06.09.2011. / 14:57

Autor: Hina

WikiLeaks: Guardian odgovoran za cjelovitu objavu bilježaka

Objava cjelovitih tekstova američkih diplomatskih bilježaka posljedica je nemara britanskog dnevnog lista The Guardian, kazao je u utorak Julian Assange, osnivač internetske stranice WikiLeaks koja je takve tekstove počela prosljeđivati u javnost.

Julian Assange Julian Assange Objava cjelovitih tekstova američkih diplomatskih bilježaka posljedica je nemara britanskog dnevnog lista The Guardian, kazao je u utorak Julian Assange, osnivač internetske stranice WikiLeaks koja je takve tekstove počela prosljeđivati u javnost.

"Guardian je bio nemaran", izjavio je Assange sudionicima konferencije u Berlinu.

"Prije dva mjeseca otkrili smo da je Guardian objavio lozinku čime je omogućio pristup poslužitelju na kojem su bile pohranjene cjelovite diplomatske bilješke", rekao je Assange putem videoveze iz Velike Britanije gdje živi u kućnome pritvoru zbog optužbi za seksualnu agresiju.

Guardian je jedan od pet velikih dnevnih listova (američki New York Times, njemački Der Spiegel, francuski Le Monde i španjolski El Pais) putem kojih je WikiLeaks počeo objavljivati bilješke.

Guardian je osudio objavu nepročišćenih tekstova no objasnio je da je lozinka, objavljena u jednoj knjizi o WikiLeaksu iz pera jednoga od njegovih novinara, vrijedila tek nekoliko sati.

Objava tih tekstova mogla je izazvati "neku štetu", ali ne i "velike štete", rekao je Assange. Podsjetio je da se američki State Department nije činio zabrinut kada ga je WikiLeaks obavijestio da kani objaviti 251.287 američkih diplomatskih bilježaka.

WikiLeaks se zamjerio Washingtonu kada je u travnju 2010. objavio videosnimku okrutnosti američke vojske u Bagdadu te desetke tisuća povjerljivih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku koji otkrivaju da je američka vojska prikrivala slučajeve mučenja.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika