05.09.2011. / 14:35

Autor: Hina

Nobilo: Mesićeva inicijativa za Libiju izazvala upite

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu kako ne može tvrditi da Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju o Libiji zbog sporne inicijative bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, ali je potvrdio da je njegov pokušaj posredovanja između međunarodne zajednice i bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija izazvao upite u međunarodnoj zajednici.

Stjepan MesićStjepan MesićDržavni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu kako ne može tvrditi da Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju o Libiji zbog sporne inicijative bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, ali je potvrdio da je njegov pokušaj posredovanja između međunarodne zajednice i bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija izazvao upite u međunarodnoj zajednici.

"Ne mogu decidirano potvrditi, ali je to sigurno izazvalo odeđene upite", izjavio je Nobilo Hini upitan je li Mesićeva inicijativa razlog zbog koje Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju "prijatelja Libije" u četvrtak u Parizu.

"To nije presudno pitanje i ne treba mu davati na važnosti.. Bit će još prilike da se stvar okrene u našu korist", istaknuo je Nobilo.

Po njegovim riječima, službeni Zagreb je preko hrvatskog veleposlanstva u Parizu i francuskog veleposlanstva u Zagrebu zatražio sudjelovanje na konferenciji na kojoj su UN i glavne svjetske sile odredili smjernice za nove libijske vlasti i deblokirale 15 milijardi dolara.

Iako su organizatori odgovorili da će skup biti užeg formata, na njemu je na kraju sudjelovao veći broj zemalja, od vojno angažiranih u Libiji do arapskih i susjednih zemalja do članica Vijeća sigurnosti UN-a.

"Hrvatska je izrazila spremnost da pomogne normalizaciji prilika u Libiji i bit će još prilike da u tome sudjeluje", rekao je Nobilo.

Hrvatska vlada bila je među prvima koja je prekinula odnose s diplomatskim predstavnicima starog libijskog režima i priznala Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika