05.09.2011. / 12:50

Autor: Nacional.hr

Kako su nas gledali Ameri

Tuđman od početka odabrao nasilan put, Sloveniji prijetio 'nestanak s radara'

U bilješkama odaslanima iz Zagreba nakon što je SAD i službeno priznao Hrvatsku i Sloveniju, američki diplomati analiziraju postjugoslavenski društveni razvoj u ovim državama. Za SAD je Hrvatska od velikog značaja u ograničenju opasnosti započinjanja sukoba koji proizlaze iz veza sa Srbijom. Već je tada najavljeno kako će Hrvatska biti glavna meta američkih investicijskih i političkih interesa

Tuđman sa suradnicimaTuđman sa suradnicimaNajnoviji diplomatski depeši objavljeni na internetskoj stranici WikiLeaks daju dublji uvid u način na koji je američka diplomacija pratila događaje na Balkanu početkom 1990.-ih.

U depešu odaslanom iz Zagreba dan nakon što je SAD i službeno priznao Hrvatsku i Sloveniju, autor se bavi budućnošću međusobnih odnosa.

"U slučaju Slovenije, naš je stav da će bez jakog vodstva, mala republika nestati s radara (nakon što prođe jugoslavenska kriza, što se neće dogoditi tako skoro). Zbog svoje veličine i položaja, Slovenci bi mogli pasti pod utjecaj njemačko-austrijsko-talijanskog trija. Na žalost, zaključujemo kako je to neizbježno. Također, ne bi nas iznenadilo ukoliko bi Slovenija preuzela čelnu poziciju u pokušaju da se obnove jugoslavenske ekonomske veze", stoji u depešu koji završava rečenicom kako SAD u toj zemlji nema nikakvih strateških interesa.

Predgrađe Graza

Sloveniju opisuju kao državu koja je imala ključnu ulogu u okretanju Jugoslavije Zapadu i demokraciji. Zanimljivo, autor depeša napominje kako je od proglašavanja nezavisnosti, uloga Slovenije u raspadu Jugoslavije "smanjena na veličinu koja odgovara veličini same zemlje".

"Na kraju krajeva, sudbinu Slovenije odrediti će njena lokacija", piše u američkom depešu te nastavlja kako će Slovenija iz čiste nužde postati regionalizirana.

Sjeverni dio države nazivaju "predgrađem Graza", dok zapadni dio zemlje "Italiju smatra kraljem"

S druge strane, što se Hrvatske tiče, stanje je poprilično drugačije. Odmah na početku ističu kako će sudbina Hrvatske biti u stalnoj borbi sa Srbijom.

Hrvatska bitna za SAD

"Za razliku od Slovenije, čija je sudbina neosporno vezana uz geografski položaj, Hrvatska je vezana za svoje povijesno povezivanje sa Srbijom, što je dodatno pojačano problemima s kojima se suočava velika srpska manjina u Hrvatskoj.", naglašava se u depešu.

"Hrvatska će ostati bitan interes američke politike. Hrvatsko-srpski odnosi mogli bi biti ključni na Balkanu u nadolazećim godinama. Demokracija u Hrvatskoj nije bila pripremljena na ovaj povijesni korak. Njena je demokracija krhkija nego kod njenih sjevernih susjeda, a ključni su problemi nedostatak poštenog i nepristranog pravosudnog sustava, slobode medija i problematično skretanje političkog centra prema desnici. Hrvatski predsjednik Tuđman, kao čovjek koji je doprinjeo međunarodnom priznanju, vjerojatno će osvojiti i drugi mandat. Suočiti će se sa teškim zadatkom smanjenja utjecaja sigurnosnih i vojnih snaga koje prijete 'udaviti' prava i privilegije odanih Hrvata. Hrvati smatraju da SAD ima jak utjecaj na Tuđmana i vladu", ističe se u depešu.

Hrvati izabrali nasilan put

Naglašavaju kako su hrvatski vođe izabrali nasilan put koji je pojačan protusrpskom retorikom i očito propustili adekvatno se pripremiti za "srbijanski ustanak".

Također, navode i probleme sa slobodnom medija. Ističu kako su mediji koji su pokušali pisati sa određenim stupnjem objektivnosti gubili na čitanosti, dok je državna televizija čvrsto u rukama Tuđmanovih ljudi.

Američki diplomati zražavaju zabrinutost da će biti veoma teško povratiti Hrvatsku u stanje mira i reda i poštivanja osnovnih prava.

Zadržati čudovište

"Pipci sigurnosnog aparata koji se nalazi pod kontrolom bivših komunističkih dužnosnika i Tuđmanovog saveznika Josipa Manolića sežu daleko. Nije samo pitanje 'povratka duha u bocu' već i pronalazak dovoljno velike boce koja bi mogla zadržati čudovište". Sigurnosna mreža koju mnogi smatraju neizbježnom u trenucima konflikata mogla bi živjeti još dugo nakon što konflikt prestane, prijeteći gušenju demokracije koju je trebala čuvati", upozoravaju Amerikanci.

Napominju kako je do prije nekoliko mjeseci (depeš je pisan 1992. godine), bilo nezamislivo nazivati Tuđmana "najboljim među najgorima", no u tom je trenutku on bio jedini izbor.

Za razliku od Slovenije, američki interesi u Hrvatskoj veoma su opipljivi, djelomice i zbog velike iseljeničke zajednice koja djeluje u SAD-u. Američki depeš ističe ekonomske, socijalne, kulturne i obiteljske veze između dviju država.

"Radna je pretpostavka da će SAD neizbježno odigrati veliku ulogu u transformaciji Republike", stoji u depešu.

Američki investicijski interesi

"Za SAD je Hrvatska od velikog značaja u ograničenju opasnosti započinjanja sukoba koji proizlaze iz veza sa Srbijom. Hrvatska će biti glavna meta američkih investicijskih i političkih interesa", napominju diplomati.

"Hrvatska ima teži put u smislu razvoja demokracije i slobodnog tržišta od Slovenije. U interesu je ne samo Europe već i SAD-a da uspiju u tome. Mogli bi imati velik utjecaj u tome da im pomognemo da to učine kako treba", zaključuje se na kraju u depešu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
17/8/11

foringas, 05.09.11. 13:16

hrvatski političari su bili tako dugo za američke investicije dok nisu shvatili da amerikanci ne smiju davati provizije jer se to krši sa njihovim zakonima o pravednoj raspodjeli javnih poslova.
onda su se okrenuli njemačkoj, koju su mislili izrabiti do kraja sa provizijama in mitima ali pametni njemci su otišli.
i sad čekamo goli, bosi i gladni kao zadnje budale.
bez igdje ikoga sa političarima koji nam nude izlaz iz krize svaki put pred izbore a poslje nas još jače tjeraju u veču krizu.


registracija
5/9/11

djanivogi, 05.09.11. 15:41

Ovaj članak je svojevrstan dokaz da raspad bivše Jugoslvije kreira "zapad" ...


registracija
12/1/11

bozhidar, 05.09.11. 16:47

da, sa sigurnosti mozemo nagadjati da je zapad zelio svrgnuti ne samo dalji razvoj jednakopravednosi u titinoj J., nego i kakav je bio do 80te.

medjutim, koliko god su neke zapadne [supremacisticke] zemlje radile na rusenju gradnje jednakosti i bratstva/jedinstva naroda, one nisu mogli navesti [samo dovesti, pa onda ako hoces ili ne] srbe [fasiste/pseudokomomuniste/socijaliste, ratne profitere, i ine] da povedu 4 rata poradi pitanja granica.

pa da su i hr politicari ['komunisti', 'socijalisti', fasisti, i profiteri i pozivali srbe na rat [ocekujuci da ce se rijesiti pola ili vise srba te u nastalom metezu/panici naroda dobiti dio bosne ratom] to opet nije bio casus belli.

zapravo, jedan narod ima uzrok za ratovanje samo ako je najprije vojno napadnut. dakle, nema pa nema dva uzroka za bilo koji rat.

nazalost ima beskrajnih razloga, racionalizacjie za ratove. dakle, i stvarna ugrozenost cetnika, 'socijalista/komunista' u hr, ne moze biti casus belli.
naravna je stvar, da su oni koji zele vojno ustati protiv vlasite domovine; u korist jedne strane drzave, ugrozeni.

osvecivanje nad nevinim hrvatima je jos jedan razlog kojeg je sr rabila da bi ratovala.

onda tu je revizija granica, ali ne svojih, nego tudjih zemalja.

ajde, amerikanci nam pricaju bajke. a i sami rade zlocine u koreji, 'namu, palestini, iraqu, pashtunstanu, libiji, lebanonu, yemenu, somaliji na temelju vlastite racionalizacije [own rationalization] hvala


registracija
30/9/10

perokvrzica, 05.09.11. 22:24

Nekako mi se čini da autor članka namjerno manipulira u naslovu. U naslovu dvosmisleno veli i da je Tuđman prijetio Sloveniji nestajanje sa radara, dok je iz teksta jasno da je jedna američka procjena bila da je Sloveniji prijetio nestanak s radara ako ne itd itd. Naslov se može shvatiti i u ovoj korektnoj interpretaciji, ali nekako ne vjerujem da je to tako slučajno ispalo dvosmisleno.

Ali jedna druga stvar je važna za uočiti, Američki diplomati u HR (a i drugdje) svoj posao rade - u zemlji gdje jesu pažljivo bilježe, analiziraju, izvješćuju. Što mislite što rade naši tzv. diplomati po svijetu? Mislite da prate, procjenjuju, šalju važne informacije u Zagreb, kako bi naša diplomacija imala na osnovu nečega djelovati? Ili peglaju kartice, švercaju alkohol itd.


registracija
4/9/11

Tosa, 06.09.11. 03:19

@djanivogi, 05.09.11. 15:41
Upravo tako,sve nes zapad instumentalizovao,nasao maloumne pijune koji ce napraviti haos i onoliko sranj...
Iz emisije HRT-a "tko je bio Tito" jasno se vidi balans izmedju istoka i zapada u tolikoj meri da je zapadu USA pocelo previse da smeta nemogucnost prisustva vojske na teritoriji balkana izuzev UN.
Robe i usluge uvozimo jedni od drugih(ex yu) a nova trzista se gotovo nisu ni otvorila,a investicije su trend tehnoloskog opismenjavanja koji i jeste normalan proces.
Tek po neki izuzetak.
Beogradski kurir ili alo je juce objavio depesu Jovanke Broz da je nju Stane Dolanc ostavio bez licnih dokumenata i uskratio sva moguca prava,sto je njoj odmah nagovestavalo da ce biti neprilika,a da jovanka moze da zauzme primat i ugled koji je tito imao.
E moj narode,zbog cega,nizbocega.Zali boze samo onog napacenog naroda koji je bio meta psihijatrijskih slucaja,robijasa koje je tito amputirao,a kucan,tudman,milosevic,alija,djukanovic,bulatovic pustili na slobodu i jos im dali nekave zasluge i drzavne penzije.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.09.11. 09:16

malo je zapad imao s tim. Za ono što se dogodilo uglavnom smo sami krivi. Zapadu je komunizam smetao, i sa raspadom SSSR, sve se riješilo. Mi smo bili sitna riba. Ali mi (opet) volimo krivca tražit negdje druge.
Slažem se - Tuđman je izabrao nasilan put i protivsrpska retorika bila je njegov sastavni dio. Jedino tako mogao je smanjiti njihov broj na 1/3.


registracija
28/4/10

Zvonko, 07.09.11. 13:25

Tuđmanu je bilo ipak oportunije, da je nakon prozivki iz Račanova saveza komunista da vodi stranku opasnih namjera samo zato što mu je osnovica političkog programa bila suverena i samostalna Hrvatska, predao Račanu od naroda dobivenu vlast te tako osigurao nesmetanu mirnu reintegraciju pobunjene Hrvatske u Veliku Srbiju!

Time bi svakako izbio adute iz rukava mnogima koji lamentiraju pojmom tzv. stranke opasnih namjera a i učvrstio vanjskopolitički položaj Budimira Lončara, Slobodana Miloševića i Stjepana Mesića.

A šta je sa svima onima koji su se sa preko 90% izjasnili za suverenu i samostalnu Hrvatsku?

Inverzivnost događaja nakon 20 godina poprima bolesne razmjere. Nije ni čudo kada se u opis istih usuđuju upuštati oni koji su nemile događaje promatrali sa sigurne udaljenosti. Sada kao vukovi, bjesni grizu koga stignu, mješajući interpretacijama kruške i jabuke te iskazuju žaljenje za neuspjelim pokusom stvaranja države u kojima su samo oni imali koristi. Oni bez ponosa, obraza i kičme!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika