05.09.2011. / 12:08

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD bile za smjenu Dodika

Prenoseći sadržaj depeša što su se pojavile na internetskoj stranici WikiLeaksa, banjačuke "Nezavisne novine" u ponedjeljak navode kako je smjenu Dodika predlagao tadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling

ArhivaArhivaAmerička administracija bila je spremna poduprijeti smjenu Milorada Dodika s dužnosti predsjednika vlade Republike Srpske zbog njegova opetovanog osporavanja opstanka Bosne i Hercegovine i secesionističkih izjava, otkrivaju diplomatske depeše koje je iz Sarajeva 2007. godine u Washington slao tadašnji američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.

Prenoseći sadržaj depeša što su se pojavile na internetskoj stranici WikiLeaksa, banjačuke "Nezavisne novine" u ponedjeljak navode kako je smjenu Dodika predlagao tadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling, a dodatni razlog za to bila je i procjena američke diplomacije kako Dodikovi postupci dovode u pitanje cjelokupnu politiku što je SAD vode na Balkanu.

Veleposlanik McElhaney izvijestio je Washington kako je Dodiku u četiri oka prenio jasno upozorenje da su njegova pojavljivanja u javnosti s tadašnjim srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i izjave koje daje o statusu Kosova potpuno protivni američkoj politici u regiji.

"Dodik je rekao da je primio i razumio poruku", izvijestio je američki veleposlanik State Department.

Međunarodnu zajednicu, kako otkriva povjerljiva diplomatska prepiska, posebice je iritirala Dodikova retorika odnosno opetovane prijetnje referendumom o neovisnosti RS ali i njegova navodna potpora Hrvatima odnosno zalaganje za treći entitet.

"Schwarz-Schilling je kazao kako je cilj poslati jasan signal da je strpljenje međunarodne zajednice s Dodikom pri kraju i da bi ubuduće mogao očekivati energičnije akcije OHR-a koje možda uključuju i njegovu smjenu ne promijeni li ponašanje", stoji u pisanom izvješću McElahneya.

Za razliku od Dodika, američka diplomacija imala je nešto bolje mišljenje o srpskom članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću koji je na tu dužnost izabran 2006. godine.

U depešama koje pak opisuje "Oslobođenje" navodi se kako je Radmanović okružen "neideologiziranim" savjetnicima koji njeguju profesionalan i pragmatičan pristup te su u cijelosti spremni na suradnju s američkim veleposlanstvom. Zabrinutost je ipak izazvao vidni nepotizam jer je Radmanović za glavnog savjetnika postavio Danila Petrovića, koji mu je istodobno zet. Za samog Ramanovića ocijenjeno je pak kako on dugoročno vjerojatno ima nakanu dovesti u pitanje poziciju Dodika kao svog stranačkog šefa.

Ista ocjena dana je i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komišća u odnosu na predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžiju.

O Komšićevim savjetnicima u veleposlanstvu SAD uopće nisu imali visoko mišljenje, a najgoru ocjenu dobio je Amir Ibrović, predstojnik njegova ureda. Američka je diplomacija tako uz ostalo Ibrovića opisala kao "nestalnu osobu sklonu teatralnim ispadima i alkoholu" informirajući pritom Wahington kako on uz poslove u Predsjedništvu BiH drži i popularni sarajevski bar "Tito".

Za savjetnike Harisa Silajdžića navedeno je kako je riječ o "istomišljenicima s prozelitskom zadaćom da monolozima uvjere sugovornike u ispravnost njihovih stajališta". Najgore ocjene zaslužio je Silajdžićev pravni savjetnik Damir Arnaut, sada veloposlanik u Australiji, koji je opisan kao osoba koja "potiče najgore Silajdžićeve instinke".

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
17/8/11

foringas, 05.09.11. 13:27

Dodig je izabran večinom od 102% glasača na dvostruki doživotni mandat kao i nekad Enver Hođa.


registracija
9/1/08

caballero, 05.09.11. 14:58

americka demokracija: radi onako kako mi kazemo ili si nayeb`o.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika