06.09.2011. / 12:21

Autor: Hina

WikiLeaks: Francuze ljutilo Pahorovo odbijanje deblokade

Odbijanje Slovenije da prihvati napore tadašnjeg francuskog predsjedništva EU-a o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora krajnje je frustriralo francuske diplomate krajem 2009. godine i oni su su takvo ponašanje ocjenjivali "nerazumnim", otkriva diplomatska bilješka koju je 9. prosinca 2008. godine iz Zagreba u Washington poslao američki veleposlanik Robert A. Bradtke.

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorOdbijanje Slovenije da prihvati napore tadašnjeg francuskog predsjedništva EU-a o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora krajnje je frustriralo francuske diplomate krajem 2009. godine i oni su su takvo ponašanje ocjenjivali "nerazumnim", otkriva diplomatska bilješka koju je 9. prosinca 2008. godine iz Zagreba u Washington poslao američki veleposlanik Robert A. Bradtke.

Bradtkeova depeša koju je objavio WikiLeaks, a u utorak prenio i informativni portal Slovenske televizije, nastala je nakon njegova razgovora s francuskim veleposlanikom u Zagrebu Francoisom St. Paulom. Francuski diplomat mu je, navodi Bradtke u kablogramu klasificiranom s "confidential" (tajno), razočarano komentirao odbijanje najviših slovenskih dužnosnika da prihvate kompromisni prijedlog francuskog predsjedništva koji bi po shvaćanju Francuske omogućio da međuvladina pristupna konferencija članica EU-a 19. prosinca bude uspješna, a hrvatski pristupni pregovori budu dovršeni do kraja 2009. godine.

"Francuski veleposlanik koji je obično umjeren kada govori o europskim temama oštro je kritizirao slovenski odgovor na francuski prijedlog da se deblokiraju hrvatski pristupni pregovori, rekavši da se radi o nekredibilnom i nerazumnom ponašanju", navodi se u depeši.

U komentaru takva razočaranja Francuske slovenskim ponašanjem, američki velepsolanik u Zgarebu naveo je da je francuska "frustracija" nesumnjivo dijelom uzrokovana time što je jedna mala članica EU-a poput Slovenije odbila napore velike članice i predsjedavajuće integracijom u drugoj polovici 2008. No, kako dodaje, takvo odbijanje Ljubljane može biti znak da će u Sloveniji biti problema i s ratifikacijom hrvatskog protokola o članstvu u NATO savezu, a dodatno dovodi u sumnju i planove o završetku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om do kraja 2009.

Bradtke u svojoj depeši navodi da mu je St. Paul iznio sumnje u sposobnosti slovenskog premijera Boruta Pahora koji je tada upravo stupio na dužnost, kad je riječ o europskoj i vanjskoj politici. Francuski veleposlanik je štoviše Pahora opisao kao potpuno neiskusnog, rekavši da ne zna što radi (vezano na blokadu hrvatskih pristupnih pregovora), a za ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara je rekao da je u tom pogledu "još gori" od Pahora, prenio je u Washington sadržaj svog razgovora s Francois St. Paulom američki veleposlanik u Zagrebu.

Francuska diplomacija u to je vrijeme bila frustrirana što Slovenija za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora zahtijeva da se granični prijepor kojim su motivirali zaustavljanje hrvatskih pristupnih pregovora "unaprijed riješi u njihovu korist", navodi se u depeši. No, takav je zahtjev, kako je St. Paul zajamčio Bradtkeu, bio "potpuno neprihvatljiv", ne samo Francuskoj nego i ostalim članicama Europske unije.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika