04.09.2011. / 13:17

Autor: Nacional.hr

Ludilo

Nacionalizam pokosio lavandu: Otkazana narudžba iz Srbije zbog prijetnji

Nakon priloga na njihovoj televiziji u kojoj su objavili priču o srpskom proizvodu koji se izvozi za Hrvatsku, informaciju su preuzeli naši mediji "koji su s jakom dozom nacionalizma izvještavali o tome kako Hrvatska uvozi lavandu iz Srbije"

Razlog prolijevanja najnovije količine patriotske pjene u HrvataRazlog prolijevanja najnovije količine patriotske pjene u HrvataHrvatska kompanija prekinula je suradnju s jedninim laboratorijom za kulturu tkiva na Balkanu samo zato jer se ovaj nalazi u srpskom mjestu Velika Plana, prenose srpski mediji. Naime, riječ je o tvrtki koja je naručila više stotina tisuća sadnica lavande, što je prije nekoliko mjeseci popraćeno u većini hrvatskih mainstream medija, ali je narudžba stornirana navodno zato jer se prijetilo likvidacijom hrvatskom naručitelju.

Upravo se uključivanje hrvatkih medija i javnosti u naizgled banalnu priču o gospodarskoj suradnji dvaju poslovnih subjekata iz različitih zemalja pokazalo ključnim razlogom za raskid već dogovorenog posla. B92 piše da su, nakon priloga na njihovoj televiziji u kojoj su objavili priču o srpskom proizvodu koji se izvozi za Hrvatsku, informaciju preuzeli naši mediji "koji su s jakom dozom nacionalizma izvještavali o tome kako Hrvatska uvozi lavandu iz Srbije".
Profesor i stručnjak za selekciju povrća iz Velike Plane Ivo Đinović rekao je da laboratorij nije objavio o kojoj se tvrtki radi, ali da su hrvatski mediji to ipak uspjeli doznati. "Nakon toga, tvrtki koja je uvozila počeli su stizati prijeteći mailovi da sramote Hrvatsku i cijeli dogovor je propao", ispričao je za B92 Đinović.

Hrvatska, naime, nije uvozila lavandu, već sadnice od kojih je trebala proizvesti svoju lavandu koju bi zatim izvozila u europske zemlje. Sadnice su proizvedene najsuvremenijim biotehnologijama.

Profesor Đinović je razočaran ovakvim razvojem situacije i kaže: "lavanda nije ni hrvatska ni srpska - nego je samo lavanda. Ne razumijem da se netko u ovom dobu tako ponaša - mi kupujemo toliko hrvatskih proizvoda, i nitko ne pravi problem oko toga".

B92 na kraju podsjeća da u Srbiji posluje oko 200 hrvatskih tvrtki, dok u Hrvatskoj posluju samo dvije srpske, i to s poteškoćama. U Srbiju ulaze na stotine hrvatskih proizvoda ,od čokolada do vojne i policijske opreme, dok u Hrvatskoj jedva ima srpskih proizvoda.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 04.09.11. 22:33

i netrebaju nam kao ni srbi


registracija
29/7/11

posejdon, 05.09.11. 19:15

Ulomax
ti si obicna budala i sovinisticko smece.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika