06.09.2011. / 13:30

Autor: Nacional.hr

Bankarska tajna

Loši i nenaplativi krediti postaju omča oko vrata banaka u Hrvatskoj

Hrvatska narodna banka u izvješćima o stabilnosti iz lipnja smatra da još nema mjesta panici jer banke imaju dovoljno rezervi, čak i znatno više od zakonski propisanog minimuma koji je u Hrvatskoj jedan od najvećih u Europi

Hrvati sve teže otplaćuju krediteHrvati sve teže otplaćuju krediteNajnovije izdanje Nacionala donosi priču o spirali loših kredita koja prijeti propašću manjim bankama i blokira razvoj zemlje.

Zabrinjavajuće je što svaka treća privatna tvrtka u građevinarstvu, svaka peta u trgovini i svaki jedanaesti građanin ne mogu redovito podmirivati svoje kreditne obveze bankama.

Zadnjih godinu i tri mjeseca loši krediti, dakle oni za koje rate nisu plaćene duže od tri mjeseca, narasli su sa 22,8 milijardi na 33,8 milijardi kuna na kraju lipnja ove godine, pokazuju podaci HNB-a. Na početku krize, u jesen 2008., loši krediti su iznosili tek 12,4 milijarde i njihov udio je bio zanemariv u ukupnoj masi kredita. Sada je taj udio narastao na gotovo 12 posto u masi od 284 milijarde danih kredita, a posebno je zabrinjavajuće da nisu ispunjena očekivanja kako će ove godine njihov rast ipak biti usporen. Do kraja godine očekuje se rast udjela nenaplativih kredita od 12,5 do 14 posto, a sljedeće godine i do 15 posto, ali samo ako se gospodarska situacija dodatno ne pogorša.

Omču loših kredita koja se steže i oko banaka i gospodarstva predvodi građevinski sektor i oni koji posluju s nekretninama. Koncem lipnja oni nisu mogli vratiti 6,7 milijardi kuna od 24,5 koje su im plasirane, što je gotovo trećina. Kad bi građani došli do toga da svaki treći ne može vraćati kredit, propale bi i banke i imali bismo američki sindrom. To samo pokazuje koliko su i građevinari i banke griješili u svojim procjenama pri investiranju u nove stanove kojih sada ima neprodanih između 14 i 15 tisuća.

Zanimljivo, podaci pokazuju da banke uopće ne žele preuzimati stanove i ostale nekretnine od građevinara koji ne vraćaju kredite. Svjesne su da bi tolike nekretnine koje bi trebale rasprodavati dovele do velikih padova cijena stanova, a samim tim i gubitaka za njih - iako bi od toga profitirali kupci, no to je u drugom planu. Zato banke radije daju odgode plaćanja građevinarima ili nove kredite - iako nema podataka koje banke imaju najviše refinaciranja, ekonomski analitičari tvrde da je broj loših kredita u građevinarstvu i znatno veći od prikazanog.

Dok se izvana gledajući sve banke zajedno, slika čini idiličnom i izaziva bijes građana, unutar bankarskog sustava buja rak loših kredita. Najveće i najsnažnije banke neće uništiti, ali one slabije bi ipak mogle postati žrtve.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 06.09.11. 14:35

kad sam vidio da ste otvorili ovu temu, očekivao sam bar neki smislen zaključak, a koji vam neki od ono malo naših doista stručnih ekonomista može date - nema tu nikakve "omče", nego je riječ o teškoj bankarskoj gramzivosti, u kojoj nečasno sudjeluje hnb.

već prije dvije godine, kad je prodaja stanova drastično pala, bankari su morali početi rasprodavati stanove, otpisiviti dio lopih kredita, i to nije nikakav problem, jer oni su imali ekstra-profite.

umjesto toga, oni su umjetno držali kredite kao prvoklasne, a profit isisavali iz banaka svim silama, ekstra-profit koji je u stvari umjetan, jer su svjesno lažno prikazivali kvalitetu kredita mnogo višom od one koja je realna.

kako vrijeme ide, sve je opasnije za banke, no one prostu sišu profit, a sva im je nada usmjerena na to da će nekakvim skroz umjetnim i antitržišnim mjerama vlada pokušati pomoći njihovom daljenjem isisavanju novca.

vlada je i krenula s onim nečasnim subvencijama kredita, kojima i jest jedina svrha da pokušaju sačuvati neopravdani ekstra-profit banaka. no vlada nema dovoljno novca za tu svinjariju i neće uspjeti ni blizu postići ono što banke žele.

kako i dalje vjeruju da su svemogući, bankari i dalje sišu profite, i banke postaje rizične.

bankari su naprosto sigurni da će ili vlada subvencionirati njihov profit na račun potpunog gušenja ekonomije, ili da će banke poslati u bankrot, a da će iz njih izvući svaku lipu, i ostaviti nas da platimo njihove dugove.

i hnb sigurno ima puno više mjera od obvezne rezerve, ali njima nije ni u snu da rade ono što su dužni, da drže banke pod uzdom.

treba hitno napraviti jasan zakonski okvir u kojem će i rohatinski i bankraski šefovi dobit najmanje 25-30 godina zatvora uz konsfikaciju sve imovime ako svojim hazarderstvom otjeraju banke u stečaj, to je jedna jedina mjera koja bi mogla pomoći.


registracija
4/9/11

Tosa, 06.09.11. 17:28

@bubba, 06.09.11. 14:35
SVAKA CAST ZA KOMENTAR


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.09.11. 21:06

Jadne banke! Ne bio vam nitko u koži!


registracija
4/6/11

VladSerbia, 07.09.11. 06:23

Ne znam zasto se u svim medijima problem banaka predstavlja kao najveci. Banke su firme kao i druge - rizikovale su u svom poslovanju i sada moraju platiti tu kocku koju su izgubile. Kada su druga preduzeca krahirala, niko nije nista rekao, iako je to mnoge ljude ostavilo bez posla i tesko ostetilo drzavne ekonomije, ali zato kada su banke u pitanju - svi bi zajedno trebalo da brinemo. Pisac clanka takodje indicira nesto u tom smeru "koja prijeti propašću manjim bankama i BLOKIRA RAZVOJ ZEMLJE". Znaci - ako banke ne posluju maksimalno profitabilno, onda se zemlja ne razvija. Svasta.


registracija
20/8/10

McCoy, 07.09.11. 11:13

@Vlad
"Ne znam zasto se u svim medijima problem banaka predstavlja kao najveci."
Zato sto iza finansiranja mnogih politickih partija, pogotovo onima na vlasti, stoje upravo velike banke. Naravno, ne kroz direktno davanje para vec kroz tzv. realizaciju projekata iz raznih oblasti: zdravstva, kulture, mostogradnje i sl. A sve je usmereno na to da se bankama omoguci neometano otimanje para od gradjana enormnim kamatama. Sta mislis, zbog cega imamo toliko stranih banaka a skoro ni jedna domaca? Zato sto nas stranci vole? Nekako sumnjam u to. Ista stvar je sa velikim trgovinskim lancima. Oni su do pre par godina ostvarivali fantasticne zarade a kao bili su jeftiniji od domacih firmi. Itd...


registracija
9/3/10

nostradurus, 07.09.11. 12:10

Problem banaka je što je prevara kojom uzimaju emisiju novca u svoje ruke ima mana - stvara se dužnička kriza i guši ekonomija.
sites.google.com/site/financijskisustav/profit-banke
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika