04.09.2011. / 17:01

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno s Mostre

Al Pacino u Veneciji: Nagrada za životno djelo i novi pogled na kultni klasik O. Wildea

„Nisam znao kuda idem. Imao sam viziju ali ne i priču. Volio bih reći da je ovo dokumentarni film, ali on to nije. To je kolaž u kojem su uklopljeni razni elementi, nakon čega sam dobio ono što sam želio", rekao je Pacino

Al PacinoAl PacinoOvogodišnja nagrada za životno djelo venecijanskog festivala otišla je Al Pacinu, 71-godišnjem glumcu koji je stoga došao u nedjelju u Veneciju kako bi promovirao svoj novi film „Wilde Salome" koji je režirao i u kojem glumi, dok mu je partnerica u filmu Jessica Chastain, nova holivudska zvijezda koja je također stigla u Veneciju. U filmu Pacino daje novi pogled na poznato djelo Oscara Wildea „Salome" iz 1891. godine te se na konferenciji za novinare pitao isto ono što su se pitali i novinari nakon projekcije, a to je - je li ovo dokumentarni ili igrani film. „Nisam znao kuda idem. Imao sam viziju ali ne i priču. Volio bih reći da je ovo dokumentarni film, ali on to nije. To je kolaž u kojem su uklopljeni razni elementi, nakon čega sam dobio ono što sam želio", rekao je Pacino.

Šekspirijanski glumac

Podsjetio se početaka svoje karijere, priznao da je tada bio užasno težak za suradnju jer „tada nisam znao što znači biti redatelj. Kada sam shvatio, sve mi je na filmu postalo lakše, a ja sam se zaljubio u ideju stvaranja filma", kazao je Pacino. S obzirom da je velik zaljubljenik kazališta, podsjetio se kako prije 25 godina nije znao čemu da se posveti, filmu ili kazalištu, ali je kasnije shvatio da može raditi i jedno i drugo. „Kada radite u kazalištu i volite glumce onda osjećate prirodnu povezanost. Kazalište je grupa, dok na filmu sve ovisi o producentu, redatelju i glumcu koji je zvijezda" smatra Pacino koji je dodao kako je u Americi jako teško biti prihvaćen kao šekspirijanski glumac, što je on uvijek želio. Zato je prije 15 godina režirao film „Looking for Richard" da bi vidio može li povezati američku publiku sa Shakespareom.

Gola Carey Mulligan

 Steven Soderbergh i Gwyneth Paltrow Steven Soderbergh i Gwyneth PaltrowNedjeljno jutro obilježila je projekcija filma „Shame" britanskog redatelja Stevea McQueena sa Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi. McQueen se proslavio prije tri godine filmom „Glad" temeljenom na istinitom događaju u kojem je Fassbender glumio Biobbyja Sandsa, irkog republikanca koji je umro u zatvoru od gladi. „Shame" je nešto sasvim drugo, priča o Brandonu, pristojno situiranom čovjeku koji je opsjednut seksom, toliko da zanemaruje i vlastitu sestru (Carey Mulligan), a normalnu vezu uopće ne može ostvariti. „Volim Brandona, on nije loš, on pokušava. On nije puno različitiji od nas, blizak nam je i uopće nam nije odvratan", rekao je na konferenciji za novinare McQueen. Kako je film prepun scena seksa, Fassbender je izjavio da mu je najbitnije bilo da se scene snimaju bez previše ponavljanja. Čak se i Carey Mulligan pojavljuje gola, ovog puta s nekoliko kilograma viška, ali kako nje nema u Veneciji, McQueen je samo odbrusio „ona je glumica, koga briga za to što je gola u filmu"

Film zbog umjetnosti, ne novca

Novinarka RTS-a Sandra Perović i novinar Nacionala Dean Sinovčić na partyju VarietyjaNovinarka RTS-a Sandra Perović i novinar Nacionala Dean Sinovčić na partyju VarietyjaU Veneciju je stigao i James Franco, obrazovni intelektualac među glumcima i ovogodišnji voditelj ceremonije dodjele Oscara, koji se predstavio kao redatelj filma „Sal", priči o Salu Mineu, nekada poznatom glumcu koji je glumio s Jamesom Deanom u filmu „Buntovnik bez razloga", bio zvijezda, zatim potpuno propao da bi bio ubijen 1976. godine u 37. godini života. „Gus van Sant je redatelj koji je najviše utjecao na mene", rekao je Franco na konferenciji za novinare i dodao nešto doista važno. „Napravili smo ovaj film iz umjetničkih razloga, film se ne mora snimiti samo da bi zabavio publiku ili kako bi zaradio novac".

Subota je bila, naravno, dan za partyje, najspektakularniji je bio onaj Paula Allena na njegovoj jahti, sa 200 odabranih gostiju. Osobno sam odabrao odlazak na party najpoznatijeg filmskog magazina na svijetu „Variety" koji se održao na terasi hotela Danieli u Veneciji. Hrana je bila fantastična, od goveđeg carpacia, tortelina s pačetinom, čak je i banalni fish & chips bio odličan, preko rižota i tjestenina pa do fenomenalnih deserata, čokoladnog moussa, creme brulea, sladoleda i sorbeta. Hvala Varietyju, čitamo ga i dalje.

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 05.09.11. 01:33

al je crn ko magare


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika