stanovništva u Oluji

Tužbu su podnijele srpske organizacije ''Žrtve genocida u krajini'' i ''Srpski krajiški sabor'' koje djeluju u SAD protiv MPRI-a "za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuća Srba iz krajine" u operaciji "Oluja" 1995., prenose mediji.

Prizor iz Oluje (ilustracija)Prizor iz Oluje (ilustracija)Hrvatski Srbi doseljeni u Sjedinjene Države podnijeli su tužbu protiv američke vojne savjetodavne tvrtke MPRI za sudjelovanje u navodnom progonu Srba iz Hrvatske, a sud u Chicagu proglasio se nadležnim za tu tužbu, prenose u subotu beogradski mediji.

Tužbu su podnijele srpske organizacije ''Žrtve genocida u krajini'' i ''Srpski krajiški sabor'' koje djeluju u SAD protiv MPRI-a "za sudjelovanje u genocidu i progonu 200 tisuća Srba iz krajine" u operaciji "Oluja" 1995., prenose mediji.

Mediji navode kako će naknadno biti objavljeno kada će suđenje započeti, pri čemu tužiteljska i tužena strana imaju rok do kraja rujna iznijeti argumentaciju za početak suđenja.

Sudac Ruben Castillo iz federalnog suda u Chicagu proglasio je državu Illinois nadležnom za suđenje umirovljenim visokim časnicima časnicima američke vojske koji čine MPRI po tužbi Srba doseljenih iz Hrvatske, navodi se.

Američku tvrtku MPRI Srbi u optužnici terete da je obučavala Hrvatsku vojsku prilikom operacije ''Oluja'' te sudjelovala u toj operaciji.

Srbi su kao dokaz o suradnji navodno priložili ugovor između agencije MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika.

U obrazloženju odluke suca o nadležnosti kaže se kako tvrtka MPRI ima svoje filijale i poslove u državi Illinois, a Srbi koji su tužili agenciju žive u Chicagu, Milwaukeeu, Rockfordu i okolnim mjestima.

Zbog toga što su u blizini Chicaga oni su u mogućnosti redovno dolaziti na suđenja, zbog čega se federalni sud u Chicagu smatra nadležnim u tom predmetu, prenose mediji.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 04.09.11. 17:28

ako je vjerovati nekim srbima u s1, mnogi srbi u hr su smatrani skrajnicima.

osim toga mnogi srbi su smatrali srpske ustanike u hr kao kukavice, jer nisu branili probitke sr1, nego su se razbjezavali i napustavali hr i prije oluje ili predavali i bjezali za vrijeme oluje.

pa i srbima u sr1 nikad mira od stranih srba sa sr1, u.s., hr, bosnom, i kosovom.
da li ce ovi skrajnici [extremisti] ici toliko daleko da bi cak i priznali kosovo? ne bi me i to zacudilo!!
vidjet cemo sto se sr1 uraditi u vezi optuzbe tih skrajnika? hvala


registracija
30/9/09

davor12345, 04.09.11. 23:25

Mogu oni lepo da pop... tvrtki MPRI u pola Illinoisa!


registracija
30/9/09

davor12345, 04.09.11. 23:38

Tvrtka MPRI je držala tečaje u Hrvatskoj vojsci kako NAČELNO organizirati obuku, kako raditi u stožeru, kako planirati operacije, kako ustrojiti vojsku i slično, ali u pripremi i provedbi same OLUJE nije sudjelovala. . Vi ste braćo Velikosrbi izgubili od mlade Hrvatske vojske u operaciji planiranoj po Jugo modelu, jer je velika većina časnika koja je planirala operaciju bila školovana po tom modelu. Vama nikako nije jasno da ste mogli izgubiti od vojske koje ste omalovažali i pljuvali po njoj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika