Objavljeno u Nacionalu br. 825, 2011-09-06

Autor: Ilko Čulić

Diskografski supermarket za futurizam i retro

Na tržištu razmrvljenom žanrovima i on-line distributerima očekuje se barem desetak albuma koji će se boriti za titulu naslova godine

Pjevačica Björk objavit će novi album 'Biophilia' 26. rujna, a u njega je integrirala iPad-tehnologijuPjevačica Björk objavit će novi album 'Biophilia' 26. rujna, a u njega je integrirala iPad-tehnologijuU globalnom diskografskom supermarketu ponuda nove glazbe nezaustavljivo raste i najveći on-line distributeri proširuju asortiman baš svakog dana, neopterećeni problemima transporta, skladištenja, pretrpanih polica i produženih vikenda. Tržište je razmrvljeno nepreglednim mnoštvom mikrožanrova pa je danas gotovo nezamislivo da svi kupci, kao nekad, nestrpljivo iščekuju iste glazbene novitete. Od početka godine jedino je mlađahna londonska neosoul diva Adele uspjela pomiriti najrazličitije ukuse svojim izvrsnim drugim albumom "21" koji već sedam mjeseci dominira svjetskim top-listama.


Dok se jučerašnji perspektivni debitanti suočavaju s ispunjenjem Warholova proročanstva o petnaest minuta slave, u najavama jesenskih izdanja ipak se iskristaliziralo desetak najatraktivnijih novih naslova. Početak jeseni obilježit će Björk, Wilco i Jane's Addiction, čiji albumi dolaze na tržište 26. rujna. Björk je ponovno najintrigantnija jer je u album "Biophilia" integrirala iPad-tehnologiju i uz pomoć multimedijalnog umjetnika Scotta Snibblea razradila posebne aplikacije za svaku od 10 pjesama. Futuristički "gesamtkunstwerk" obuhvatio je nekonvencionalne instrumente, poput tesline zavojnice, začudna gostovanja grenlandskog ženskog zbora i sirijskog electro-dabke superstara Omara Souleymana, kao i nastavak minimalističkih eksperimenata dua Matmos koji je bio uz Björk na albumima "Vespertine" i "Medulla". Za publiku privrženu americani jesen će početi izlaskom osmog studijskog albuma grupe Wilco "The Whole Love".

Ekipa Jeffa Tweedya preboljela je tragičan odlazak svestranog instrumentalista Jaya Bennetta koji je umro 2009. od predoziranja tabletama. Njegovo mjesto ostalo je upražnjeno, pa je Wilco zaokružio album u šestočlanoj postavi. Najavni singl "I Might" zvuči kao najava još jednog trijumfa čikaških alter-country-rock doajena. Jane's Addiction vraćaju se na scenu s vrlo neočekivanim pojačanjem. Usred snimanja povratničkog albuma "The Great Escape Artist" napustio ih je bas gitarist Duff McCaggan, a umjesto njega došao je genijalni alter-rock inovator Dave Sitek iz TV On The Radio. Prožimanje udaljenih glazbenih svjetova zasad se odvija besprijekorno. Aktualni singl "Irresistible Force" najbolji je rad Jane's Addiction nakon proto-grunge himne "Been Caught Stealing". U listopadu će albume objaviti Noel Gallagher (17. 10.), Coldplay, Tom Waits (24. 10.) i Lou Reed udružen s Metallicom (31. 10.). Bivši frontmen Oasisa ovih dana puni tračerske rubrike zbog svađe s bratom Liamom, ali njegov bi se medijski tretman mogao promijeniti odmah nakon izlaska prvog samostalnog albuma "Noel Gallagher's High Flying Bird". Ljetnji hit "The Death Of You And Me" zvuči zanimljivije od svega što je u posljednjih 10-ak godina objavio Oasis, a pozitivne reakcije dolaze čak i od onih kojima je razvikani liverpulski kvartet uvijek išao na živce.

Coldplay je novom pjesmom i spotom "Every Teardrop Is a Waterfall" navijestio da se njihov peti album "Mylo Xyloto" neće mnogo razlikovati od vrlo uspješna prethodnika "Viva la Vida or Death and All His Friends".
S četiri albuma prodana u pedesetak milijuna primjeraka Coldplay se u prošlom desetljeću nametnuo kao novi U2, pa je nejasan jedino naslov "Mylo Xyloto" koji je navodno nekakav kriptogram Chrisa Martina. U duhovitoj YouTubeovoj najavi albuma "Bad As Me" Tom Waits je fanovima priuštio tek komadiće nove glazbe, ali sve je razjasnio neki dan objavljeni singl s naslovnom pjesmom. Posljednji veliki beatnik još uvijek je u odličnoj formi, a nimalo ne zaostaje ni njegov gitarist Marc Ribott. Ako se glasine o Waitsovu zagrebačkom koncertu pretvore u nešto konkretno (Lisinski?), to će biti pun pogodak uz neviđenu jagmu za ulaznicama. Golem interes izazvat će i kombinacija Lou Reed-Metallica, iskušana svirkom na primanju u Rock'n'Roll Hall Of Fameu i proširena na albumu "Lulu". Zajednički projekt inspiriran je klasikom njemačkog ekspresionizma Frankom Wedekindom, čije su drame "Zemni duh" i "Pandorina kutija" tijekom 1920-ih adaptirane u operi i nijemom filmu "Lulu". Autor pjesama je Lou Reed, dok se Metallica pozabavila aranžmanima.

Uspije li ovaj summit starih rokera u crnom, svi će biti na dobitku. Ako akcija propadne, realno gubi samo Metallica budući da je Lou Reed svoje posljednje važne studijske albume objavio još prije dvadesetak godina. U studenome će najviše publiciteta dobiti Florence&The Machine s nasljednikom naveliko hvaljena i višestruko nagrađivana debitanskog albuma "Lungs". Naslov je još uvijek nepoznat, datum izlaska je 7. studenoga, a euforični komentari zaredali su se odmah po objavljivanju singla "What The Water Gave Me". U hvalospjevima nema pretjerivanja jer riječ je o impresivnu spoju autorskog i performerskog talenta Florence Welch i inovativne produkcije Paula Epwortha, koji je već napravio hit godine surađujući s Adele na "Rolling In The Deep". Ako sve bude na razini najavnog singla, Florence&The Machine kandidat su za album godine. U tom nadmetanju mogla bi se opet pojaviti i brooklynska hip-hop-punk-reggae primadona Santigold s drugim albumom "American Dreaming". Prije tri godine izdala je briljantan debitantski album, a u međuvremenu je ušla u prvu ligu surađujući s Davidom Byrneom, Kanyem Westom i Beastie Boysima, na njihovu posljednjem singlu "Don't Play No Game That I Can't Win". Santigold sigurno može pobijediti. Pokazala je to i ovog ljeta izvodeći nove pjesme na glavnoj pozornici festivala Exit.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika