06.09.2011. / 13:37

Autor: Nacional.hr

Nacionalni indeks sreće: Zagrepčani najnesretniji u Hrvatskoj

Iako je Grad Zagreb gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje s najvećim BDPom po stanovniku, njegovi stanovnici nisu zbog toga sretniji od drugih hrvatskih regija.

Zagrepčani su najnesretniji prema istraživanju Nacionalnog indeksa srećeZagrepčani su najnesretniji prema istraživanju Nacionalnog indeksa srećeNacionalni indeks sreće od veljače 2010. provodi istraživanje u kojemu građani izražavaju svoje mišljenje kroz devet komponenti kvalitete života u Hrvatskoj, a oni se onda sumiraju u jedan opći indeks. Gledajući rezultate po regijama, vidljivo je da su stanovnici Zagreba najnezadovoljniji građani Hrvatske.

Naime, sve su vrijednosti za Grad Zagreb u srpnju ispod razine zemlje, a većina njih na samom je dnu ljestvice. Samo se u jednom, ekološkoj svijesti (56 bodova), Zagrepčani izdvajaju iznad prosjeka.

Zagrepčani su sa 63,1 bodom opće razine indeksa, uz regiju sjeverne Hrvatske, najmanje sretni građani, najlošijeg su emotivnog stanja (58,7 bodova), procjenjuju da im je standard života najniži (pristup životnim potrebama 57,2 boda), najnezadovoljniji su osobnim razvojem i socijalnom okolinom (67,3 boda). Samo su Dalmatinci nezadovoljniji radnom okolinom od stanovnika Zagreba (71,8 bodova), pa je stoga je Grad Zagreb među najpesimističnijim regijama Hrvatske (59,9 bodova). Sva slična istraživanja u svijetu pokazuju da kvalitativni pokazatelji uvijek prate smjer kvantitativnih, odnosno da rast bruto društvenog proizvoda (BDP) prati i rast kvalitete života.

No, istraživanje Nacionalnog indeksa sreće pokazuje da su stanovnici Zagreba izuzetak. Čak su i najnerazvijenije regije - Lika, Kordun i Banija - izrazile veći optimizam (69,8 bodova) u odnosu na Zagrepčane (59,9 bodova) koji svoju budućnost u sljedeće dvije godine najlošije procjenjuju. Stoga se može zaključiti da iako je Grad Zagreb gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje s najvećim BDP-om po stanovniku, njegovi stanovnici nisu zbog toga sretniji od drugih. Upravo suprotno - oni su najnesretniji građani. Međutim, kod ocjenjivanja sredina u kojima je najbolje živjeti osim prihodovne strane treba gledati i rashodovnu, prema kojoj su troškovi života u Zagrebu veći negoli npr. u Lici, na Kordunu i Baniji. Zagreb ima najveći prirez u državi, najskuplji najam stanova i parkiranje, velike cijene komunalnih usluga i vode, a posljednje poskupljenje zagrebačkih vrtića izazvalo je ogromno nezadovoljstvo građana. Lika, Kordun i Banija - sretnije od Zagreba.

Veliko istraživanje Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) iz 2008. pod nazivom Kvaliteta života u Hrvatskoj: regionalne nejednakosti pokazalo je da je Grad Zagreb, uz Istarsku i Primorsko-goransku te Splitsko-dalmatinsku županiju, imao najbolje rezultate životnog zadovoljstva i sreće, kao i optimizma prema budućnosti. To što se UNDP-ovo istraživanje toliko razlikuje od istraživanja Nacionalnog indeksa sreće, i to samo kad je o Gradu Zagrebu riječ, znači da se u posljednje četiri godine život u Zagrebu jako pogoršao, mnogo više negoli u ostalim regijama. Procjena kvalitete života prema regijama pokazala je iznenađujući dobre rezultate za jednu od najnerazvijenijih hrvatskih regija - Liku, Kordun i Baniju, koja je, primjerice, u spomenutom UNDP-ovom izvješću mnogo lošije rangirana.

Ljetni obilazak gradonačelnika Milana Bandića gradskih gradilišta nije uvjerio stanovnike da je to važno za poboljšanje kvalitete njihovog života. Traže se suštinske promjene, a ne površinsko ušminkavanje njihovim novcem, proizlazi iz istraživanja Nacionalnog indeksa sreće.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika