05.09.2011. / 14:15

Autor: Hina

MIP skinuo imunitet Sanaderu za pokretanje postupka u aferi Hypo

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je na zahtjev USKOK-a odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika i bivšeg premijera Ive Sanadera, protiv kojega je USKOK prošloga tjedna podigao prvu optužnicu kojom ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te ratno profiterstvo u aferi Hypo banke.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo (Foto: T. Smoljanović)Mandatno-imunitetno povjerenstvo (Foto: T. Smoljanović)Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je na zahtjev USKOK-a odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv nezavisnog zastupnika i bivšeg premijera Ive Sanadera, protiv kojega je USKOK prošloga tjedna podigao prvu optužnicu kojom ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te ratno profiterstvo u aferi Hypo banke.

MIP je odluku o skidanju Sanaderovog zastupničkog imuniteta radi pokretanja kaznenog postupka donio jednoglasno, a budući da Sabor ne zasjeda, ta je odluka odmah stupila na snagu, iako je Sabor na prvom predstojećem zasjedanju još treba formalno potvrditi.

Odluci je prethodila žustra rasprava u kojoj su SDP-ovi zastupnici prozivali HDZ-ove da su, izabrani na listi koju je predvodio upravo Sanader, prešutno gledali na njegov kriminal, dok su HDZ-ovci uzvraćali da su, za razliku od SDP-ovaca, imali snage raščistiti kriminal i korupciju u svojim redovima.

USKOK optužnicom tereti Sanadera da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlouporabio položaja i ovlasti te nezakonito uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke.

USKOK ga tereti za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije.

Osim u aferi Hypo banke, USKOK je protiv Sanadera pokrenuo istrage i u slučaju Fimi medije, u kojoj je iz državnih tvrtki i ministarstava navodno izvučeno više od 100 milijuna kuna. Sumnjiči ga se i u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem u vlasništvu Roberta Ježića, kao i da je Ježićevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu JANAF-a, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga za navodno primanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskome MOL-u.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika