05.09.2011. / 09:08

Autor: Nacional.hr

A što je s naplatom?

Zagorčeva imovina prije ovrhe vraćena originalnim vlasnicima

Vesna Grivičić Žanić dobila je u travnju pravomoćnu presudu kojom se nekretnine u središtu Zagreba vraćaju u njeno vlasništvo, a brišu se Zagorčeva prava vlasništva

Vladimir ZagorecVladimir ZagorecVeliki stan od 109 kvadrata i 354 kvadrata poslovnog prostora u središtu Zagreba koji su pripadali Vladimiru Zagorcu, a od čije se prodaje država trebala namiriti u slučaju Dragulji, promijenio je vlasnika.

Time je i država uskraćena za najmanje 9 milijuna kuna koje je mogla ostvariti ovrhom i prodajom tih nekretnina.

Naime, kako piše Večernji list, na dotične se nekretnine uknjižila Vesna Grivičić Žanić, kći Leonadra Grivičića, nekad poznatog zagrebačkoj poduzetnika koji je tijekom Drugog svjetskog rata otišao iz zemlje. Nekretnine su potom konfiscirane, a Zagorec ih je upisao kao svoje vlasništvo temeljem darovnih ugovora iz listopada 2003. godine koji su proglašeni ništavnima.

Vesna Grivičić Žanić dobila je u travnju pravomoćnu presudu kojom se nekretnine u središtu Zagreba vraćaju u njeno vlasništvo, a brišu se Zagorčeva prava vlasništva.

No, činjenica da je nekretnina promijenila vlasnika ne znači i da se država od nje ne može naplatiti. Tužiteljstvo je ljetos sudu navelo kako nema zapreke da se Vesna Grivičić Žanić uknjiži na nekretninu, ali mora trpjeti posljedice pravnih učinaka ranije upisane zabilježbe zabrane otuženja nekretnine.

"Promjena vlasnika tijekom ovršnog spora ne sprečava da se ovrha nastavi protiv novog vlasnika", zapisalo je tužiteljstvo. Kao dodatno objašnjenje navode i činjenicu da je tužiteljstvo prije promjene vlasništva nekretnine stavilo privremenu mjeru zabrane opterećenja i otuđenja tih nekretnina.

Nije jasno kako će država ovršiti i naplatiti se od nekretnine koja više nije u Zagorčevu vlasništvu niti kako je nekretnina mogla promijeniti vlasnika ako je nad njom bila izvršena privremena mjera zabrane optereženja i otuđenja.

Vezane vijesti

Ovrha - eldorado za odvjetnike

Ovrha - eldorado za odvjetnike

"Prema predloženim izmjenama zakona ovrhovoditelj je dužan prisustvovati svakoj pljenidbi pokretnina u velikoj većini ovršnih predmeta ovrhovoditelje… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 05.09.11. 10:49

Jebe gluvi zbunjenoga.
Slika pravne hrvatske. Sve ostalo je u tom stilu!


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.09.11. 13:57

ljudi, ovaj posao su odradili zagorčevi odvjetnici.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika