Objavljeno u Nacionalu br. 343, 2002-06-11

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

VIDEO-RECENZIJA: ‘BABY BOY’

Pošto je 2000. zabilježio svoj dosad najveći komercijalni uspjeh s osuvremenjenom preradom kultnog krimića ‘Shaft’, redatelj i scenarist John Singleton vratio se realističnom portretiranju stvarnosti crnačkog života u SAD s dramom ‘Baby Boy’

Pošto je 2000. zabilježio svoj dosad najveći komercijalni uspjeh s osuvremenjenom preradom kultnog krimića ‘Shaft’, redatelj i scenarist John Singleton vratio se realističnom portretiranju stvarnosti crnačkog života u SAD s dramom ‘Baby Boy’. Poput većine filmova mladog autora, i ovaj trpi od agresivnog dociranja i moraliziranja, ali, na sreću, u njemu ipak ima i itekako uvjerljivih zapažanja životnih detalja.
Singleton nikad nije bio suptilan autor, tako da poznavatelje njegova opusa neće iznenaditi agresivno tezična uvodna scena u kojoj je jedan odrastao crni muškarac prikazan kao nerođeno dijete u majčinoj utrobi, uz popratnu naraciju u kojoj se izlaže kako, zbog rasističkog društvenog poretka, crnci ulaze u odrasle godine kao nepotpuni ljudi – zapravo, bebe – i zbog toga što nisu dovoljno zreli ne mogu ostvariti život na razini svojih potencijala. Glavni junak, Jody (Tyrese Gibson), upravo je takva ‘beba’: dvadeset mu je godina, ima dvoje djece s dvije djevojke – Yvette (Taraji P. Henson) i Peanut (Tamara LaSeon Bass) – a ni jednu od njih ne namjerava oženiti, nezaposlen je, ali ne razmišlja o pronalaženju ozbiljnog posla.
Jodyjev život mijenja se kad njegova majka Juanita (A.J. Johnson) započne ozbiljnu vezu s Melvinom (Ving Rhames), bivšim kriminalcem a danas poduzetnikom koji se Jodyju agresivno pokušava nametnuti kao očinski autoritet i sugerirati mu kako mora početi odgovorno živjeti. Jody, međutim, Melvina doživljava kao prijetnju, ali kad njegova veza s Yvette zapadne u krizu, počinje shvaćati da mora promijeniti svoj način života.
Portretiranje odnosa Jodyja i Yvette uvjerljivo je najbolji element ‘Baby Boya’: Singleton vrlo sugestivno prati dinamiku jedne kompleksne međuljudske veze, fino nijansirajući širok spektar emocija kroz niz vrlo uvjerljivih životnih situacija. Da se redatelj na nivou cjeline usredotočio na takav pristup, rezultat je mogao biti izvrstan. Međutim, scene u kojima se pojavljuje majčin ljubavnik Melvin uglavnom su na rubu karikature, i samo zbog autoritativnog nastupa Vinga Rhamesa ipak ne izgledaju posve neozbiljno; u mane filma pripada i klišeizirani podzaplet s Yvetteinim bivšim dečkom (rapper Snoop Dogg).
Glumačka ostvarenja ujednačeno su solidna, a Singletonov nenametljiv vizualni stil funkcionalno prati priču, pa se ‘Baby Boy’ može ocijeniti kao korak naprijed u karijeri koja je dugo bila u kreativnoj krizi.
Među prilozima na odlično opremljenom DVD-izdanju su Singletonov audio-komentar, izbačene scene, 14-minutni ‘making of’ i dva video-spota, a priča za sebe je pikantni 7-minutni ‘talk show’ o seksu, ‘The Kiki & Boo Show’.

Naslov:
20-GODIŠNJA ‘BEBA’ UČI
VAŽNE LEKCIJE O ŽIVOTU

Podnaslov:
Neujednačen, ali dobrim dijelom vrlo sugestivan u prikazu odrastanja mladih crnaca u suvremenoj Americi, ‘Baby Boy’ najbolji je film Johna Singletona u posljednjih nekoliko godina

Potpis:
Uloga koju glumi Tyrese Gibson pisana je za pokojnog rappera Tupaca Shakura

BABY BOY
Continental (VHS) Blitz (DVD)

Baby Boy
am. drama, 2001.
R: John Singleton
GL: Tyrese Gibson, Omar Gooding, A.J. Johnson, Taraji P. Henson, Ving Rhames, Snoop Dogg

FILM: dvije točkice
DVD: četiri točkice

Posljednja volja
UCD

U kinematografiji poput hrvatske, gdje su standard sterilni ’umjetnički’ filmovi koji praktički nikog više ne zanimaju, sama pojava nepretenciozne akcijske komedije ’Posljednja volja’, čiji je glavni cilj da zabavi najširi krug publike, predstavlja određeno osvježenje. Na žalost, film nije naročito uspješan u ostvarivanju svojih namjera. U zapletu, o bračkom zgubidanu (Goran Višnjić) koji nasljeđuje stotine milijuna dolara od pokojnog oca – koji je svojedobno otišao u Ameriku – pa očeva
naočita udovica šalje dvojicu plaćenih ubojica da ga eliminiraju, elementi komedije donekle funkcioniraju (iako se, u najmanju ruku, moglo bez podzapleta s češkim turistima), ali nespretna realizacija akcijskih scena te preglumljivanje većeg dijela glumačkog ansambla osjetno umanjuju dojam o cjelini.
DVD-izdanje nudi pristojnu sliku i zvuk, a dodaci su dva video-spota. (I.S.)

Posljednja volja, hrv. akc. komedija, 2001.
R: Zoran Sudar GL: Goran Višnjić. Alison Heruth Waterbury, Stefan Lysenko, Predrag Vušović, Angelica Bridges, Ivo Gregurević

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Legenda o Baggeru Vanceu
Blitz

Pretprošlog Božića film Roberta Redforda trebao je biti jedna od glavnih atrakcija u američkim kinima, no usprkos atraktivnoj glumačkoj postavi i impresivnom dizajnu publika je ostala hladna prema tom spoju nostalgične ’americane’ i mistične interpretacije golfa kao osebujne životne filozofije. Poput ’Rijeke sjećanja’, ranijeg Redfordova djela, i ’Legenda o Baggeru Vanceu’ suviše nametljivo pokušava biti svjetonazorno, ugođajno ostvarenje, zanemarujući činjenicu da u priči tek tu i tamo zaiskri poneki punokrvni dramski akcent. Artikuliranost se, međutim, filmu ne može poreći, kao ni mnoštvo zgodnih detalja, ali šteta što cjelina ne ostavlja bolji dojam.
Budući da je u pitanju skupa produkcija (60 milijuna dolara), DVD, osim solidnog transfera na disk, nudi malo – skroman featurette i zbrda-zdola nabacane krokije sa snimanja. (N.P.)

The Legend of Bagger Vance, am. sport. melodrama, 2000.
R: Robert Redford GL: Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill, Joel Gretsch

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Osmosis Jones
Issa

Film ’Osmosis Jones’ nosi redateljski potpis braće Farrelly, no autorska ruka tvoraca hitova ’Glup i gluplji’ i ’Svi su ludi za Mary’ primjetna je tek u pojedinim trenucima ove komedije čiji se zaplet najvećim dijelom odvija u tijelu Franka (Bill Murray), radnika u zoološkom vrtu. U dosjetljivom scenariju Marca Hymana, ljudska unutrašnjost zamišljena je kao velegrad, a naslovni lik (glas crnog komičara Chrisa Rocka) je ambiciozni mladi policajac, inače bijelo krvno zrnce, koji se bori protiv
zlokobnog uljeza – smrtonosnog virusa (glas Laurencea Fishburnea). Problem je filma što su ’izvanjska’, igrana zbivanja bitno manje zanimljiva i zabavna od animiranih ’unutrašnjih’, što cjelinu čini neujednačenom; ipak, zgodnih je dosjetki dovoljno da gledatelj ne bude nezadovoljan.
Vrlo dobro opremljen DVD sadrži, među ostalim, audio-komentar redatelja animacije i izbačene scene. (I.S.)

Osmosis Jones, am. anim.-igr. komedija, 2001.
R: Peter i Bobby Farrelly ANIM: Piet Kroon, Tom Sito GL: Bill Murray, Chris Elliott

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Kevin sa sjevera
Discovery

Skeet Ulrich, koji je u drugoj polovici devedesetih ostvario zapažene nastupe u važnim filmovima kao što su ’Vrisak’ i ’Zajahati s vragom’, spao je na vrlo niske grane s ovom nesuđenom komedijom, u kojoj je protagonist ’gegova’ koji uključuju različite vrste životinjskog (najčešće ptičjeg) izmeta te propadanje u otvor kanalizacije. U režiji Britanca Boba
Spiersa (’Spice World’) takav ’humor’ izgleda još gore nego što možete pretpostaviti: pored nedostatka osjećaja za uprizorenje gegova, Spiers je i poticao glumce na šmiranje (u čemu se posebno nadmeću Leslie Nielsen i Rik Mayall u ulogama negativaca), pa gledanje ’Kevina sa sjevera’ predstavlja potpuni gubitak vremena. (I.S.)

Kevin of the North, brit.-kan. komedija, 2001.
R: Bob Spiers GL: Skeet Ulrich, Natasha Henstridge, Leslie Nielsen

FILM: nula točkica
DVD: dvije točkice

Grand Canyon
Continental Film

Ohrabren uspjehom ’Velike jeze’, Lawrence Kasdan hrabro je koncipirao još jednu mozaičnu dramu o nadama i strahovima američkog građanstva, koja je po duhu bliža europskoj negoli holivudskoj kinematografiji. No dok se u prvom prepoznala 68-aška generacija, ’Grand Canyon’ je ostao bez ciljne publike, jer ju Kasdan nije ni definirao, kao, uostalom, ni finale: film se lako gleda zbog finih likova i zanimljivih zgoda, no kad se u završnici junaci nađu pred Grand Canyonom kao simbolom punoće
života kojoj teže, gledatelj zna da je umjesto suvislog raspleta
priče dobio tek ishitrenu metaforu.
Na DVD-u nema nikakvih dodataka, što razočarava jer je u pitanju iznimno ambiciozno ostvarenje. (N.P.)

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Zvjezdane staze II: Khanova osveta
VTI

Na prigovore da je prvo filmsko izdanje ’Zvjezdanih staza’ bilo suviše anemično i meditativno, producent Harve Bennett odgovorio je uvođenjem jednog od najživopisnijih negativaca iz originalne tv serije – zločestog Khana u izvedbi holivudskog veterana Ricarda Montalbana. Redatelj Nicholas Meyer spretno je naglasio pustolovni aspekt priče, u kojoj su vrhunci Kirkov susret sa sinom i Spockova pogibija, a dodatna atrakcija suvremenom gledatelju je debitantski nastup tada još mlađahne Kirstie Alley. Specijalni efekti u izvedbi ILM-a su pristojni, ali ne i
osobito spektakularni.
Kako je to slučaj s čitavim serijalom, ’Paramountov’ DVD nudi
samo film, bez ikakvih dodataka. (N.P.)

Star Trek II: The Wrath of Khan, am. SF pust. film, 1982.
R: Nicholas Meyer GL: William Shatner, Leonard Nimoy

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Ekspres pukovnika Ryana
Continental Film

Realiziran na lokacijama u Italiji, ratni film Marka Robsona o grupi savezničkih zarobljenika koji otimaju vlak od Nijemaca i bježe u Švicarsku bio je svojedobno veliki hit u kinima, a osobito je nadahnuo bosanskog filmaša Hajrudina Krvavca koji je u svojim akcijskim slikovnicama doslovno prepisivao redateljska rješenja američkog kolege.
Film i danas ne ostavlja loš dojam: Frank Sinatra je odličan u ulozi nevoljkog junaka, a Robson postiže zanimljivu distanciranost nizanjem totala i izbjegavanjem krupnih planova. Neki su obrati u priči iznimno neuvjerljivi, no žderačima kokica to neće osobito smetati.
Kopija filma na DVD-u je solidna, ali dodataka nema. (N.P.)

Von Ryan’s Express, am. rat. triler, 1965.
R: Mark Robson GL: Frank Sinatra, Trevor Howard

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Vezane vijesti

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

Video: Deset najgledanijih videa na YouTubeu

YouTube je izdao listu Top 10 najjgledanijih video uradaka na kojoj prvo mjesto drži Rebecca Black i njezin video spot za pjesmu 'Friday'. Razne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika