05.09.2011. / 19:20

Autor: Hina

BiH & politička elita: Koračanje na mjestu

Iako nisu optimisti glede brzog dogovora o uspostavi vlasti, stranački su čelnici istaknuli da je postignut napredak o zakonima koji su bitni da zemlja podnese kandidacijski status za Europsku uniju

Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović (arhiva)Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović (arhiva)Čelnici šest vodećih stranaka u Bosni i Hercegovini iz triju naroda započeli su u ponedjeljak u Mostaru razgovore o uspostavi novoga vijeća ministara, poručivši kako su još uvijek daleko od postizanja dogovora iako je jedanaest mjeseci proteklo od izbora u toj zemlji.

Iako nisu optimisti glede brzog dogovora o uspostavi vlasti, stranački su čelnici istaknuli da je postignut napredak o zakonima koji su bitni da zemlja podnese kandidacijski status za Europsku uniju.

"Sudionici sastanka svjesni su kako je za rješavanje ovih pitanja nužna uspostava izvršne vlasti u BiH, a opredijeljeni za uspjehe ovih reformi, usuglasili su se za kontinuirani dijalog kako na bilateralnoj, tako i na multilateralnoj osnovi", pročitao je na kraju sastanka zajedničke zaključke predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić, SDP-a Zlatko Lagumdžija i SDA Sulajeman Tihić te SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić zajednički su izjavili kako su još uvijek "prisutne značajne razlike" glede uspostave vijeća ministara, što su potvrdili i u izjavama koje su dali uoči početka sastanka u Mostaru.

Stranački su čelnici potvrdili kako je postignut napredak glede provedbe popisa pučanstva, sustava državne pomoći i pitanja vojne pomoći, dok se o provedbi ustavnih reformi nakon presude suda za ljudska prava iz Strasbourba nije ni vodila rasprava. Na konferenciji za novinare pak svi su sudionici bili vrlo oprezni u izjavama.

Lagumdžija je na konferenciji za novinare rekao kako unatoč razlikama nema razloga za pesimizam.

"Potrebna je dobra volja kako bismo se dogovorili o programskim pitanjima koje bi mogla provesti izvršna vlast. Takva platforma bez većine nije moguća”, rekao je Lagumdžija. Po njegovim riječima, kao riječima čelnika SDA Sulejmana Tihića ozračje na sastanku bilo je vrlo dobro.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je pozitivnim otvaranje dijaloga, dodajući da Republika Srpska inzistira da Srbima pripadnu četiri pozicije i mjesto šefa diplomacije.

"Mi mislimo da se vijeće ministara treba ustrijiti uvazavajuci načelo rotacije i zastupljenosti triju naroda. Srpskoj strani u ovome sazivu pripadaju četiri pozicije", rekao je predsjednik SNSD-a.

Čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić smatra da je sastankom u ponedjeljak otvoren prostor za dogovor.

"Uvjeren sam da je sastanak početak izlaska iz pat pozicije. U vlasti trebaju biti legitimni predstavnici naroda”, dodao je Ljubić.

Najavljeno je da će se slijedeći susret održati 15. rujna u Sarajevu, a domaćin će mu biti čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Hrvatski i srpski političari traže da se rotiraju sadašnje ministarske dužnosti u vijeću minstara. Tako bi Hrvatima trebalo pripasti mjesto premijera i dva ministarstva, a Srbima četiri mjesta, budući u sadašnjem sazivu Bošnjaci imaju četiri ministra, dok bi Bošnjacima pripala tri mjesta. Istodobno SDP BiH i SDA očekuju da popune tri bošnjačka mjesta i jedno koje pripada predstavnicima ostalih naroda kao i da imenuju jednog hrvatskog ministra. Međunarodna zajednica odlučila je ne miješati se u uspostavu državne vlasti u BiH.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika