05.09.2011. / 18:18

Autor: Hina , Nacional.hr

U Beogradu sastanak Nesvrstanih

Na sjednici sudjeluju predstavnici zemalja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, a u svojstvu promatrača predstavnici Španjolske, Mađarske i Finske

ArhivaArhivaMinistarski sastanak nesvrstanih zemalja, u povodu obilježavanja 50. godišnjice prvog summita toga pokreta, započeo je u ponedjeljak u Beogradu svječanom sjednicom koju je službeno otvorio ministar vanjskih poslova zemlje predsjednice pokreta – Egipta, Mohamed Kamel Amr.

Na skupu sudjeluju predstavnici više od stotinu država, među kojima su visoki dužnosnici Ujedinjenih naroda (UN), Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije.

Hrvatsku predstavlja državni tajnik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo, a poseban gost skupa bit će posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar, sadašnji predsjednik savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku i međunarodne odnose.

Od ostalih predstavnika država – bivših jugoslavenskih republika na zasjedanju su nazočni slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, crnogorski Milan Roćen te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, kao i zamjenik makedonskog ministra vanjskih poslova Zoran Petrov.

Na sjednici sudjeluju predstavnici zemalja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, a u svojstvu promatrača predstavnici Španjolske, Mađarske i Finske.

Očekuje se da će se sudionicima svečane sjednice u beogradskome Domu narodne skupštine u uvodnom djelu obratiti srbijanski predsjednik Boris Tadić, a zatim, među ostalim govornicima, glavni ravnatelj ureda UN u Ženevi Kassym–Jomart Tokayev, kao i Budimir Lončar u svojstvu posebnog izaslanika glavnog tajnika UN za Pokret nesvrstanih zemalja.

Drugog dana bit će održana radna sjednica u zgradi nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća SFRJ.

Pokret nesvrstanih, koji danas obuhvaća 118 zemalja i u kojemu Hrvatska ima status promatrača, svoj prvi summit održao je od 1. do 6. rujna 1961. godine u Beogradu, a tvorci pokreta bili su ondašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, te predsjednici Gane Kvame Nkrumah i Indonezije Sukarno. Ta petorica čelnika tvorci su politike nesvrstavanja ni uz jedan ondašnji hladnoratovski blok, zauzimajući se za umjerenu političku opciju u međunarodnim odnosima.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
4/9/11

Tosa, 06.09.11. 03:29

Bili smo prva zemlja u nerazvijenima i bolje od razvijenih.
Sad jedno pitanje.SFRJ je kao nesvrstana izvozila 1,2milijardi dolara,koliko je danas izvoz svake republike po naosob?
Da li su ove vlade zaista uspesne i demokratija(pljackaska)?
Kad ukrades milion od milijardu nema sta da se vidi,a od dva miliona kad ukrades milion,ne moze da se nevidi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika