05.09.2011. / 11:57

Autor: Nacional.hr

Premijerkin savjetnik: Hrvatska se treba pripremiti na novi val krize

Međutim, ekonomski ekspert upozorava da će rast na kraju godine biti oko 0,7 posto, što je, ističe, manje od onoga što je većina prognostičara ali i službenih institucija planirala'

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Premijerkin ekonomski savjetnik Željko Lovrinčević smatra da bi se Hrvatska već sada trebala početi pripremati za novi val krize i to za početak izmjenama Zakona o radu, ako ne želi da ponovno sav teret krize ponese privatni sektor, odnosno radnici iz tog sektora.

"Uz to nužno je fiskalna pravila ugraditi u Ustav i jačati međunarodne devizne pričuve zemlje. Proračunski izdaci moraju se zamrznuti u 2012. godini. Većina tih stvari zahtijeva suglasje oporbe i vladajućih, a to će biti teško izvesti s obzirom na predizborno razdoblje", rekao je Lovrinčević Novom listu, ističući kako situacija u okruženju ukazuje na dolazak novog, nešto blažeg vala krize.

"Zemlje poput Portugala, Irske, Grčke, Španjolske i Italije stavile su pod kontrolu rashode, ali sada su problem prihodi, jer ekonomija se ne oporavlja", naglašava Lovrinčević i dodaje da će to utjecati na cijenu kapitala ali će značiti i jačanje švicarskog franka u sljedećem razdoblju.

Lovrinčević je potvrdio i premijerkine optimistične prognoze o izlasku Hrvatske iz krize. Ona naime procjenjuje da će u trećem kvartalu rast BDP-a biti otprilike na razini prethodnog tromjesečja, pa dva uzastopna kvartala s rastom BDP-a znače izlazak Hrvatske iz recesije.

Međutim, ekonomski ekspert upozorava da će rast na kraju godine biti oko 0,7 posto, što je, ističe, manje od onoga što je većina prognostičara ali i službenih institucija planirala'.

Vezane vijesti

Lovrinčević: Hrvatska nema podlogu za rast

Lovrinčević: Hrvatska nema podlogu za rast

Ugledni makroekonomist Ekonomskog instituta Zagreb, Željko Lovrinčević, rekao je u razgovoru za Vjesnik kako bez izmjena Zakona o radu nema nikakvih… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 05.09.11. 12:11

SERONJE !

Oni su se pripremili i za predhodne "Valove krize"

Marš natrag u poljoprivredu saditi krumpire. Niste se smjeli maknuti od onuda.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 05.09.11. 19:01

Nas samo rat ili teška elementarna nepogoda može pomaknuti jedne prema drugima da bi se doživjeli kao narod.onaj tko meni ne želi dobro pokušavajući i dalje zadržati HDZ7SDP dvovlašće,ne želi ni svojoj djeci i unucima.Sve se vraća,a Hrvatska papreno plaća.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika