05.09.2011. / 20:00

Autor: Hina

Josipović

Hrvatska je još u krizi, onome kome to nije jasno nije mjesto u politici i ekonomiji

"Hrvatska je još u krizi i onome kome to nije jasno vjerojatno nije mjesto u gospodarstvu i u politici. Suočimo se s tim, to je notorna činjenica i radimo da se to promijeni", rekao je predsjednik Josipović u intervjuu za Media servis

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas kako je očito da Hrvatska nije izašla iz krize te da ga ne ohrabruje gospodarski rast od 0,8 posto.

"Hrvatska je još u krizi i onome kome to nije jasno vjerojatno nije mjesto u gospodarstvu i u politici. Suočimo se s tim, to je notorna činjenica i radimo da se to promijeni", rekao je predsjednik Josipović u intervjuu za Media servis.

Za rast od 0,8 posto rekao je da je "to daleko premalo", podsjetivši kako je "baza za gospodarski rast bio jedan vrlo ozbiljni pad hrvatske ekonomije".

Smatra kako u idućem periodu, koja god vlada bila, mora sve svoje snage koncentrirati na gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. "Mislim da to mora biti suština predizborne kampanje", rekao je Josipović dodavši kako su neimaština, slaba ekonomija i moguća stagnacija sada glavne opasnosti za hrvatsko društvo.

Na pitanje zašto ga se gura u predizbornu kampanju Josipović je rekao kako se radi o "unikatnoj strategiji koja će vjerojatno ući u antologiju političkog marketinga - da polemizirate, ne sa svojim suparnikom na izborima, nego s nekim tko ne ide na izbore i u ustavnom smislu je ustavni partner u obnašanju vlasti". Drži kako je to odabir premijerke Jadranke Kosor i njezinih savjetnika te da će se na kraju vidjeti što će biti rezultat svega toga.

U šali je rekao kako predstojeće izbore dočekuje, i želio bi ih promatrati "kao gledatelj na nogometnoj utakmici". "A što se onda događa, jedan od glavnih igrača utrčava i mene, koji bi htio gledati utakmicu i grickati kikiriki, uvlači na teren da igram - i to još za suprotnu ekipu", rekao je Josipović ocijenivši to vrlo egzotičnim.

"To je stvar odabira i političke procjene, a za jedno tri mjeseca će se vidjeti koliko je to dobro, korisno i koliko to građani honoriraju", kazao je.

Upitan misli li kako sa svoje strane čini apsolutno sve kako bi imao jednak odnos prema HDZ-u, SDP-u i drugim strankama predsjednik Josipović rekao je kako se, ako se u posljednjih nekoliko mjeseci pogleda tko se sve javljao kao njegov izaslanik i sudionik delegacija, vidi da je u njima bilo najviše HDZ-ovaca, nakon toga SDP-ovaca, pa iz vladajuće koalicije npr. Đurđa Adlešić koja najčešće želi sudjelovati u njegovim aktivnostima te malih stranaka. "Ja tu nastojim držati ravnotežu", kazao je Josipović dodavši kako u želji za ravnopravnim sudjelovanjem redovito piše saborskim klubovima o svom rasporedu i tko želi u njemu sudjelovati, ali kako se do sada na to HDZ nije previše odazivao te kako onda nije korektno da prigovara.

No, Josipović drži kako kad kaže da želi stranke ravnopravno tretirati, to ne znači da može i političke ideje ravnopravno tretirati, jer je izabran na temelju programa koji će i dalje provoditi.

Upitan narušava li se tim napadima institucija hrvatskog predsjednika ocijenio je kako se "pokušava, te su očito neki spremni i to žrtvovati". "Ali vidjeti ćete da to neće imati rezultat", kazao je.

Josipović smatra kako građani u predizbornoj kampanji očekuju da svi sudionici ponude odgovor na tešku krizu u kojoj se nalazimo.

Na pitanje hoće li sukob između premijerke Jadranke Kosor i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića utjecati na dobre odnose između dvije zemlje, Josipović je odgovorio da ne bi smio, jer je u prvom redu Hrvatskoj u interesu da se odnosi sa susjedima sređuju, pogotovo što u krugu otvorenih pitanja ima onih koji su elementarno humane naravi - poput pronalaženja nestalih osoba i imovinskih pitanja. "Svako zaoštravanje odnosa sa susjedima nas udaljuje od rješavanja tih problema", kazao je dodavši kako je i Srbiji u interesu da s Hrvatskom sredi odnose. "Nadam se da s obje strane granice svi razumijemo koliko su nam važni međusobni odnosi i da ćemo činiti sve da se oni ne pokvare radi trenutne predizborne groznice", kazao je Josipović.

Upitan o pozdravima nepravomoćno osuđenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, hrvatski predsjednik ocijenio je kako to šteti Hrvatskoj, ali i generalima. Podsjetio je kako je hrvatska Vlada, što misli da je u redu, sukladno međunarodnom pravu i međunarodnim obavezama učinila sve da se generali izruče te mu se sada "zaista čini licemjernim ih onda koristiti za prilično jeftine političke bodove". Predsjednik Josipović drži kako treba držati do dostojanstva i generala i države te međunarodnog pravosuđa.

Komentirajući najavu mogućeg uključenja u predizbornu utakmicu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog, predsjednik Josipović rekao je kako je to njegov odabir. "Hrvatska je demokratska zemlja u kojoj se svatko može uključiti u kampanju", kazao je predsjednik ocjenivši kako s mjesta guvernera HNB-a ne treba voditi kampanju.

Upitan kako komentira oporbene kritike da premijerka Kosor često obilazi Hrvatsku i reže vrpce, Josipović je kazao kako je to stvar mjere te da je nemoguće razdvojiti funkciju predsjednice Vlade i stranke. "Na premijerki Kosor je odgovornost da nađe pravu mjeru između javnih funkcija koje obnaša i stranačkih interesa. Najbolji sudac će biti javnost", kazao je.

Na pitanje kako gleda na nedavno zahlađenje odnosa između Zagreba i Splita Josipović je rekao kako se radi o znatno dubljem problemu pozvavši građane da razmisle o Hrvatskoj, o jedinstvu kakvo nam je potrebno te da razmisle kakvo to lice pokazujemo prema našim građanima i prijateljima u inozemstvu. "Ta iracionalna, bespotrebna i sramna kampanja koja budi neke niske strasti između sjevera i juga, Zagreba i Splita, mora biti prekinuta", kazao je Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 05.09.11. 20:34

Svi hrvatski mediji su prešutjeli vijest da je u Austiji počela istraga protiv bivšeg premijera Wolfganga Schuessela zbog sumnje da je umješan u korupcijske afere vezane uz Telekom Austriju.

Ivo Josipović je Borisa Nemšića prošle godine povodom dana državnosti odlikovao visokim državnim odličjem, a Ivicu Mudrinića je imenovao u svoj gospodarski savjet dajući jasnu političku poruku da se ne provode istrage protiv telekom mafije u RH protiv koje su predane kaznene prijave u iznosu od pet milijardi kuna.

Kako DORH po političkom nalogu s Pantovčaka štiti telekom mafiju pročitajte na http://papar.blog.hr


registracija
13/9/08

annex, 05.09.11. 20:53

Ma daj ne seri Papar. tebe svi na ovom portalu znaju kao bivšeg Karamarkovog špijuna, ali lošeg, kojeg se odrekao čak i sustav, pa sad lapradaš da bi se dodvorio nekim tebi bliskim, lokalnim HDZ-govnarima. Otvaraš aferu gdje je nema i ne kužim kako ti nije jasno da si proziran bio čak i za prošli sustav, pa kako misliš da ti povjerujemo mi. Ti si bezveznjak, pa nam radije opiši kako ti vidiš Premijerkin napredak u svim pogledima, ti kao Karamarkov čmarni ubrus.


registracija
15/8/09

vergilia, 05.09.11. 21:07

Sve je Predsjednik lijepo rekao - no, kako se riješiti te nametnice i njezinih gluposti? Doista i ja se nadam da će narod na izborima biti dovoljno mudar da ne nasjedne toj plac-politici. Možda da, a možda i ne..:)


registracija
18/6/09

Papar, 05.09.11. 21:12

@ annex

kao Karamarkov špijun sam detaljno objasnio sve poslove Karamarkovih firmi i VIP-a i HT-a.

na istoj adresi:

http://papar.blog.hr

Daj probaj ponovno smisliti nešto...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.09.11. 21:19

trebao bi Josipovic i vise puta davati ovakve jasne i ostre savijete.


registracija
10/7/09

Anemona, 05.09.11. 21:30

Predsjednice,svaka Vasa rijec je na mjestu.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 05.09.11. 21:33

Papar,

kako je moguće da Josipović štiti Mudrinića, kada je Mudrinić uvijek bio u isturenim redovima od Tuđmanovog savjetnika za telekomunkacije 1990, pomoćnika ministra za promet, veze i telomunikacije 1991., resorni ministar 1992, predsjednik uprave HRT, 1996.,generalni direktor Hrvatskih pošta i telekomunkacija 1998., predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma od 1999.

Nije vraga da se je balkanska telekom mafija pojavila dolaskom Josipovića na čelo države prošle godine,. Prije toga nije imao političku moć da bi štitio telekom mafiju.

Kao papagaj ponavljate istu stvar, naizmjenično na papar. blog i politika com. U čemu je vaš problem?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 05.09.11. 21:57

za kojeg je vraga nama potrebno imati ured premijera s 20 ministara i savijetnika i ured predsjednika s dvadeset ministara i savijetnika. Sto mi imamo previse novaca u drzavnom proracunu!
Kako to da su ameri dobri samo s predsjednikom, a imaju 300 milijuna ljudi u 4 vremenske zone. Sto ameri mogu stedjeti a mi ne.


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.09.11. 22:09

GLOMAZNI APARAT OPSLUŽUJE PREDSJEDNIKA

Predsjednik Ivo Josipović ima čak 74 savjetnika

Savjetnički tim na Pantovčaku povećava se i tri mjeseca nakon inauguracije Ive Josipovića. Najnovija akvizicija je Silvana Mustapić, koja je nedavno u Uredu zaposlena na mjestu pomoćnice savjetnice predsjednika za društvene djelatnosti Zrinke Vrabec-Mojzeš.

Uz Silvanu Mustapić, Josipovićevoj savjetnici pomažu još dvije osobe: njezina zamjenica Maja Kocijan te pomoćnica savjetnice Ivana Kovačević.

− Plan je da ona preuzme posao pomoćnice pročelnice Odjela za informiranje, no u postojećoj sistematizaciji još uvijek nema tog radnog mjesta. Kad se izradi nova sistematizacija, gospođa Mustapić dobit će rješenje za novo radno mjesto − kazao nam je Joško Klisović, predstojnik Josipovićeva Ureda, ističući da je riječ o radnim mjestima s istim iznosom plaće od 10 tisuća kuna.

Angažiranjem Silvane Mustapić ukupan broj savjetnika, njihovih zamjenika i pomoćnika popeo se na 18. Ako se tome pribroji i 56 članova četiriju specijaliziranih savjeta koja je osnovao Josipović − savjeta za gospodarstvo, za socijalnu pravdu, za branitelje te za vanjsku politiku − ukupan broj stručnjaka koji savjetuju predsjednika Republike iznosi 74!

Svi zaposleni u rangu savjetnika i zamjenika savjetnika spadaju u kategoriju državnih dužnosnika.

Oni nakon isteka mandata imaju pravo na šest mjeseci svoje plaće, a drugih šest mjeseci na polovinu tog iznosa. Pomoćnici savjetnika su “obični” zaposlenici Ureda bez dodatnih prava.

Slobodna Dalmacija
MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ
Koliko ih plaćamo
− predstojnik Ureda − 20.000 kuna
− savjetnik predsjednika − 17.500 kn
− zamjenik savjetnika − 14.000 kn
− pomoćnik savjetnika predsjednika − 10.000 kn
− članovi savjeta − volonteri

S ovoliko ljudi i datim proračunom, lagano je tuđim k....m gloginje trest! Tuđmanu se u ratno vrijeme nabijalo na nos i 12 savjetnika, stolovanje na Pantovčaku i generalska inflacija. Danas u miru, Pantovčak guta višestruko više novaca, predsjednici stoluju i dalje na brdu a generala ima više nego za rata.


registracija
30/12/10

putusvemir, 05.09.11. 22:23

Onoliko koliko je Tuđman i njegova bratija maznula ne mogu potrošiti savjetnici Josipovića i on sam još 100 godina.


registracija
18/6/09

Papar, 05.09.11. 22:25

@ ajme 3 meni

prvo pročitati ono što se komentira, a ima i tekst koji neke stvari objašnjava:

http://pollitika.com/ivo-josipovic-ivica-mudrinic-ninoslav-pavic-vladimir-smolec

Dakle treba pročitati dokumente pa onda komentirati. Ali još mi niste osporili prvu stvar koju sam napisao a ta je da su svi mediji u RH prešutjeli vijest.

Danas 5.9.2011. godine većina svjetskih agencija prenijela je vijest da je bivši austrijski kancelar izjavio da će odustati od svog zastupničkog mandata zbog optužbi da je umiješan u korupcijske skandale povezane s telekomunikacijskim operaterom Telekom Austrija.

U regiji vijest su danas prenjeli mediji u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, ali vijest nije prenijeta u Hrvatskoj i Srbiji.

Telekom Austrija je u razdoblju od 1998. do 2008. godine dobio koncesije 6 država regije: Hrvatska (1998), Bugarska (2005), Bjelorusija (2007), Makedonija (2007), Srbija (2008), a tu je i uvijek famozni Liechtenstein!

Kao i kod Hypo, prvi posao Telekom Austrije izvan granica je bio u Hrvatskoj gdje je koncesiju kao predsjednik vijeća za telekomunikacije dodijelio Ivić Pašalić. Pa sve do Lukašenka poslijednjeg evropskog diktatora. Ti poslovi na navišoj državnoj razini nisu mogli proći bez mita i korupcije.

Zanimljivo je da je glavnog operativca i dugogodišnjeg direktora Telekoma Austrije, Borisa Nemšića, u povodu dana neovisnosti 2010. godine Ivo Josipović odlikovao je za posebne zasluge u gospodarstvu. Prema pisanju medija prijedlog za odlikovanje načinila je još Mesićeva komisija.


registracija
2/6/11

stereo, 06.09.11. 07:08

Zašto se prestalo sa aferama i podmetanjima, ajde kuhinjo, hoćemo da gledamo PODMETANJE ZA PET.
Ovo izvlačenje iz krize je bilo kratko i dosadno, kaj bu sada Predsjednica Vlade Republike Hrvatske kada smo izašli iz krize, ona više onda nema posla i time su se svi njezini snovi ostvarili. Bio sam neki dan na upisu za vrtić i točno se na dijeci vidi olakšanje, sreća, kažu napokon se pokrenulo nešto što će njihov dug smanjiti, svi su sretna lica odmah pojeli svoje zobene kašice i pocuclali kaj ja kaj imal.


registracija
15/5/09

Fidelito, 06.09.11. 07:24

Nije toliko bitan broj savjetnika, nego njihova učinkovitost. Ali ako mislite da je gospodarska i politička učinkovitost instant polaganje kamen-temeljaca, to je vaša stvar, ali mnogi poslovi koje odrade predsjednik i njegovi savjetnici se ne vide (kao i poslovi vlade uostalom). Možda bi neki broj savjetnika i mogao biti na volonterskoj osnovi, lijepo bi to zvučalo za novine, ali poslove treba odraditi, dokumente treba pročitati i proučiti, treba ostaviti neki drugi (plaćeni) posao i posvetiti se savjetničkim obavezama, a to znači da te poslove treba i platiti. Uopće me, kao građanina, ne zanima broj predsjedničkih savjetnika, ili broj ministara u vladi (ili njihovih savjetnika). Svi koji rukovode ovom državom moraju imati diskreciono pravo složiti ekipu koja im može provesti u djelo ono za što se zalažu (ako je to u razumnim okvirima i transparentno). Inače na koji način bi oni trebali raditi svoj posao? Interesira me njihova politika (ako postoji) i to što nastoje provesti. Važna je bit - a ne omot.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 06.09.11. 08:16

Predsjedniče,nagazite ADZe mafiju iz svih oruđa.....


registracija
26/11/09

CH2710, 06.09.11. 10:51

"Zvonko" uporno piša uz vjetar...

...a što se tiče "rasta" od 0.8%... smio bih se okladiti da je to u stvari minus (ako ne i više od toga)...

To nam bratija na vlasti samo tako servira... radi izbora... ali vrlo vjerojatno opet lažu, muljaju i zataškavaju... kao i uvijek do sada.

Druga je mogućnost, da oni tvrde kako smo izašli iz krize je da su oni = KRADEZEOVCI doista izašli iz krize, dapače, nikada je nisu niti osjetili zahvaljujući silnim milijardama koje su opljačkali...


registracija
9/3/11

ajme3meni, 06.09.11. 13:38

Papar,

svi koji dođu u bilo kakav kontakt sa Mudrinićem, svi koji nisu prihvatili vaše pritužbe i kaznene prijave, svi oni koji su odbili vaše ponude u natječajima za koncesiju, nađu se na vašem udaru.

Kao obrazovan čovjek i direktor jednog sektora u HT, morali ste znati što će se dogoditi kada preskočite nekoga u hijerarhiji (izvanredni otkaz), kada pišete članke bez valjanih materijalnih dokaza, kada u svojim obrazloženjima navodite imena ljudi koji nemaju apsolutno nikakve veze sa predmetom (Poldrugač-Dragičević) itd.

U istoj dobi kad i vi imala sam sudski spor iz radnog odnosa sa ustanovom u kojoj sam radila, tako da mi je jasno kroz sve što ste u ovim 10 godina prolazili. Međutim, nisam odabrala put u rješavanju svojeg statusa kao vi. Čini mi se, da ste odabrali krivi put. Usporite malo, rješavajte jedno po jedno i to samo na temelju materijalnih dokaza a ne onog što pišu mediji i priča rekla-kazala.

Pročitala sam dobar dio vaših članaka vezano za otkaz, presude, telekom mafiju. Oprostite što ću slijedeće napisati. Stekla sam dojam da to piše osoba "kojoj sve daske nisu na broju". Moj osobni dojam je, da radite sve u krivom smjeru. Malo suptilnije Papar i jedno po jedno. Na ovakav nači ništa nećet privesti kraju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika