04.09.2011. / 15:05

Autor: Hina , Nacional.hr

Jeremić: Srbija neće imati pomoć kakvu je imala Hrvatska

Kao jednu od takvih tradicionalno prijateljskih država Jeremić je naveo Francusku s kojom su, kako je rekao, odnosi ''drastično opterećeni'' pitanjima s kraja prošlog stoljeća, dok je kao zemlje koje podupiru Srbiju na putu ka EU naveo Švedsku i Sloveniju

Vuk JeremićVuk JeremićSrbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u nedjelju kako u Europskoj uniji (EU) ima zemalja kojima nije u interesu da se nakon ulaska Hrvatske u Uniju nastavi proširenje na zemlje zapadnog Balkana, te da Srbija, u tom smislu, ne može računati na pomoć kakvu je Njemačka pružala Hrvatskoj.

Jeremić je, u izjavi koju prenosi srbijanska agencija Tanjug, naveo kako u formalnom smislu svi podupiru Solunsku agendu po kojoj je cijelom zapadnom Balkanu mjesto unutar Unije, ali da u stvarnosti Srbija ne može računati na bilo koju od članica EU ''kao što je Hrvatska računala na Njemačku s kojom je povijesno bliska''.

Srbija, dodao je, sa svojim tradicionalnim saveznicima ima otvorena pitanja iz devedesetih godina koja pokušava riješiti na takav način da ne odustaje od zaštite svojih nacionalnih interesa.

Kao jednu od takvih tradicionalno prijateljskih država Jeremić je naveo Francusku s kojom su, kako je rekao, odnosi ''drastično opterećeni'' pitanjima s kraja prošlog stoljeća, dok je kao zemlje koje podupiru Srbiju na putu ka EU naveo Švedsku i Sloveniju.

Jeremić je, u obraćanju na Studentskoj konferenciji srbijanskih sveučilišta u Beogradu, istaknuo kako Srbija pokušava voditi neovisnu, izbalansiranu i aktivnu vanjsku politiku, te ponovio kako ''četiri stupa'' srpske vanjske politike čine Moskva, Bruxelles, Peking i Washington.

Po završetku govora koji se odnosio na vanjskopolitičke prioritete Srbije, Jeremić je, navodi Tanjug, u dijelu predviđenom za pitanja studenata, uz osmijeh zamolio nazočne da ga ne pitaju ništa vezano uz hrvatsku premijerku Jadranku Kosor što je, dodaje se, izazvalo smijeh u dvorani.

Jeremića, ali i hrvatsku premijerku, nedavno je kritizirao srbijanski predsjednik Boris Tadić zbog "neodmjerenih izjava" koje mogu remetiti odnose dviju zemalja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
15/11/06

rimaz, 04.09.11. 16:23

Točno. Hrvatskoj je jako pomogla, između ostalih Slovenija, pa Nizozemska, V.Britanija, Švedska, Finska, Francuska, Danska, Italija. Sve su to države koje su doprinjele da Hrvatska provede 12 godišnju torturu prilaska EU. I sada, ako je Jeremić u pravu, njima ne gine sljedeće 24 godine pranja i peglanja EU hirova do konačnog prijema. I to nije daleko.


registracija
12/1/11

bozhidar, 04.09.11. 17:57

prosvjeta ne vodi sijanju mrznje/krivnje na druge narode. prosvjeta ne vodi ratovanjima, niti nazivanju muslimana "balijama" ili albance "scepitarima".

i dok 'prosvjeta' u sr1/sr2 uce malu djecu na osvecivanje, na svetost srpskog naroda, koji nikad ne grijesi, sr1 i sr2 bit ce uvijek kaznjavane.
bogatom svijetu je samo za zaradu, a zaradjuje je se najbolje di nema medjuetnickih optuzivanja/krivljenja za prosle dogadjaje, itd.

srpsko samokaznjavanje mora da prestane. sami su sebe kaznjavali vodeci balkanske i svjetske ratove

tu je izginulo na miljone srba. a njihovo vodstvo [crkva-staroplemsto-novoplemstvo] uvijek krive druge narode i traze osvete! pa i jos i dan danas! hvala


registracija
9/4/10

imela, 04.09.11. 20:17

ovo nije vuk, ovo je vise insekt


registracija
4/9/11

maks111, 04.09.11. 23:25

Srbija se mora odrediti, EU, Nato ,SAD ili Kina i Rusija, a Vuk je najlošiji ministar u povijesti srpske diplomacije


registracija
22/6/10

Konstantinos, 04.09.11. 23:44

Jeremic je katastrofa i od covjeka i od ministra. Srbija nikada nije imala ovakvog diletanta za sefa diplomacije. Pitam se zasto ga vec ne smijene jer taj covijek toliko steti interesima Srbije da postaje tragi-komicno. A ono sto ga cini opasnim su njegova kukavicka podmetanja i zamjenjivane istine lazima i insinuacijama. Njegova 4 stupa vanjske politike pucaju po i po sirini i po duzini i pitanje je vremen akada ce se sve srusiti samo od sebe. On jako dobro zna d aje ulazak u EU inkopatibilan sa ulaskom u bilo kakve druge a pogotovo ne azijske saveze (Kina, Rusija, nesvrstani itd.)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika