04.09.2011. / 20:14

Autor: Hina

Orožen Adamič: Mladina falsificirala "diplomatsku bilješku" o arbitraži

Bivši slovenski veleposlanik u svojoj izjavi izrazio je sumnju da je faksimil dokumenta koji je kao diplomatsku bilješku objavila Mladina, falsificiran, odnosno "priređen", kako bi se u slovenskoj javnosti manipuliralo osjetljivim graničnim pitanjem

Naslovnica MladineNaslovnica MladineBivši slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Milan Orožen Adamič nazvao je "konstrukcijom bez presedana" tvrdnje tjednika "Mladina" da je nekadašnji slovenski premijer Janez Janša pristao na prepuštanje graničnog prijepora s Hrvatskom međunarodnoj arbitraži jer je bio "ucijenjen" podacima koje Hrvatska ima o "trgovini oružjem" iz 90-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je Janša bio ministar.

"Interpretacije i zaključci tjednika Mladina su konstrukcija bez presedana i predstavljaju grubi pokušaj manipulacije", naveo je Orožen Adamič u izjavi objavljenoj u nedjelju na internetskoj stranici Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janša, a čiji je član i taj bivši slovenski diplomat.

Bivši slovenski veleposlanik u svojoj izjavi izrazio je sumnju da je faksimil dokumenta koji je kao diplomatsku bilješku objavila Mladina, falsificiran, odnosno "priređen", kako bi se u slovenskoj javnosti manipuliralo osjetljivim graničnim pitanjem, a Janša kao čelnik oporbe prikazao popustljivim prema Sanaderu.

Tjednik "Mladina" u svom je broju od petka objavio priču u kojoj tvrdi da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader možda "ucijenio" Janšu da pristane na prepuštanje graničnog prijepora međunarodnoj arbitraži, kako bi Slovenija prekinula tadašnju blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Po Mladini, Adamič je u lipnju 2007. godine, nekoliko mjeseci prije sastanka tadašnjih premijera dviju država Janše i Sanadera na Bledu na kojem su se načelno dogovorili za prepuštanje graničnog prijepora sucima Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu, vlasti u Ljubljani diplomatskom bilješkom obavijestio da su ga hrvatski diplomati na jednom sastanku upozorili da Hrvatska raspolaže dokumentima koji kompromitiraju Janšu, a mogli bi se pojaviti u javnosti ako se u Sloveniji nastavi kampanja u kojoj su se Sanader i Janša optuživali kao akteri "dogovaranja" graničnih incidenata, što ih je navodno razotkrila slovenska obavještajna služba SOVA.

U faksimilu navodne diplomatske bilješke koji je objavila "Mladina" stoji da je Orožena Adamiča na informacije kako Hrvatska raspolaže dokumentima koji bi mogli biti "neugodni za Sloveniju" upozorio tadašnji zamjenik ministrice vanjskih poslova Neven Pelicarić, ali se ne navodi o kojim je podacima riječ.

Pelicarić, sadašnji hrvatski veleposlanik u Španjolskoj, demantirao je pisanje "Mladine" još u petak i za Hinu izjavio da ništa od toga nije istina.

Članak "Mladine" osudila je i Janšina stranka, tvrdeći da je ono što se u članku tvrdi "potpuno nelogično". Janša se u pitanju odnosa prema Hrvatskoj nastoji prikazati popustljivim iako je zapravo Pahorova vlada Hrvatska napravila "ustupak", pristavši na potpisivanje "štetnog" arbitražnog sporazuma koji dovodi u pitanje slovenski teritorijalni izlaz na otvoreno more, tvrde u Janšinoj stranci.

Uz to, u stranci su izrazili sumnju da "priređeni" dokumenti iz arhive ministarstva vanjskih poslova poput onoga koji je objavila Mladina dolaze u javnost uz prešutno dopuštenje sadašnje vlade, kako bi se kompromitirali oni koji se s arbitražnim sporazumom nisu slagali.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika