06.09.2011. / 17:32

Autor: Hina

Njemačkim umirovljenicima sve više prijeti siromaštvo

Njemačkoj u budućnosti prijeti rast siromaštva među umirovljenicima, upozorila je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Njemački umirovljenici sve su siromašniji (Foto: Ilustracija)Njemački umirovljenici sve su siromašniji (Foto: Ilustracija)Njemačkoj u budućnosti prijeti rast siromaštva među umirovljenicima, upozorila je u utorak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

"Njemačka u međunarodnoj usporedbi spada među zemlje s najlošijom starosnom skrbi za osobe sa slabijim primanjima", ocijenila je u razgovoru za dnevnik "Die Welt" Monika Quiesser, voditeljica odsjeka za socijalnu politiku pri OECD-u.

Ouiesser smatra kako njemački mirovinski sustav teško pogađa one koji su čitav život plaćali manje doprinose jer su imali i manje plaće, no unatoč tim izdvajanjima ne mogu računati sa solidnom mirovinom.

"Rigidna povezanost visina uplata i kasnije mirovine vodi tome da onima koji su čitav život radili i uplaćivali doprinose unatoč tome u starosti prijeti siromaštvo", smatra Quisser.

Ona je ukazala na primjere drugih razvijenih zapadnoeuropskih zemalja, poput Nizozemske ili Danske, koje unutar mirovinskog sustava provode pravedniju podjelu tako da ne postoje toliko velike razlike u visini mirovina, kao što je to slučaj u Njemačkoj, te se tako ostvaruje solidarnost unutar samog sustava.

Kao primjer je uzet i švicarski model s tri stupa: državni, interni za koji skrbi poslodavac te na kraju privatni, kojeg država također snažno subvencionira.

Isto tako i oni njemački djelatnici koji dulje vrijeme zbog nezaposlenosti ili obiteljskih razloga nisu uplaćivali u mirovinsku blagajnu, kasnije zbog toga snose posljedice jer primaju nižu mirovinu.

Quisser je ukazala na problem da samo dio zaposlenih izdvaja u državni mirovinski sustav odnosno na činjenicu da njemački mirovinski sustav svojim doprinosima financiraju isključivo stalno zaposleni kod poslodavca, dok je velik dio radnog stanovništva, poput samostalnih poduzetnika, isključen iz ovog sustava. U Njemačkoj ni državni službenici ne uplaćuju u mirovinski sustav, nego se njihove mirovine financiraju iz državnog proračuna.

Quisser je istodobno ukazala na pozitivne pomake u Njemačkoj u prihvaćanju novih čimbenika u osiguranju sredstava za život u poodmakloj dobi. Tako je privatno mirovinsko osiguranje posljednjih godina, koje je ranije bilo nedostupno široj populaciji, postalo atraktivno i pristupačno i osobama s nižim primanjima.

Prosječna njemačka mirovina krajem prošle godina u Njemačkoj je iznosila 1050 eura za muškarce i 530 eura za žene.

Vezane vijesti

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

"Najveća prijetnja svijetskom gospodarskom oporavku je kriza u eurozoni", zaključak je OECD-a u njihovom najnovijem izvješću.Organizacija za… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 06.09.11. 20:38

Ovaj na sliki je naš!
Kad njemački umirovljenici dođu u naš položaj mi bumo već do tad svi pokrepali od gladi!


registracija
26/9/09

Sulc, 06.09.11. 23:00

Prosečna penzija u Nemačkoj je za žene skoro duplo niža nego za muškarce? I to u zemlji koja je svrstana u zemlje socijalne pravde?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika