06.09.2011. / 11:38

Autor: Hina , Nacional.hr

Službeno ratni zločinac

Perišiću 27 godina zatvora za teror u Sarajevu i Srebrenici te raketiranje Zagreba

Optužnica je teretila Perišića i da je podržavao ubojstva, nehumana djela i istrebljenja koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici. No, Haaški tribunal ga je oslobodio krivnje za ova djela

Haaški sud proglasio je u utorak bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića krivim i osudio ga na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje opsade i terora civila u Sarajevu te zločina u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba, a oslobođen je odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici.

Optužnica je naime teretila Perišića da je podržavao ubojstva, nehumana djela i istrebljenja koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici. No, Haaški tribunal ga je oslobodio krivnje za ova djela.

Dokazi, prema odluci sudskog vijeća, ne pokazuju van svake razumne sumnje da je Perišić mogao predvidjeti da će Vojska Republike Srpske izvesti sistematsko istrebljenje u Srebrenici.

Vijeće je također utvrdilo da Perišić nije imao efektivnu kontrolu ni nad Ratkom Mladićem niti nekim drugim oficirom 30. kadrovskog centra VRS, a da je imao efektivnu kontrolu nad oficirma Vojske Republike Srpske krajine koja je raketirala Zagreb u svibnju 1995.godine.

Čitajući presudu, Haaški sudac kazao je po pitanju raketiranja Zagreba kako je Perišić osuđen zbog zapovijedne odgovornosti, odnosno zato jer je propustio kazniti podređenike za ovaj zločin.

Haaško tužiteljstvo u završnim je riječima u ožujku ove godine zatražilo da se Perišića proglasi krivim i izrekne kazna doživotnoga zatvora. Obrana je tražila oslobađajuću presudu.

Generala Perišića optužnica tereti u 13 točaka za pomaganje i podržavanje zločina nad civilima u BiH i Hrvatskoj, od čega se četiri točke odnose na raketiranje Zagreba višecjevnim raketnim bacačem Orkanom 2. i 3. svibnja 1995. u kojem je poginulo najmanje sedam, a ranjeno je najmanje 194 civila, te na propuste u kažnjavanju počinitelja toga napada. Tužiteljstvo ga tereti da je pomagao i podržavao snage koje su izvršile masakr tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995., kao i da je pomagao dvogodišnji topnički i snajperski teror stanovnika Sarajeva u kojem su ubijene i ranjene tisuće civila. Tužitelji su u završnim riječima opisali Perišića kao osobu koja je iz pozadine osigurala logističke i materijalne pretpostavke za etničko čišćenje i zločine koje su provele snage bosanskih i hrvatskih Srba u BiH i Hrvatskoj.

On je bio jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj, poručili su tužitelji koji su ga opisali kao "ratnika iz sjene" koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu. Na njegovu suđenju kao dokazi su uvedeni zapisnici sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane održanih nakon Oluje koji pokazuju da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba nije bio topnički napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće u presudi Gotovina - Markač nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini.

Te dokaze od službenog Beograda sada potražuju obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Perišić je u pritvor haaškoga suda dobrovoljno stigao 7. ožujka 2005. godine, a do početka suđenja 2. listopada 2008. godine, vrijeme je proveo na privremenoj slobodi.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 06.09.11. 11:59

ste vidli! dok naša vlada nije bila u ulogi prijatelja suda, zločinac je dobio zasluženo. da su se naši uključili, već ovo ljeto bi se kupao na našem moru. ovako, odlazi u nočnu moru!


registracija
12/1/11

bozhidar, 06.09.11. 12:02

ako je ovaj izvjestaj tocan, onda me taj izvjestaj veseli.
vec sam vise puta ponavio da su gotovina i markac sasvim ili do vrlo malog stupnja krivi za zbijeg srba iz hr.

pa nebi ni sekulic, u knjizi "Knin je pao u beogradu" rekao da vodstvo srba u hr nije moglo nista goreg uciniti nego odrediti ili narediti odlazak srba iz hr.

ipak, ne ocjenjujem da je knin pao u beogradu. sr se je jednostavno prenaglila, previse osilila; krivo stvar proracunala.

npr, nije znala da nemoze ikad pokoriti i samo hr, a kamoli bosnu i kosovo.

ali to sr uvidja prekasno. vidi da nemoze napasti hr nakon oluje, jer se je kosovo vec dobro spremilo bas za to, a da i negovorimo o bosnjacima i odlasku cg [a moguce vojvodine i sandzka] iste] iz J.

srbi [evil soyuz of chetniks and pseudosocialists] u hr sami su sebe izigrali; zeleci to nepriznati, oni po starom obicaju uvijek krive nekog drugog naroda.

hvala vragobogu da su nestali i se nikad vise povrate, niti im dozvoliti povratak. hvala


registracija
11/10/10

agaSovulj, 06.09.11. 12:10

vjerujem da je iznenađen s presudom. Ali imaće puno vremena za razmišljanje. I shvatiće gdje je pogriješio. U Egiptu vojska je odbila "jurišati" na narod. Tako se trebala postavit i JNA i zahtijevati riješavanje problema za stolom, a ne preko nišana.


registracija
20/8/10

McCoy, 06.09.11. 12:56

Dobio je sta je zasluzio. Posle rata je pokusao da se opere prodajuci vojne tajne Amerikancima pa je uhapsen u trenutku primopredaje.

@bozhidar
Samo pametuj iz Kanade, ti sudbinu tvog naroda ionako neces podeliti. Pitam se da li si CSIS-u rekao bas sve...

@aga, nije to bilo bas tako jednostavno, ali naravno da je trebalo razgovarati.
Da li si imao prilike da pogledas film Weight of Chains?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika