05.09.2011. / 10:35

Autor: Hina

Barroso: Očekujemo umjereni rast, bez recesije

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u ponedjeljak u Australiji da će europsko gospodarstvo sljedećih mjeseci doživjeti umjereni rast i neće ući u recesiju.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u ponedjeljak u Australiji da će europsko gospodarstvo sljedećih mjeseci doživjeti umjereni rast i neće ući u recesiju.

"Ne predviđamo recesiju u Europi. Posljednja predviđanja Europske komisije ukazuju na umjereni rast", rekao je on u Sydneyju tijekom prvog službenog posjeta Australiji, komentirajući prošlotjedna predviđanja agencije Standard & Poor o europskom gospodarstvu.

Ta je agencija objavila kako su se povećale opasnosti od ponovne recesije u Europi uz gubitke burzovnih tržišta tijekom ljeta. Sada agencija računa s povećanjem europskog BDP-a od 1,7 posto 2011. (umjesto 1,9 posto) i s 1,5 posto 2012. (umjesto 1,8 posto).

Barroso je rekao da su Europska unija i eurozona "jake i otporne" unatoč poteškoćama i dodao da "poduzimaju sve potrebno, od borbe protiv skrivenih proračunskih problema do jačanja upravljanja eurozonom, od uvođenja strože financijske regulacije do poboljšanja opće pripremljenosti".

Sve zemlje eurozone bilježe pad proizvodnje, prvi put od lipnja 2009., koji bi mogao utjecati na treći kvartal i izaziva strahovanja od recesije u drugom polugodištu. Posebno stoga jer Europski parlament i vlade mjesecima ne uspjevaju zaključiti sporazum o uvođenju strožeg mehanizma kontrole javnih dugova.

Barroso je ujedno podržao najavljeni plan australske vlade o uvođenju poreza na emisiju ugljika, čemu se žestoko protive tamošnji industrijalci koji mjeru smatraju štetnom za ekonomiju.

"To je važan korak za gospodarstvo i okoliš", rekao je Barosso, a australska premijerka Julia Gilard dodala da se radi o "najboljem načinu za smanjenje štetne emisije".

Petsto najvećih australskih zagađivača plaćat 23 australska dolara (130 kuna) poreza po toni emisije ugljika od srpnja sljedeće godine.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika