06.09.2011. / 13:56

Autor: Nacional.hr

Odrastati kao Bin Laden

Nova knjiga u izdanju Profila donosi brutalno i iskreno svjedočenje žene i sina Osame bin Ladena

'Odrastati kao bin Laden' brutalno je iskreno svjedočenje Osamine prve i najutjecajnije žene Najwe i njihovog zajedničkog sina Omara o prilikama kakve su vladale u obitelji jednog od najozloglašenijih terorista koje povijest pamti. Knjiga je jedino autentično, izravno svjedočanstvo, ikad napisano, o privatnom životu bin Ladenovih. Kao i mnogi drugi članovi velike obitelji bin Laden, Najwa i Omar nisu teroristi. Nijedno od njih nikada nije nikome naudilo, i to su dvije izuzetno ljubazne osobe koje je, prema autoričinim riječima, bilo zadovoljstvo upoznati.

'Nemojte zaboraviti da je Omar bio maleni dječak kad su se preselili u Afganistan i da je Omarova majka, Najwa, živjela u izolaciji tijekom cijelog braka jer je to bila želja njezinog muža. Ovo je osobni iskaz, sjećanje o obiteljskom životu jer je najveći dio onog drugog dijela bin Ladenovog političkog, militantnog i islamističkog života bio skriven od njegove žene i sina, mada je u potpunosti prodirao u njihove živote na način koji u to vrijeme nisu u potpunosti shvaćali....', autorica, Jean P. Sasson Kao što pripovijeda u knjizi čiji je ko-autor sa svojom majkom, Omar – koji sada ima 30 godina – nije mogao prihvatiti činjenicu da mu je otac odgovoran za 09.11. sve dok nije čuo poznati glas na magnetofonskoj traci koji preuzima odgovornost za napade.

Za Najwu Ghanem udaja je bila najsretniji dan u životu. Iako se udala mlada, njezin suprug bio je ostvarenje svih njezinih djevojačkih snova, utjelovljenje pravog muškarca. Školovan i perspektivan. Načitan i željan znanja. Iz imućne obitelji. Izrazito odlučan i čvrst. Ne osobito rječit, no finih manira. Prepun poštovanja za žene. Za nju posebice. Da je ostao takav, Najwa bi danas bila najsretnija žena na svijetu. No, Osama bin Laden imao je drugi plan... Dok je živ, njegov sin Omar bin Laden pamtit će kako se tata s njima, djecom, 'igrao' preživljavanja u pustinji, bez ijedne kapi vode. Pamtit će kako se nije smio smijati da mu se vide očnjaci. Samo smješkati. Pamtit će i svojeg malog prijatelja kojeg je tatin kolega, a aktualni šef Al Qaide, ustrijelio metkom u čelo zbog neke bezvezne priče. Pamtit će kako ih je otac velikodušno useljavao u ogromne kuće bez ičega. Kako im je bilo zabranjeno korištenje hladnjaka i klima uređaja. I lijekova protiv astme. Pamtit će i tatinu sreću kad je svoju obitelj doselio u pećinu. Doduše, Omar je tada bio dijete. Pamtit će i kako je bježao preko bodljikave žice kako bi kupio slatkiše i gazirani sok. Pamtit će i svoju mlađu braću kako se veselo igraju, nesvjesni gdje su i tko su. Pamtit će i svoje konje.

Pamtit će i kako je tata Osama bio slab na svoju prvu kćer, kako se, doduše malokad - ali je - znao s njom valjati po podu, pa čak i smijati. Pamtit će kako je otac brinuo da majka mlađu djecu ipak rađa u rodilištima. Pamtit će i dan kad je njegov otac, Osama bin Laden, njega, svoje četvrto dijete, svog četvrtog po redu rođenog sina, svoju krv – tražio da svoje ime stavi na listu bombaša samoubojica.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika