06.09.2011. / 17:25

Autor: Hina

Srbija: Različite reakcije na presudu Perišiću - od odobravanja do kritika

Nakon što je Haaški sud u utorak proglasio bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića krivim i osudio ga na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora civila u Sarajevu i ubojstava tisuća muslimana u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju podčinjenih zbog raketiranja Zagreba, presuda je u Srbiji izazvala različite ocjene.

Dragan ŠutanovacDragan ŠutanovacNakon što je Haaški sud u utorak proglasio bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića krivim i osudio ga na kaznu od 27 godina zatvora za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora civila u Sarajevu i ubojstava tisuća muslimana u Srebrenici, kao i za propuste u kažnjavanju podčinjenih zbog raketiranja Zagreba, presuda je u Srbiji izazvala različite ocjene.

Ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je kako je presuda primjerena i odgovarajuća te da nema razloga za sumnju da postoje politički motivi.

Ali, dodaje Kandić u izjavi srbijanskoj agenciji Beta, teško je objašnjivo da je Perišić kako je navedeno u presudi, imao kontrolu nad vojskom takozvane Republike Srpske Krajine, a nije imao nad ondašnjim vojnim zapovjednikom bosanskih Srba Ratkom Mladićem.

Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac ocijenio je kako je presuda Perišiću "iznimno visoka" te izrazio veliko žaljenje zbog toga i očekivanje da će Perišić uložiti žalbu na presudu.

"Mislim da je konačno vrijeme da se završi sa svim tim optužnicama i s presudama i da se okrenemo budućnosti, a ne da otvaramo stalno stare rane i da razgovaramo o prošlosti", izjavio je Šutanovac.

U izjavi srbijanskoj agenciji Tanjug voditelj ureda srbijanske vlade za suradnju s Haaškim tribunalom Dušan Ignjatović presudu Perišiću ocijenio je "dosta visokom", ukazavši kako je nužno pričekati detaljniju analizu presude.

Po Ignjatovićevim riječima, značajno je da je utvrđeno da Perišić nije bio nadređen Mladiću, što, kako je rekao, znači da nema zapovjedne odgovornosti za te zločine. Ignajtović vjeruje da će biti uložena žalba te da će konačnu odluku donijeti žalbeno vijeće.

Dragan Todorović, šef zastupničkog kluba Srpske radikalne stranke u srbijanskom parlamentu, izjavio je agenciji Beta kako je presuda "strašna i sramna".

"Nitko na svijetu ne može biti iznenađen presudom nad Srbima u Haagu. Da postoji smrtna kazna, nijedan Srbin ne bi izišao živ", kazao je Todorović te optužio Europsku uniju i SAD da pokušavaju presudama Srbima u Hagu opravdati svoje zločine.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika