04.09.2011. / 20:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Koalicija Angele Merkel poražena na regionalnim izborima

CDU i FDP pretrpjeli su neuspjehe u šest saveznih država ove godine a CDU je od socijaldemokrata (SPD) izgubio nadzor u dvije države u kojima je dugo vladao.

ArhivaArhivaKoalicija desnog centra njemačke kancelarke Angele Merkel pretrpjela je u nedjelju uvjerljiv poraz na regionalnom izboru u najsiromašnijoj njemačkoj saveznoj državi, Mecklenburg-Vorpommern.

Izlazne ankete televizije ARD pokazale su da su kancelarkini demokršćani (CDU) pali na 24 posto glasova s 28,8 posto koliko su u toj državi dobili na izborima 2006. Njeni saveznici Slobodni demokrati (FDP) osvojili su tek tri posto glasova i nisu prešli prag za regionalni parlament. FDP je 2006. osvojio 9,6 posto glasova.

CDU i FDP pretrpjeli su neuspjehe u šest saveznih država ove godine a CDU je od socijaldemokrata (SPD) izgubio nadzor u dvije države u kojima je dugo vladao.

SPD, koji je u državi Mecklenburg-Vorpommern s CDU-om bio na vlasti od 2006., osvojio je 37 posto glasova dok je prije pet godina dobio 30,2 posto glasova. SPD bi tamo mogao nastaviti vladati s CDU-om ili ući u savez s Lijevom strankom, koja je dobila 17 posto glasova, ili Zelenima, koji su s 8,5 posto glasova po prvi puta dobili zastupnika u parlamentu.

Čini se da je zastupnike dobio i krajnje desni NPD koji je s 5,5 posto glasova tijesno prošao izborni prag od pet posto. Na izborima 2006. NPD je osvojio 7,3 posto glasova.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 04.09.11. 22:50

Hip, hip, hura. Može se Angela i dalje praviti toša i ne znati od kuda dolazi kriza, ali raja to kuži i smjena slijedi. Naravo, Kurta će zamijeniti Mutru i opet ništa od rješenja.
sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika