Objavljeno u Nacionalu br. 825, 2011-09-06

Autor: Ivan Pandžić

Zgrada Cimosa čuva tajnu Hypo banke i 200 millijuna eura štete za Hrvatsku

Objekt u Zagrebu koji stoji nedovršen 20 godina i postao je ruglo grada, tako još jednom pokazuje i da je ruglo funkcionirannja toliko zazivanih državnih institucija i pravosuđa jer niti nakon 10 godina sudovanja nema pravorijeka

Tek što se počela rušiti, prošli tjedan sud je dobio zahtjev za zabranu uklanjanja tzv. Cimosove zgrade u Zagrebu kojoj su sada vlasnici poznati oftamolog Nikica Gabrić i Allegheny Financial u suvlasništvu Ninoslava Pavića, suvlasnika medijske kuće EPH. "Rušenje zgrade bilo bi uklanjanje dokaza o kriminalu i pranju novca koji se dogodio" kaže odvjetnica Olga Filaković, odvjetnica iz Kanade koja zastupa 650 dioničara nekdašnje tvrtke Cef-ing koji tvrde da su oni suvlasnici objekta. Objekt u Zagrebu koji stoji nedovršen 20 godina i postao je ruglo grada, tako još jednom pokazuje i da je ruglo funkcionirannja toliko zazivanih državnih institucija i pravosuđa jer niti nakon 10 godina sudovanja nema pravorijeka. Prodaje i preprodaje tzv. Cimosove zgrade rezultirale su i prije dvije godine i optužnicom slovenskog Državnog odvjetništva protiv Cimosa, ali pravorijek također još nije donesen.

Odvjetnica Filaković tvrdi da je preko njega oštećena i hrvatska država za barem 200 milijuna eura, a Državno odvjetništvo je uključeno u dva sudska postpuka koji traju. Unatoč svemu tome, zgrada se uklanjanja. Na njoj bi, prema informacijama koje je Nacionalu dao Nikica Gabrić, trebala biti nova bolnica. Sud još nije odlučio hoće li zabraniti rušenje.Nevjerojatna priča o objektu počinje u osamdesetim godinama, kada koparski proizvođač automobilskih dijelova Cimos dobiva pravo građenja na zemljištu u Zagrebu. Udio od 46 posto prepušta slovenskoj tvrtci Građenje koja u zamjenu treba napraviti zgradu. Kada Građenje upada u probleme, njegov udio preuzima tvrtka Cef-ing u vlasništvu 650 malih slovenskih i hrvatskih dioničara. Ulažu protuvrijednost od 22 milijuna eura i zgradu dovode pred dovršetak kada počinje rat. Dok se Jugoslavija raspadala i bijesnio rat, o investiciji se nitko nije brinuo. No, Cimos krajem 90-ih s jedne strane daje zgradu Riječkoj banci na ime duga od 40 milijuna tadašnjih njemačkih maraka iako nikada nije bio stvarni vlasni. Nakon propasti Riječke banke, državne sanacije i prodaje Ersteu, nitko nije problematizirao što zgrade nema u bilanci banke ili Fonda za privatizaciju, pa odvjetnica Filaković tvrdi da je tu nastala šteta za državu. Cimos u međuvremenu uspjeva zgradu prodati preko fiktivne tvrtke Hypo Consultantsu, nekretninskom polsu Hypo banke.

Štetnost tog posla istražuje se u Austriji. Consultants kupuje Pavić, a sada zgradu opet prodaje. Cijelo vrijeme, pravni sljednici Cefinga pokušavaju sudski osporiti te poslove i dokazati štetu. Ova pojednostavljena kronologija ima još niz čudnih detalja. Objekt na zagrebačkim Vrbanima je očito puno više od građeivnskog rugla i krije više kosture nego je itko pretpostavljao.

Vezane vijesti

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Kulterer u Austriji osuđen za zlouporabu položaja

Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora… Više

Komentari

registracija
23/7/10

mrxzg, 06.09.11. 08:42

Nekužim.

Što bi sad ta ruševina trebala ostati kakva je zato što je to dokaz. Možda da se napravi fotografija pa ona bude dokaz ili video snimka čak :-)

Veću glupost o razlogu ne rušenja nisam u životu čuo.


registracija
11/12/07

time, 06.09.11. 19:10

Očito nikoga nije briga što je oštećena država ali nas ima preko 650 dioničara firme Cefing koja je stvarni vlasnik tog objekta i ako treba doći cemo osobno na gradilište zaustaviti bagere, ali onda se nećemo na tome zaustaviti nego ćemo doći na općinski sud kod sutkinje Marije Šipek, da nju pitamo koliko je vrijedno ($$$) to što podržava kradju hrvatske države i njenih gradjana. A ovo sa slikom kao dokazom, u Hrvtskoj se možeš stvarno samo slikati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika