Objavljeno u Nacionalu br. 825, 2011-09-06

Autor: Marko Biočina

Velika poduka o nacionalnim interesima koju će Hrvatska platiti Inom

Višegodišnja trakavica oko privatizacije nacionalne naftne kompanije uskoro bi mogla završiti, bez da je dobila valjani sudski epilog

Izborna kampanja na stranu, inicijativa HSLS-a o uvođenju privremnog zakona kojim bi bilo zabranjeno preuzimanje većinskog vlasništva u Ini vrijedna je toga da se ozbiljnije razmotri. Jer, višegodišnja trakavica oko privatizacije nacionalne naftne kompanije uskoro bi mogla završiti, bez da je dobila valjani sudski epilog. Iako ima sve više dokaza, pa i kaznenih prijava o nelegalnostima koji su se događale u tom procesu, ako za koji tjedna Hanfa ukloni zabranu trgovanjaIninim dionicama, mađarskom MOL-u neće trebati više od nekoliko dana da kupnjom dionica na burzi stekne željenih 50,1 posto i postane većinski vlasnik kompanije.

Dogodi li se to, svi sudski procesi koji se vode postat će uzaludni, njihove posljedice legalizirane, a eventualni kriminal opravdan. Stvar je elementarnog poštovanja prema vlastitom pravosudnom sustavu spriječiti tako nešto i osigurati da Ina sutra nastavi život s čistim računima, u partnerstvu s MOL-om ili bez njega. Ipak, u Hrvatskoj vladi već su jednom takav zakon predlagali, samo da bi četiri dana kasnije od njega odustali. Energetski stručnjak liberala Jasminko Umićević s pravom je prozvao diplomaciju koja nije učinila niti najmanji napor da negativne efekte takvog zakona prema EU ublaži. Da su samo proučili osnovne akte EU shvatili bi da je takav potez dozvoljen člankom 56. Europske povelje.

Ipak, to sve Jadranki Kosor nepotrebno je, s obzirom na njezino veliko prijateljstvos mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. On je iskusan u zaštiti nacionalnih interesa, kaže premijerka, pa će ga stoga pitati za savjet. Kakav će taj savjet biti može se samo pretpostaviti, s obzirom da će Orban preko državnog vlasništva u MOL-u uskoro možda kontrolirati Inu. Čudni su ti nacionalni interesi. Svi ih imaju, a rijetki čuvaju.

Vezane vijesti

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Orban želi javnu raspravu o ulasku Mađarske u eurozonu

Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban želi potaknuti javnu raspravu o ulasku zemlje u eurozonu koja se temeljito promijenila s dužničkom krizom,… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 06.09.11. 08:43

Jaca je prodala more,INA,njezina stranka opljačkala HR,zadužila do grla građane,usoličila kriminal.....sva ZLA su proizašla iz kuhinje ADZe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika