04.09.2011. / 13:36

Autor: Hina

Josipović i Napolitano osudili totalitarističke ideologije

U ime naših naroda i budućnosti svih nas i naše djece, klanjamo se žrtvama koje su izgubile svoje živote ili su im presječeni zavičajni korijeni

ArhivaArhivaPredsjednici Republike Hrvatske i Talijanske Republike Ivo Josipović i Giorgio Napolitano zajedno su u subotu nazočili koncertu "Hrvatska i Italija zajedno u Europi"u pulskoj Areni, a tom prigodom su se obratili javnosti Zajedničkom izjavom, koja se dotiče kontroverznih pitanja iz prošlosti i zajedničke budućnosti Hrvatske i Italije u ujedinjenoj Europi.

Zajedničku izjavu hrvatskog i talijanskog predsjednika donosimo u cjelosti:

"Dragi prijatelji, dragi sugrađani,

večeras smo ovdje pred vama u ime naših država i naših naroda. Želimo posvjedočiti, kao što smo to već učinili lani u Trstu, našu čvrstu volju da prevlada ono što nas udružuje nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima između država i naroda.

Republika Hrvatska i Talijanska Republika prigrlile su zajedničke vrijednosti, iznad svega vrijednosti slobode i prava pojedinca, jednakost, dostojanstvo i ravnopravnost građana pred zakonom, slobodu poduzetništva, vrijednosti suradnje i solidarnosti među narodima.

Danas su naše zemlje i naša društva slobodni od svih ideologija zasnovanih na diskriminaciji. Sada, nakon završetka pristupnih pregovora za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatski i talijanski narod imaju pred sobom zajedničku budućnost koja počiva na temeljima demokracije u ujedinjenoj Europi. Uskoro neće više postojati granice između naših zemalja.

Naše narode povezuje više od tisuću godina suživota unutar zajedničke civilizacije i kulture. Na tim povijesnim temeljima možemo izgraditi stabilan i plodan mir.

Dijeleći radost i pouzdanje koje u nama pobuđuju buduće mogućnosti, osjećamo također dužnost da se prisjetimo mračnih stranica naše zajedničke povijesti.

U prošlosti su počinjene teške greške i nepravde. U proteklom su stoljeću, stoljeću užasa za povijest čovječanstva, te greške i te nepravde plaćene tragičnim sudbinama stotina tisuća nevinih ljudi.

Ovo je prigoda da se prisjetimo tragedije žrtava talijanskog fašizma koji je progonio manjine i koji se oružjem obrušio na susjede Hrvate. Taj isti fašizam uvijek je djelovao i protiv sloboda i života samih Talijana. Ovo je također trenutak da se prisjetimo talijanskih žrtava osvete vlasti poratne bivše Jugoslavije. Za sve te počinjene užasne zločine nema nikakvog opravdanja. U ujedinjenoj Europi, oni se neće moći ponoviti - nikad više.

Još jednom osuđujemo totalitarističke ideologije koje su okrutno zatrle slobodu i povrijedile pravo pojedinca da bude drukčiji rođenjem ili vlastitim izborom.

U ime naših naroda i budućnosti svih nas i naše djece, klanjamo se žrtvama koje su izgubile svoje živote ili su im presječeni zavičajni korijeni.

U svakoj od naših zemalja njegujemo, kako i treba biti, sjećanja na proživljene patnje i na žrtve te suosjećamo s onima koji su preživjeli te krvave događaje iz prošlosti. Opraštajući jedni drugima za počinjena zla usmjeravamo naš pogled prema budućnosti koju, zahvaljujući presudnom doprinosu najmlađih, želimo i možemo izgraditi u Europi koja sve doličnije predstavlja svoje mnogobrojne tradicije i još se čvršće povezuje pred novim izazovima globalizacije.

Naše manjine, brojna talijanska manjina u Hrvatskoj i nešto manja, ali vitalna hrvatska manjina u Italiji, izraz su duboke isprepletenosti naših korijena. Hrvatska i Italija, zajedno i pojedinačno, će se zdušno zalagati za prava i ljudsko dostojanstvo, bratstvo naroda i pojedinaca u zajedničkom europskom domu."

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika