05.09.2011. / 15:18

Autor: Deutsche Welle

'Ko je jamio, jamio je

U Sarajevu bi početkom rujna trebalo biti održan sastanak Komisije o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, a jedna od centralnih tema bit će zajednički novac deponiran u mješovitim bankama.

Ilustracija (Wikipedia)Ilustracija (Wikipedia)Pitanje naslijeđa imovine bivše SFRJ otvoreno je još raspadom nekadašnje zajedničke države, no tek je 2001. godine potpisan Sporazum o sukcesiji, odnosno podjeli imovine koju su koristile bivše jugoslavenske republike. U procesu sukcesije najdalje se otišlo u podjeli državne imovine, dok je podjela diplomatsko-konzularnih predstavništava samo djelomično riješena. I dalje je sporno pitanje vojne imovine.

Pomoćnik ministra financija BiH za pitanja sukcesije Zenit Kelić vjeruje da će na sastanku biti riječi o zajedničkom novcu republika bivše države, koji je bio deponiran u mješovitim bankama. "U Sporazum o sukcesiji ušla su sredstva od 645 milijuna dolara, da bi se na kraju ispostavilo da je od toga ostalo svega 58 milijuna, odnosno da je nestalo čak 587 milijuna dolara. BiH je trebalo pripasti 15,5 posto, što je oko 100 milijuna dolara", kaže Kelić za Deutsche Welle.

Gdje su pare?

"Informacije o nestalom novcu trebala bi imati Srbija jer je ona vodila račune bivše Narodne banke Jugoslavije", smatra Kelić. "Računi pokazuju da je dosta tih sredstava utrošeno za vrijeme vladavine bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i to je poglavlje jako teško zatvoriti, vjerojatno iz političkih razloga", kaže Kelić.

Države nasljednice rješavat će i pitanja privatne i društvene svojine. Radi se, prije svega, o filijalama firmi na teritorijima drugih republika, raznim objektima i stanarskom pravu. Također, ostalo je neriješeno pitanje arhiva i kulturnih dobara. Bivše jugoslavenske republike trebalo bi da podijele i 123 diplomatsko-konzularna predstavništva, a do sada je postignut dogovor o 44 objekta.

Sporo se dogovara, a još sporije provodi dogovoreno

Zagrebački politički analitičar Davor Djenero podsjeća da građane u BiH i Hrvatskoj najviše zanima devizna štednja u Ljubljanskoj banci. "Vidite da su države nešto malo uspješnije samo kada se radi o rješavanju državnih interesa. Tako se malo efikasnije rješavaju pitanja diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali kad dođemo na teren koji direktnije pogađa građane, tu se pomaci ne vide", ističe Djenero.

Dopredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov kaže da je sukcesija samo jedno od otvorenih pitanja koje opterećuje odnose između balkanskih država. "Prosto je nevjerojatno koliko sporo ide dogovor oko toga i koliko se sporo primjenjuje ono što je dogovoreno. Od sudionika sarajevskog sastanka se očekuje da idu korak dalje, da postignu dogovor koji bi mogao zadovoljiti sve strane", kaže Popov.

Tko je bolje prošao?

Razloge sporog rješavanja ovog problema treba tražiti i u nedostatku političke volje, smatra Popov. "Imamo i te periodične izbore koji usporavaju stvari, a imali smo i zastoj u normaliziranju međusobnih odnosa nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, kada je došlo do zamrzavanja skoro svih razgovora između Srbije i država u regiji koje su priznale Kosovo", podsjeća Popov.

"Da li zbog stanja u BiH, periodičnih izbora, prilika na Kosovu ili drugih balkanskih nesporazuma, proces sukcesije mogao bi nadživjeti naš vijek", kaže Davor Djenero, ističući da su u boljoj poziciji bili oni koji su tu imovinu kontrolirali i vremenom je potrošili, nego oni koji su je stvarali. "Na kraju ćemo se morati pomiriti sa onom parolom koja se javljala u Hrvatskoj, a koju će i u BiH vjerovatno dosta lako razumjeti, posebno u Hercegovini, a to je ona parola 'ko je jamio, jamio je'", kaže Djenero.

Autor: Samir Huseinović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika